Recviem pentru un vis

recviem-pentru-un-vis

Recviem pentru un vis este o carte pe care mi-am dorit-o de ceva timp. Nu este o carte ușoară și nu o recomand oricui.

recviem-pentru-un-vis

Nu mi-a fost ușor să o citesc, iar acest lucru se datorează în mare parte structurii ei liniare. Prea multă descriere, font înghesuit, lipsa dialogului. Și genurile acestea de cărți îmi blochează creierul și mă determină să le abandonez.

Aș fi lăsat-o baltă dacă nu mă interesa atât de mult cartea. Am tot văzut-o pe Instagram la câteva dintre persoanele pe care le urmăresc și a fost foarte lăudată.

recviem-pentru-un-vis

Recviem pentru un vis este o carte despre vicii, despre lucrurile care pun stăpânire pe noi și ne conduc viața, despre lucrurile care ne omoară încet, dar sigur.

Hubert Selby ne face cunoștință cu patru personaje, fiecare dependent de altceva. Astfel că Sara devine dependentă de TV și mâncare după ce își pierde soțul într-un accident. Harry, fiul ei, devine dependent de heroină. La fel și Tyrone, cel mai bun prieten al lui Harry, și Marion, iubita sa.

recviem-pentru-un-vis-hubert-selby

Autorul descrie îndeaproape viața dezolantă și degradantă pe care o duc cei trei tineri dependenți de droguri. Limbajul lor dezgustător, glumele lor proaste și dorința lor acută de a simți acea stare euforică te fac să-i blamezi. Să nu simți milă sau compasiune pentru ei. Să-i judeci și să te revolți.

recviem-pentru-un-vis

Nici mama lui Harry, Sara, nu este de trecut de vederea. La prima vedere ai impresia că viciul ei este mai puțin nociv. Dar nu este deloc așa. Faptul că refuză să vadă realitatea tristă în care se zbate copilul ei nu însemnă că este mai puțin vinovată. Faptul că alege să se izoleze în perfecțiunea redată de televizor nu înseamnă că e fericită. Pentru că ea se hrănește în fiecare zi cu iluziile unei vieți perfecte, iar asta e la fel de nociv precum o doză de heroină.

Da, nu încurajez drogurile, dar ceea ce mi-a plăcut la Harry este faptul că și-a asumat acest lucru. Și nu e puțin!

recviem-pentru-un-vis

Povestea cărții Recviem pentru un vis este tulburătoare, dar cumva este atât de reală. Atât de reală încât îți aduce aminte de prezentul în care ne regăsim noi. Un prezent teribil, de multe ori, pe care preferăm să nu-l înfruntăm. Să nu-l vedem așa cum este el, de fapt. Să îl menajăm puțin. Să-l cosmetizăm.

carte-recviem-pentru-un-vis

Dar, chiar suntem noi diferiți față de personajele acestei cărți? Poate că nu consumăm droguri și poate că nu ne îndopăm cu mâncare, poate chiar nu ne uită Dumnezeu cu zilele în fața televizorului, dar care este acel lucru fără de care nu poți trăi? Nu trebuie să mi-l spui mie, ci ție însuți!

recviem-pentru-un-vis

Ceea ce mi-a plăcut, într-un fel, la Recviem pentru un vis este faptul că autorul nu a apelat la un scenariu clișeic, în care binele învinge răul. În care personajele realizează realitatea tristă în care trăiesc și doresc să-și depășească condiția lor mizerabilă. Și tocmai pentru acest lucru, cartea mi s-a părut mai autentică. Pentru că, nu-i așa, de câte ori ne dorim să devenim o versiune mai bună? Să ne corectăm defectele? Să renunțăm la lucrurile care știm că ne fac rău?

Aș putea zice că suntem un soi de masochiști pentru că acceptăm în mod conștient vicii în viața noastră. Și cumva, sperăm ca lucrurile urâte din viața noastră să dispară fix așa cum au apărut. Dar nu este acest lucru cam pueril și superficial?

recviem-pentru-un-vis

Repet, mi-a fost greu să citesc această carte din cauza lipsei de dialog, dar și din cauza faptului că autorul are un stil mai confuz de a scrie. Dacă alegi să citești Recviem pentru un vis cel mai probabil vei avea nevoie de o pauză. Sau poate chiar mai multe. Pentru că e o carte tristă, cu un sfârșit la fel de trist.

recviem-pentru-un-vis

Dacă vei citi această carte te sfătuiesc să lași prejudecățile la o parte și să nu te grăbești să tragi concluzii. Iar dacă o vei citi, aștept părerea ta!

Mulțumesc, Libris. pentru exemplarul oferit! Mulțumesc pentru că-mi aprovizionați raftul cu cărți!

xoxo

 

 

 

8 Replies to “Recviem pentru un vis”

 1. Valeria Chertes says: Reply

  Foarte interesanta carte, multumim.

  1. Ma bucur ca iti place! Te pup!

 2. Anda Stanciu says: Reply

  Interesanta cartea,

  1. 🙂 chiar este!

 3. Agache Lucica says: Reply

  Super recenzie,cartea pare interesanta

  1. Mulțumesc mult! 🙂

 4. ghelbere elena says: Reply

  O carte cu un subiect desprins din realitatea crunda mereu va fi pe placul meu chiar daca e mai greu de citit si digerat.

  1. Și eu sunt de aceeași părere!

Leave a Reply