Be yourself cu Francisc Photographer

fotograf-bun-cluj

Francisc este primul invitat din rubrica „Oameni pe care-i admir” care s-a prezentat înainte să-i cer eu acest lucru. Fără nici o altă prezentare, vă las să descoperiți unul dintre artiștii clujeni.

Bună. Bună. Francisc Șandor Valentin. 22 de ani. În 23 Mai face 23 de ani. aka Francisc Photographer. Mă prezint singur, zici că fac asta în fiecare zi. (râde)

Bănuiesc că ți s-a mai luat interviuri. 🙂

Nu.

No bun, eu zic să începe. Când ți-ai descoperit pasiunea pentru fotografie?

Eram obsedat pe la 10 ani să am aparat foto. Vedeam chestia asta ca pe un must. Era ceva de genu „eu când am?” La 10 ani a început pentru că tata a fost fotograf și am crescut în familie cu chestia asta. Eu de când eram mic știam poveștile alea „mâine trebuie să predau aia”, „am nuntă în seara asta” și chestii de genul ăsta. 

„De la 10 ani am aparatul foto. Și de atunci a fost pură pasiune. Și e pasiune!”

francisc-sandor

O pasiune pe care ai transformat-o într-un job. Ești unul dintre cei mai apreciați fotografi din Cluj, cum te simți?

Măi..știi cum mă simt? Mă simt răsplătit pentru munca pe care o depun. Muncesc enorm de mult: eu doar lucrez și lucrez. Nu există timp liber pentru mine și atunci, asta este un fel de răsplată a muncii pe care o depun.

Este dificil să te menții la înălțime în acest top?

Din punctul meu de vedere, da. Foarte greu! Eu tot timpul zic că fotografia mea preferată este fotografia pe care o s-o fac mâine. Și tot timpul mâine vreau să fiu mai bun. Nu contează cum am fost azi, mâine vreau mai mult de la mine.

Să înțeleg că ești o persoană ambițioasă.

Da, foarte!

Ți-a fost greu să te faci vizibil în Cluj?

Nu, pentru că niciodată nu am avut ținta asta. Eu tot timpul am făcut fotografie pentru că îmi plăcea s-o fac. Și toate au venit de la sine. Și banii, și faptul că-s cunoscut sunt o consecință a muncii mele. Niciodată nu am căutat eu un anumit contract pentru că am auzit că se câștigă bine și niciodată nu mă interesează banii înainte. 

În fotografie, crezi că este mai important talentul pe care-l ai sau ține mai mult de studiu și de exercițiu?

Clar, talentul! Adică la mine așa e: din moment ce simți chestia asta, știi și ce tehnică să folosești și ce cadre să faci, simți totul! Dacă citești un studiu și tu ești rece, nu o să poți face chestia asta mai mult de o lună, două, un an. 

Și care sunt criteriile prin care alegi cea mai bună fotografie?

Știi momentul ăla când spui ”pfff..asta-i, îmi place la nebunie”?! Dacă îmi place al naibii de mult, nici nu mă uit la restul. Știi, ideea e să-mi placă. Dacă mie-mi place consider că-i place și altuia. Dar am foarte mulți prieteni buni care sunt juriul meu, nici nu știu cum să-i numesc. Când am o poză foarte faină întreb „e faină? pe care să o postez?” Trebuie să întreb 15 păreri până să-mi aleg o poză de profil. 

Cum este să te împarți între atâtea proiecte? 

E un haos. E dezastru. Dar e un haos fain pentru că îmi place tot ce fac, îmi place diversitatea super mult, îmi plac provocările și îmi place programul ăsta așa..dimineața să fac poze la un bebe, după la un BMV ultima serie, de acolo să ajung să fac poze la o lansare de carte și seara să termin cu o petrecere. O diversitate din asta foarte mare. 

De unde îți iei inspirație pentru proiectele tale?

Păi prima dată am conceptul, gândesc conceptul, apoi vine modelul, apoi ce poartă, apoi unde îl punem. Vin toate pas cu pas. 

Și rămâne la latitudinea ta să iei toate aceste decizii?

Da. Asta la proiectele pe care le fac eu, da. Când vine un client la mine, acolo nu comentez. Dacă el vrea acolo, acolo să fie. Mai sunt și momente când comentez și le schimb total pentru că simt că nu e ok ce vor ei. 

Ai avut clienți dificili?

