Inimă de copil

inima-de-copil

”Când ai încetat să mai fii copil, ai murit de mult.”

Nu știu exact cine este autorul, dar nici nu are o importanță prea mare în acest moment. Acest citat mi-a venit în minte încă de dimineață.

Oh, și cât de adevărat este! Să fii copil este atât de simplu. Și mai ales, să ai credința unui copil. Dacă părinții îi spun unui copil că a doua zi se vor duce la mare, el îi va crede pe cuvânt. Nu se oprește să își pună o mie de întrebări: ” Dacă a mințit mama? Dacă pierdem trenul sau se strică mașina? Dar dacă nu avem bani suficienți? Dacă nu avem acolo unde sta? Dacă nu mă trezesc la timp?” Nu! Copilul va fugi în secunda următoare să își facă bagajul. Noi, adulții, am uitat să mai avem încredere. Și nu mă refer aici la naivitatea de a crede orice, pe oricine.

Dar atunci când ni se spune un lucru, și vorbesc,în primul rând pentru mine, ne uităm neîncrezători la acea persoană. Apoi apare îndoiala și nelipsitul ”dacă”.  Stricăm totul cu acest ”dacă”. Pierdem timp cu acest ”minunat dacă”.   Vorbim ipotetic, spunem lucruri nefondate. De ce? Pentru că am uitat să mai fim copii în suflet.

bule-de-sapun

Un copil știe să se bucure de un lucru, de un cadou, de o îmbrățișare, un zâmbet, de orice. Are în el acea inocență pe care ar trebui să o avem toți. Dar noi, adulții, nu. Strâmbăm din nas când la aniversarea noastră primim ceva ce nu ne place, suntem indiferenți, schițăm o grimasă în loc de zâmbet, pierdem noțiunea de îmbrățișare. Ne transformăm încet în roboți, făcând totul mecanic.

Un copil este sincer. Când a fost ultima dată când am spus adevărul?

„Copilăria durează toată viață. Ea se întoarce mereu pentru a însufleți secțiuni mari ale vieții de adult. Poeții ne vor ajuta să găsim copilăria vie din noi, această lume permanentă, durabilă, de neclintit.” – Gaston Bachelard

xoxo

8 Replies to “Inimă de copil”

 1. Îmi doresc sa mă întorc în copilărie pentru o clipa

  1. Si eu <3

 2. Ce e mai rau este ca insasi adultii ne spuneau adeseori ;maturizeaza-te ,viata e grea . Eu cred ca nu trebuie nicicand sa visam si sa ne bucuram de fiecare lucru marunt din viata noastra .

  1. Asa este, uneori am impresia ca acesti copiii din ziua de ani nu mai au copilarie.

 3. ghelbere elena says: Reply

  Desi am o varsta imi place si acum sa ma joc cu toti copii care vin la mine, ma bucur ca un copil cand un prieten imi da ciocolata preferata, rad ca un copil, merg la teatru pentru copii, citesc carti pentru copii, ascult si spun povesti. Nu am dat in mintea copiilor dar as vrea sa ma intorc in timp la vremea copilariei cand chiar daca luam cate o palma pentru o prostie dupa un minut eram iarasi vesela.

  1. Asa e! De ar fi mai multi oameni asa ca tine, ce bine ar fi! :*

 4. Valeria Chertes says: Reply

  Atat este bine cat te mai simti copil, si ai inima de copil.

  1. <3

Leave a Reply