Mult timp nu am știut să spun NU. Mă bâlbâiam, mă fâstâceam, băteam aproprouri și mă învârteam în jurul degetului, mă prefăceam că nu aud sau că nu înțeleg întrebarea și tot nu puteam spune NU. Mi se părea un lucru absolut oribil să spui NU. Lipsă de prietenie. Lipsă de amabilitate. Egoism. Agresivitate.

Dă-mi aia. Fă-mi cealaltă. Du-mă acolo. Hai cu mine. Ajută-mă cu problema X. Am nevoie de tine atunci. Împrumută-mi un nu-știu-ce.

Și, uneori, aceste rugăminți veneau însoțite de un „te rog” mai mult sau mai puțin sincer. Uneori. Indiferent de situație, îmi era greu să spun NU. Asta până când viața mi-a dat câteva palme zdravene și mi-am revenit.

A spune NU este o dovadă de maturitate. A ști să refuzi pe cineva atunci când este necesar, nu este puțin lucru. Asta înseamnă că ai o cunoaștere de sine autentică, înseamnă că ești conștient de valoarea ta ca persoană, de capacitățile tale și de abilitățile tale.

a-spune-NU

A spune NU este o metodă la fel de naturală și sănătoasă precum a-i spune DA. Nu este nimic agresiv, meschin, nenatural, egoist în a spune un NU ferm. Înseamnă că ai grijă față de propria persoană, că știi ce îți dorești și știi să-ți prioritizezi lucrurile în viața ta.

A spune Nu este o consecință normală a ființei umane. Nu suntem roboți, nu funcționăm mecanic. Avem limite, anumiți parametrii în care funcționăm. De ce să ne dăm peste cap pentru a mulțumi pe X și pe Y, de ce să ne suprasolicităm, de ce să ieșim din acei parametrii care ne țin în siguranță? Se merită? Nu! Și dacă am vrea să mulțumim pe toată lumea, acest lucru este imposibil!

Așa că, spune NU atunci când simți! Știu că poți!

xoxo

2 Replies to “Spune NU atunci când simți”

  1. mark says: aprilie 22, 2017 at 2:08 pm

    e nasol cand cazi in extrema cealalta si spui nu tot timpul.
    sau, ma rog, ca te doare capul! 🙂

    1. madmoiselle says: aprilie 22, 2017 at 3:27 pm

      De regulă extremele nu sunt bune. 🙂 so, totul se face cu moderație. O zi frumoasă îți doresc!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*