Cine a zis că românii nu sunt harnici? Că ei nu vin cu drag la servici şi fac ore suplimentare fără să comenteze? Cine a insinuat că românii ies vreodată din cuvântul şefilor şi lipsesc nemotivaţi de la lucru? Tocmai din aceste motive, mai marii companiilor s-au gândit să le dea liber motivat, prin sărbătorile legale. Pe langă Crăciun, Paşte, Rusalii, Anul Nou şi 1 Decembrie, azi am mai aflat de câteva sărbători la fel de legale.
Ziua primului bonus din an. Aceasta se sărbătoreşte pe 10 ianuarie. Păi după atâtea cadouri, vacanţe şi petreceri, un bonus este bine venit. Cu cât mai mare, cu atât mai bine!!
Ziua cu program redus. Asta e musai pe 11 ianuarie. Cum, de ce, măi? Pe 10 faci febră musculară de la shopping şi nu te poţi întoarce la servici fără energie şi perspective noi. Şeful înţelege asta, tocmai de asta se oferă să îţi dea o primă pentru sănătate şi o zi liberă în care să te relaxezi. În caz că dai semne severe de oboseală, îţi şi plăteşte o zi la spa! Nu uitaţi, 11 ianuarie.
Următoarea sărbătoare legală ar trebui pusă cu 2-3 zile înainte de 14 februarie, atunci când se sărbătoreşte ziua îndrăgostiţilor. Dacă ar trebui să poarte şi un nume, ar fi Maratonul de Plâns şi, bineînţeles, este special creeată pentru cei care nu au partener. Scopul acestei sărbători este ca persoanele single să se pregătească sufleteşte pentru 14 februarie.
14 februarie. Asta e pentru toată lumea, nu contează că unii nu au iubit/ă, soţ/soţie, amant/ă, etc. S-ar face discriminare şi noi nu dorim asta, corect? Plus că dacă ai program seara, îţi ia o zi întreagă să te pregăteşti!
Dragobetele!! Ce are dacă iubirea e aşa mare, încât trebuie sărbătorită de 2 ori? 24 februarie trebuie zi decretată liberă. Gata, am decis!
1,8 martie. Angajatele trebuie răsfăţate şi, din nou, este recomandat o zi la spa, apoi ieşire la teatru, cafeaua la mall, vreo 2-3 rochii de primăvară şi ziua se termină cu un super concert. Of course, angajatorul suportă cheltuielile. 🙂
1 aprilie. Pentru a se evita infarctul, depresia sau alte boli ce pot periclita viaţa angatului, trebuie o zi liberă. De recomadat ca toate persoanele cu probleme cardiace să se baricadeze în casă şi să meargă la servici începând cu 2 aprilie.
Între 1 aprilie şi 1 mai, românii ar mai avea nevoie de o zi liberă. Mmmm..să-i spunem Ziua naţională a sportului şi se sărbătoreşte pe 19 aprilie. Atunci toți trebuie să facă mişcare, să meargă la sală, să alerge etc. De ce? Pentru că vară şi pentru că celulită. Să nu uităm, angajaţii trebuie să fie prezentabili la servici, right?
1 mai. Se ştie, picnic: grătar, muzică şi pădure.
5 mai. Bărbaţii trebuie sprijiniţi şi nu lăsaţi să sărbătorească singuri. Aici este bine ca angajaţii să mai primească un bonus ca să bea toţi banii de salar.
1 iunie. În sufletul nostru suntem ca nişte copii şi ne trebuie o zi liberă pentru a comemora momentele speciale ale copilăriei.
25 iunie. Ziua în care ai chef de lucru, dar nu ai cu ce să te îmbraci. Toate hainele parcă s-au vorbit între ele ca să îţi facă în ciudă şi tu eşti de-a dreptul neajutorată. Şeful înţelege suferinţa ta şi, drept consolare, îţi oferă un voucher cu buget nelimitat ca să-ţi reînnoieşti garderoba.
1 iulie. Ziua în care ai cu ce te îmbrăca, dar e prea cald afară. Nici bine nu ieşi din casă că deja transpiri. Te întorci, faci duş, îţi refaci machiajul şi te grăbeşti să ajungi la servici ( am spus eu că ne iubim joburile şi suntem punctuali). Intri în clădire şi observi că faţa îţi străluceşte, mâinile îţi transpiră, aerul condiţionat nu mai face faţă. Clar, trebuie zi liberă! Această zi liberă se poate prelungi pe toată vara, după caz.
21 septembrie. Ziua în care ai cu ce să te îmbraci, dar e prea frig. Nici nu te poţi da jos din pat de frig ce e. Chiar şi la duş mergi cu plapuma pe tine, căciulă şi mănuşi. Când ieşi din casă, îţi iei mini centrala termică în poşetă, o pătură termică, 3 geci, o blană şi un palton şi tot frig e. Nu este uman să lucrezi în asemenea condiţii. Plus că nici nu te mai poţi mişca.
Voi ce zile libere aţi mai adăuga?