Nu. Îmi plac toți. Fiecare e fain în felul lui. E așa de fain să poți să te modelezi după fiecare client pentru că ori e prima dată când au lucrat cu un fotograf, ori are în spate o colaborare cu un alt fotograf. Și tu ești doar altul. No, e foarte fain! 

Îți e ușor să îți „citești” clienții?

Da. Și sloganul meu de anul acesta este #BeYourself. Dacă omul e așa cum îi, și eu sunt așa. Eu sunt eu însămi. Trebuie doar să văd ce li se pare lor fain, ca să mă pliez după ei. 

fotograf-evenimente-cluj

Îți mai aduci aminte cum a fost prima ședință foto?

Nu. Având aparat de la 10 ani, am tot făcut poze. Știu că printre primele ședințe foto erau la colegii din clasele 5-8. Știu că în pauze asta se întâmpla: ședințe foto Francisc Photographer level 1. 

La 10 ani, atunci când ai primit aparatul foto te-ai gândit că vei ajunge într-o zi la un nivel mai înalt?

Nu. Eu tot timpul am făcut-o pentru că mi-a plăcut asta astăzi. Eu dacă, de exemplu, mă trezesc mâine și nu mai am chef să fac poze, nu mai fac. Și mă fac vânzător la un magazin din mall. Dacă atâta îmi place să fac, fac. Mie îmi place să fac ce-mi place. Și mi se pare foarte fain ca în viață să ajungi să faci ce îți place. Și sunt mulți care nu știu încă ce să facă și mi-e milă de ei. 

„Am 12 ani de când fac poze și 7 ani de Francisc Photographer- de când o fac la modul serios!”

Primul proiect marca Francisc Photographer a fost un majorat. Cred, dar nu sunt foarte sigur. Oricum, unul dintre primele majorate a fost în Muzeul Etnografic de pe Memo. De fapt, în Crama Muzeului Etnografic. Practic, am început din centrul Clujului. Și de atunci am avut vreo 300 de majorate, ca număr fix am avut 286-287..cam așa ceva. Numai majorate, să nu mai zic de alte proiecte. 

Apoi am fost doi ani fotograf în Solas, fotograf în London. Am făcut poze în toate cluburile din Cluj posibile și imposibile. Sunt în continuare fotograf la Fplus. În fiecare zi vin cu o colaborare nouă, o colaborare interesantă. 

Timp pentru tine mai ai?

Nu. 

Și ești ok cu asta?

Da, pentru că fac ce îmi place. Și consider că dacă faci ce îți place, ăsta e timpul tău. Știi cum e? Timp de mine nu am, dar tot timpul pe care-l petrec e al meu. Nu am timp de prieteni, nu am timp de familie, timp pentru alții nu am. 

Care sunt sacrificiile tale ca și fotograf?

Nu cred că sunt. Timpul cred că ar fi singura chestie, când toți prietenii se distrează, tu să lucrezi.

Crezi că ai avut vreun avantaj datorită faptului că în familia ta era deja un fotograf?

Nu. Niente. Deloc.

Ca și stil de fotografie, ai unul preferat?

Nu. După cum îți spuneam și mai devreme, dimineața îmi place să fac la bebe, după aceea la mașini, după la mâncare, la o lansare de carte – toate îmi plac la fel de mult. 

Care a fost cea mai inedită ședință foto?

Aia pe care o s-o fac mâine. 

Care a fost cel mai îndrăzneț proiect?

Ohh! Cred că propunerea mea de acum câțiva ani în care îmi doream să am un selfie cu Andreea Esca și să ajung în momentul de față să fiu contactat de către echipa ei și să fiu fotograful ei oficial la un eveniment. Ăsta a fost cel mai îndrăzneț!

Te-a schimbat sau te-a ajutat într-un fel sau altul faptul că lucrezi pentru mai multe persoane publice (vedete)?

Sunt tot eu. Pentru mine și că lucrez cu Andreea Esca sau lucrez cu Popescu Mihaela, lucrez cu același drag. Dacă m-a ajutat cumva? Mmmm..nu. Doar mă face să tind mai sus, dacă am lucrat cu Esca, nu știu cu cine aș putea să fac mai mult în România. 

fotograf-cluj

Ce alte proiecte ai în plan?

Ohoooo. Foarte multe! Sunt la nivelul ăla în care nu am proiecte în viitor sau în lunile următoare, am cam două proiecte faine pe zi. Foarte multe! Din toate domeniile!

