Anul acesta se poartă părinții responsabili

parinti-responsabili-copii

Suntem diferiți, suntem de foarte multe ori înțeleși greșit, judecați, etichetați după fizic, clasă socială, după preferințe, religie, îmbrăcăminte, sex, vârstă etc.

Părinți, când i-ați spus ultima oară copilului vostru te iubesc? Când i-ați zâmbit și l-ați îmbrățișat așa, fără motiv? Când i-ați spus că sunteți mândru de el? Când l-ați încurajat? Când ați ascultat, cu adevărat, ceea ce are de spus?

Știți, de cele mai multe ori, copiii răspund pe jumătate la întrebările puse de voi. Da, mamă, sunt bine, cred. Da, am mers la teatru, singură. Da, am ieșit cu Gabi, pentru ultima oară. Da, am mers la facultate, la aia la care m-ai trimis tu, căci tu știi mai bine ce-mi place.  Da, am dormit atunci când trebuia să-mi aleg viitorul, noroc că te am pe tine.

Cât de bine îți cunoști copilul? Cât te implici în viața lui, în dezvoltarea lui, în educația lui? Îl lași să facă propriile alegeri sau te asiguri că îți va face pe plac toată viața? Îl lași să-și ia zborul sau îi tai aripile?

creioane-colorate-desen

Un copil nu este un accesoriu, un premiu, o păpușă pe care o modelezi cum și când vrei. Nu este o marionetă, o fiță, un must have, un moft,  o extensie a ființei tale. Nu. Nu poți să ai pretenția ca un copil să știe ceea ce tu nu-l înveți, să fie un exemplu în societate când tu nu ești un model pentru el.

Copilul nu funcționează după modelul ON/OFF. Azi am chef de el, uite ce drăgălaș este, nu plânge aiurea, e frumos afară și pot ieși pe terasă la o bârfă mică și nevinovată, mai fac vreo două poze și apoi mai văd. Nu poți să-l abandonezi când ești copleșită, obosită, iritată sau când ai chef de orice altceva decât să stai cu propriul copil. Nu îl pui să doarmă că ai tu chef de ieșit în club, nu îl obligi să mănânce mai repede că arzi de nerăbdare să fumezi o țigară, nu îl pui la treabă pentru că tu ești leneșă, nu te folosești de el atunci când ai tu nevoie și îl ignori atunci când el are nevoie. Nu faci un copil pentru că așa e la modă să fii părinte tânăr, nici pentru că te plictisești,mai bine te apuci de croșetat sau mâncat semințe. Nu faci un copil pentru că vezi la altul cât e de frumos și nici pentru că vrei să atragi atenți asupra ta.

Un copil este o responsabilitate pe care nu toți sunt capabili să și-o asume.

Anul acesta sunt la modă părinții responsabili și implicați în viața copiilor săi! Și ca să dezvălui un secret, acest gen de părinți nu se demodează niciodată fix așa cum negru este sfânt și invincibil.

Implică-te în viața copilului tău.

Cunoaște-l! Iubește-l! Încurajează-l! Fii un model pentru el! Fii acolo pentru el! Fă-l fericit! 

xoxo

 

 

3 Replies to “Anul acesta se poartă părinții responsabili”

  1. Inca din clasa intai am remarcat ca baiatul meu are un talent deosebit la matematica si pentru logica in schimb, vorba lui ura romana. Am cautat sa-i calauzesc pasii spre ceea ce ii place dar l-am facut incet, incet sa iubeasca si romana. Atat, de rest el e responsabil pentru ceea ce va vrea sa faca.

  2. Valeria Chertes says: Reply

    Sperdin tot sufletul ca am fost un model pentru copii mei.

    1. Tind sa cred ca esti!

Leave a Reply