Beciul Domnesc: răsfăț pentru papilele gustative

vin-rosu-demisec

Provocarea zilei de azi vine de la Beciul Domnesc. Ce trebuie să fac? Să vă povestesc cum am descoperit eu vinul și cum am ajuns să-l îndrăgesc.

Cred că mai corect ar fi să spun că vinul m-a descoperit pe mine, căci în familia noastră prepararea vinului era o tradiție. În fiecare toamnă, după culesul viei, toată familia contribuia la prepararea vinului, fără nici o excepție. Eu ajutam doar cu…privirea, și nu numai pentru că eram micuță (5 anișori aveam pe atunci), ci pentru eram tare neîndemânatică.

Pentru mine distracția a început în momentul în care am crescut suficient de mare încât să-mi dau seama cum se deschid butoaiele de vin din cămara bunicii și am gustat pentru prima dată un vin autentic românesc.

Era un vin roșu sec tradițional, cu un gust înțepător. Deși mi-au dat lacrimile de la tăria sa, gustul mi-a plăcut. Am degustat și celelalte vinuri făcute de bunicii mei, căci la ei în cămară era o adevărată colecție de vinuri: alb, roșu, roze. Proaspăt sau din anii trecuți.

 

vin-roșu-demidulce

 

 

 

Deși distracția mea a durat puțin timp, căci adulții nu m-au lăsat să-mi fac de cap, gândul mi-a rămas tot la acel vin roșu făcut de bunici. Dulcea sau, mai corect spus, demidulcea revedere cu un vin roșu, a fost în primul an de facultate, la prima ieșire cu colegii de grupă. Niște minunății de oameni. Deși nici unul dintre ei nu era băutor de vin, le-am recomandat vinul roșu Feteasca Neagră de la Beciul Domnesc. Știam că nu puteam da greș cu un astfel de vin, căci un vin de calitate este întotdeauna apreciat.

Și acum, după trei ani de facultate, cel mai mult îmi place să beau un pahar (sau mai multe) de vin alături de această gașcă tânără și neliniștită, jucând celebrul joc „Never have I ever”. Distracție garantată!

 

vin-roșu-beciul-domnesc

 

Feteasca Neagră îmi aduce aminte mult de vinul din cămara bunicilor mei, datorită gustului său aromat și echilibrat. Un adevărat răsfăț pentru papilele gustative! Obișnuiesc să beau aproape zilnic un pahar de vin roșu, mai ales atunci când scriu pe blog. 🙂 Face parte din rutină, e mica mea plăcere vinovată – care, cred eu, mi se trage datorită genelor mele vrâncene.

Acum vă provoc pe voi să-mi scrieți în secțiunea de comentarii cum ați descoperit vinul și ce v-a făcut să-l îndrăgiți!

xoxo

Leave a Reply