Tu îți iubești animalul de companie?

animal-de-companie-câine-lup

Seara trecută am ieșit la protest alături de alți zeci de mii de clujeni, și am rămas dezamăgită. Nu (doar) dezamăgită de situația politică în care ne aflăm, aia e cu totul altceva și nu voi aborda subiecte politice pe blogul personal. Am rămas cu un gust amar când am văzut câte persoane și-au luat câinii la protest. Oameni dragi, așa ceva nu se face!

DRAGI IUBITORI DE CÂINI, ÎNAINTE DE TOATE, CUNOAȘTEȚI-VĂ CÂINELE!!!

Nu voi merge în extrema aceea de a-ți iubi animalul de companie ca pe copilul tău. Nici nu voi încuraja ca un câine să fie dus la psiholog dacă latră mai mult decât de obicei sau face ceva anume. Da, sunt persoane care fac asta cu animalele lor de companie, iar acestea merg la terapie. Nu voi comenta nici dacă al tău preaiubit câine are/n-are hăinuță, pătuț, jucării, bla bla..

Trebuie însă să știi câteva chestii basic despre el, mai ales dacă alegi un câine de rasă. Nu este de ajuns să-i dai apă, mâncare și să-i faci băiță. E nevoie de mai mult de atât. Trebuie să fii atent la nevoile lor (acestea pot varia în funcție de rasă) și la fricile lor (da, și câinii au fobii).

caine-cu-stapan

Zgomotul este una dintre ele. Câinii au un simț al auzului mult mai fin decât al oamenilor. Nu mai știu exact cifrele, însă oricum este semnificativ. Și atunci, de ce ai alege să-ți iei câinele cu tine la proteste, când e o gălăgie infernală? De ce chinui bietul animal și-l târăști după tine, dacă vezi bine că-ți transmite semnale că îi este frică?! Nu-i faci lui nici un favor că-l scoți din casă, dacă alegi un astfel de mediu în care să-l plimbi.

Dacă îți iubești câinele, arată-i acest lucru! Protejează-l.

Mi s-a frânt inima să văd câte persoane au venit însoțite de câini, care mai de care mai speriați. Tind să cred că nu ți făcut acest lucru intenționat, dar vă rog eu, fără câini la proteste, concerte sau alte evenimente de acest gen.

Dacă ți-a plăcut acest articol, dă-l mai departe!

Mulțumesc!

 

Leave a Reply