Un singur cuvânt: MAMA

mama-ganduri

Ce-ai fi, dacă ai fi?

Ce ai fi, dincolo de orice limite, bariere și prejudecăți? Ce ai fi pentru tot restul vieții, dacă ai putea? Ai fi O Pisică NeagrăUn desert? O carte? O amintire Sweet&Salty? Ce ai fi, dacă ai fi? O Călătorie Perfectă? O adiere de vânt? Un fluture? Un vis?

Ei bine, eu aș fi un singur cuvânt – MAMA – căci acest cuvânt face cât o mie de cuvinte. E cel mai scump cuvânt din lume, cel mai simplu de înțeles și parcă, uneori, ne este atât de greu să înțelegem. Cel mai frumos și cel mai complex.

MAMA, căci mama înseamnă bunătate, gingășie, iubire, zâmbet, iertare, îmbrățișări, obraz umezit de lacrimi. Înseamnă generozitate, cuvinte înțelepte, gânduri bune, răbdare, protecție și alinare.  Înseamnă perseverență, înțelegere, afecțiune, sacrificii,viață. Frumusețe și feminitate. Eleganță și stil.

MAMA înseamnă nopți nedormite, citit povești subseară, dat în leagăn, nelipsitul „te iubesc” înainte de culcare, brațe ocrotitoare atunci când te simți neajutorat, un povestitor desăvârșit ori de câte ori este nevoie. Este eroul meu preferat dintre toți pe care îi știu!

mama-descriere

Căci mama este unică și nimeni niciodată nu îi va putea lua locul. Este persoana la care apelăm atunci când grijile și stresul ne cuprind, indiferent de vârsta pe care o avem. Este modelul și ghidul nostru în viață. Este persoana care ne sădește în suflet sentimente frumoase și lecții de viață. Este oaza noastră de liniște, refugiul nostru! Este cea care ne toarnă balsam pe suflet și ne bandajează rănile, trecând mai ușor peste orice.

Este persoana care ne primește înapoi cu brațele deschise, chiar și după ce i-am ieșit din cuvânt și am plecat trântind ușa după noi!

Fiecare cută, fiecare rid de pe fața ei spune o poveste despre noi, veselă sau tristă. O vorbă aruncată la nervi, un moment de răzvrătire, de neascultare, de încăpățânare sau, din contră, o victorie neașteptată, un mulțumesc sincer, susținere și încredere reciprocă.

Tot mama este cea care încă ne răsfață ca pe niște copii, în fiecare an, cu pască și drob, prăjiturele favorite din copilărie și o cană uriașă de ciocolată caldă sau cafea, pentru că știe cât de leneși putem fi uneori. Ne lăsăm apoi capul pe genunchii ei și ne mângâie pe păr fără să spună nimic. Vorbele sunt de prisos în acele momente.

Dacă aș putea, aș opri timpul în loc pentru tine, mamă dragă, ca să am ocazia să te răsplătesc pentru tot. Să îți ofer ocazia de a fi din nou liberă, să te bucuri de viață, să mă lași să te răsfăț eu acum. Să mai stai cu mine, să încerc a etira amintirile cu tine, să-ți sorb fiecare cuvânt, fiecare sfat, fiecare gând bun. Să mai împărtășesc cu tine visele mele și planurile mele de viitor.

Amintiri dragi din trecut îmi vin acum în minte și mă fac să zâmbesc trist, fiind conștientă de trecerea timpului: cărțile colorate cu clovni și alte personaje din desene pe care mama mă ajuta să le termin, învățarea diferitelor tehnici de încondeiere a ouălor, nelipsita eșarfă albă de mătase a mamei care îmi întregea ținuta, prima mușcată plantată cu mama, primul tort- eșec făcut pentru mama, colecția de nasturi…

Aș fi un cuvânt pentru a îmi exprima toată recunoștința și aprecierea pentru cea mai dragă ființă de pe pământ, mama! Aș fi un cuvânt plin de semnificație și emoție – un amalgam de sentimente!

Mamă, fără tine lumea ar fi ca un foc stins de apă!

Leave a Reply