De exemplu, o să am acum o ședință foto cu o florărie foarte cunoscută din Cluj și să fie un concept super nou și super wow și, clar, România nu cred că a mai văzut așa ceva până acum. Sau, cel puțin, nu Clujul.  

Abia așteptăm să vedem! Te-ai vedea făcând și altceva?

Da, multe. Cred că voi face niște evenimente în viitor , să organizez niște evenimente și aș face cu drag orice alt lucru ce m-ar face fericit. Aș putea să renunț la fotografie ca job, nu ca hobby, pentru a face altceva. 

„Fotografia întotdeauna o să-mi placă și întotdeauna voi fi omul care va avea aparatul în casă. Nu se poate să trăiesc fără să am aparat.”

Contează mult echipamentul pe care îl folosești într-un proiect de fotografie?

Absolut deloc. Din punctul meu de vedere, și cu un telefon mobil poți face niște poze wow. Am o grămadă de oameni care zic că și-au cumpărat un telefon șmecher sau nu știu ce aparat și nu le ies pozele. Și mă întreabă ce să facă. Simplu. Să le vândă și să-și ia un fotograf. Clar! 

Ai ceva sfat pentru fotografii amatori?

Hmm..să facă în fiecare zi ceea ce le place lor să facă și nu ceea ce au văzut la alții că fac. Adică, sunt mulți care mă întreabă pe mine cum am ajuns aici sau cum ce faci. Și le spun așa: ți-ar plăcea ca în fiecare zi să te trezești și să joci rolul lui Francisc? Sau un rol? Sau ți-ar plăcea să te trezești în fiecare zi și să fii tu? 

Tot timpul așa le zic la oricine mă întreabă, după cum am eu sloganul anul ăsta: „Be Yourself”. Lasă tu pe alții, fii tu însăți. Dacă ție îți place să faci fotografie dark, păi fă asta. Nu îți schimba stilul doar pentru că îți spune cineva că nu e ok. Poate cineva, într-o zi, va avea nevoie de stilul ăsta de fotografie.

Ai urmat ceva cursuri de fotografie?

Da, facultatea. Sunt student la master la Fotografie și am absolvit licența la Fotografie, video, procesare computerizată a imaginii. 

Și te-a ajutat facultatea în acest sens?

Da. M-a ajutat la nivel conceptual, la nivelul gândirii și nu la nivelul tehnicii. Nu te învață tehnică, ci te învață cum să gândești să fii artist. 

Pe lângă fotografie, mai ai și alte pasiuni?

Da! Somnul. Ăsta e cel mai mare hobby din viața mea. Eu nu sunt o persoană foarte matinală, ziua la mine începe la ora 13. Eu nu funcționez dimineața și încerc să amân cât de mult pot toate proiectele.

Unde va fi Francisc peste 5 ani?

Probabil că Francisc peste 5 ani va trebui să facă naveta între niște orașe din Europa. Știi, azi trebuie să am o ședință foto în Paris și mâine dimineață să nu am avion să ajung în Bratislava. Of, fuck, ce mă fac? O să-l sun pe Dan Bilzerian – prietenul meu- să vină să mă ducă. Bine, el încă nu știe că suntem prieteni, dar o să fim.

„Francisc Photographer peste 5 ani o să facă în continuare ceea ce îi place!”

francisc-photographer

Spune-ne ceva despre tine, ceva în exclusivitate.

Ce nu știe multă lume e că în spatele la fiecare fotografie pe care o vede postată, sunt o grămadă de ore. Nu e doar un singur click pe un buton, sunt o grămadă de alte chestii care trebuie să conțină. Asta poți să ștergi, zici că e o chestie luată de prin cărți! :))

Îmi place să mănânc foarte spicy! – nici asta nu e bună :))

Că îmi place să călătoresc – asta la toate lumea îi place. Nu-i ceva wow :))

Ce nu știe lumea despre mine? Că am programare în fiecare săptămână la un salon de unghii din Cluj să-mi fac unghiile. 

Acum, la final de interviu, ai un mesaj pentru cititorii blogului meu?

Să apeleze la serviciile franciscphotographer.ro! Și nu uita: #beyourself tot timpul, nu doar anul acesta!

Pe Francisc îl puteți găsi în online pe facebook, instagram, snpachat: franciscc, insta stories.

Sursă foto: arhiva personală Francisc Șandor

 

 

 

 

 

Leave a Reply