Zilele amanților

Zilele amanților este o carte care mi-a cucerit sufletul de la primul rând. Deși nu mă pot lăuda cu o listă impresionantă de autori preferați, Corina Ozon este una dintre autorii mei preferați. Are un stil de a scrie de-ți bubuie creierii: direct, fără perdea și cu mult umor. Combinația perfectă. Cine spune că doar bărbații pot scrie despre relații interzise, amanți și triunghiuri amoroase cu o așa mare deschidere?

Corina Ozon este una dintre puținele scriitoare pe care le cunosc (bine, nu personal, deși mi-aș dori) care demontează acest mit. În cărțile sale ea folosește un limbaj pe care mulți dintre bărbați nu ar avea curaj să îl folosească. Așadar, pentru acest, lucru o felicit și o admir! Pentru că nu e chiar ușor să folosești cuvinte delicate, înjurături și expresii deocheate fără a fi vulgar. Iar Corina reușește să le integreze cu succes în cartea sa, ba chiar acestea să-i dea farmec.

Zilele amanților este prima carte din seria Amanții. Probabil că știți deja că eu am început să citesc această serie direct cu a patra carte (yeah, sunt zăpăcită) și atunci mi-am dorit să am toată seria. Ideea e că, dacă apuci să ai prima carte din serie, nu se poate să nu vrei să citești întreaga serie.

Zilele amanților este o comedie pură, care provoacă dependență. Este o lectură ușoară, lejeră, cu substraturi și sarcasm. Este genul acela de carte care te face să trăiești acțiunea cot la cot cu personajele: să fii nebună și veselă precum Larisa, să te bucuri de iubirea dintre Cati și Mircea, să te enervezi pe ciudățeniile lui Teo și să râzi cu gura până la urechi la experiențele ciudate și spontane ale găștii vesele din care Cati face parte.

Este foarte interesant cum Corina își construiește personajele. Mircea – soțul rebel și infidel, care se împarte între amantă și copii. Teo – soția plicticoasă și cicălitoare care, în afară de întreținerea casei și a copiilor, nu mai știe nimic. Cati – amanta frumoasă, sexy și deșteaptă (așa combinație, mai rar) care se îndrăgostește iremediabil de soțul rebel.

Povestea este spusă din punctul fiecăruia de vedere, astfel că este autoarea ne dă acces la gândurile, sentimentele și trăirile interioare ale fiecărui personaj principal. Dacă ai impresia că Zilele amanților e doar o carte neserioasă, în care se vorbește în mare parte despre sex și din care nu prea ai ce învăța, te înșeli.

Zilele amanților surprinde excelent realitatea în care trăim. În care divorțurile sunt la ordinea zilei, în care minciunile sunt nelipsite și în care ne complacem în situații deloc ok doar pentru că ne e frică să spunem lucrurilor pe nume.

Este extraordinar cum Corina reușește să fie imparțială și să contureze impecabil personalitatea fiecăruia. Este greu ceea ce a făcut ea și tocmai de aceea o admir până la cer și înapoi! Și, în plus, îmi place că în carte se regăsește românul autentic, cu glumele lui tipice, cu preconcepțiile și prejudecățile sale, cu frici, cu tupeu, cu tot. La unele fragmente vei râde cu gura până la urechi, la altele vei savura umorul într-un mod mai subtil, dar cartea e delicioasă!

Vă recomand din suflet Zilele amanților! Citiți-o și savurați-o!

Leave a Reply