M-am hotărât să devin prost

m-am-hotarat-sa-devin-prost-recenzie

Nu, nu! Nu devine nimeni prost, e doar titlul ultimei mele cărți citite! 🙂

În cazul în care vă întrebați care e rețeta pentru a deveni prost, cartea scrisă de Martin Page aduce în atenția cititorilor câteva idei în acest sens. Bune sau rele – asta rămâne la latitudinea voastră să decideți!

Primul lucru care m-a atras la această carte este titlul. Până să primesc cartea, îmi schițasem deja câteva scenarii în minte, care mai de care mai ciudate și demne un fantastic film SF, însă trebuie să recunosc că povestea lui Antoine m-a surprins. Într-un mod plăcut. M-am hotărât să devin prost e o carte antrenantă, presărată cu mult umor, însă cred că situația lui Antoine putea fi explorată mai mult și prezentată cu și mai mult umor și ironie. Și sarcasm.

m-am-hotarat-sa-devin-prost-martin-page

Personajul nostru se confruntă cu o mare dilemă: nu se poate adapta la societatea contemporană și decide că cea mai bună metodă de a duce o viață liniștită și fără griji, este de a deveni prost. Și cum el este un om foarte inteligent, cu o cultură generală vastă, nu poate deveni prost așa…cu una, cu două, astfel că această transformare a sa începe cu un research.

După o tentativă eșuată de a deveni alcoolic și după o altă tentativă la fel de eșuată de a se sinucide, Antoine începe să-și găsească oarecum locul în această societate și se integrează aproape perfect. Începe prin a consuma mâncare de tip fast-food ( McDonalds, în general), a fi dependent de Heurozac (medicamentul antidepresiv prescris de medic), se îmbracă cu haine de firmă ( Nike pare a fi preferata sa), merge la sala de forță, se angajează într-o multinațională, devine un agent de bursă fantastic, se îndrăgostește.

La aproximativ o săptămână după ce am termina-o de citit, încă nu știu dacă îmi place cartea sau nu. Unele întâmplări sunt supărător de serioase, altele sunt exagerat de amuzante, iar tranziția dintre cele două extreme este una destul de…bruscă.

Ideea lui Martin este una excelentă și cred că se putea construi o poveste suculentă, adorabil de amuzantă. Unele acțiuni din carte mi se par forțate, altele ușor clișeice. Pe alocuri m-am identificat cu Antoine și m-am regăsit în situațiile descrise. Trăind într-o societate de consum, cu moravuri și prejudecăți, în care oricine și orice are o etichetă, a fi inteligent pare a fi un handicap. Un minus. O boală care te aruncă în pragul disperării.

recenzie-carte

M-am hotărât să devin prost este o lectură lejeră și surprinde destul de bine superficialitatea societății în care trăim. Nu e o carte care să te pună pe gânduri sau care te face să meditezi, ci mai degrabă îți prezintă unele avantaje și dezavantaje ale oamenilor proști. Fie vorba între noi, mai multe avantaje! 🙂

Libris, mulțumesc pentru exemplarul oferit!

Titlu: M-am hotărât să devin prost

Autor: Martin Page

Nr. pagini: 159

Editura: Humanitas

xoxo

 

 

2 Replies to “M-am hotărât să devin prost”

  1. Ador cartea!! Am ras mult! 😉

    1. madmoiselle says: Reply

      Mă bucur să aud asta 🙂
      xoxo

Leave a Reply