Interviu Roman Petrusca – Part. II

interviu-roman-redbull

Eu eram „băiatul de la Redbull” și atunci eram primit foarte bine oarecum peste tot unde mergeam.”

Să înțeleg că OSE-ul a fost prima organizație în care ai făcut voluntariat?

Da. A fost prima și singura!

Ce te-a atras la acest ONG? Ce avea OSE-ul și nu avea alte organizații?

O dată pentru că erau eleganți, din punctul meu de vedere, cel puțin așa am văzut eu lucrurile și apoi pentru că era cea mai mare organizație din facultatea mea. OSE nu se referă doar la studenții de Informatică Economică, Marketing sau Conta, ci la toți cei din FSEGA. Există o diversitate mult mai mare în această organizație decât în oricare altă organizație care se referă strict la Marketing sau Conta..M-a atras mărimea organizației și seriozitatea de acolo pentru că cei din OSE, cel puțin cei din biroul de administrație în care am intrat eu atunci la vremea aceea, erau niște oameni foarte de treabă și foarte serioși și sunt și acum serioși. Au făcut niște lucruri interesante, dar am simțit că nu e ceva așa, foarte simplist. A fost o organizație bine pusă la punct de la început! Și asta este interesant despre OSE! 

Cum te-a ajutat voluntariatul în dezvoltarea ta personală?

Mulți oameni se implică în astfel de organizații pentru că ești la început în facultate și vrei să cunoști cât mai multe persoane – practic acest a fost motivul și la mine. În liceu nu am apucat să fac voluntariat și atunci am zis că în facultate asta ar fi cea mai bună idee, să zicem! Până la urmă nu am avut nimic de regretat pentru că, așa cum am mai spus, cei din OSE au fost foarte ok și foarte primitori, iar pe lângă ceea ce am realizat ne-am distrat foarte mult.

Te văd că vorbești cu mult entuziasm despre OSE…

Da, pentru că și acum când am revenit după toate experiențele astea pe care le-am avut în ultima perioadă, o să încerc să mă implic mai mult în OSE decât am reușit până acum. 

Că tot vorbeai de SUA și Erasmus, când și unde ai plecat prima oară?

În SUA în iunie am plecat prima oară. Apoi am venit, am stat patru zile în România și am plecat cu Erasmus.

Serioos?!

Da! A fost ceva gen tă-năăăă! Da, cam așa a fost pentru că și așa întârziasem foarte mult la facultatea cu care plecasem cu Erasmus. Am întârziat cam două săptămâni și am avut și de recuperat un pic când am ajuns acolo, dar până la urmă a fost ceva super ok. Na, e SUA! 

„Nu recomand neapărat să faceți acest lucru fix în această ordine, dar dacă vă simțiți un pic mai wild, e ok!”

 

Ce te-a determinat să pleci cu Erasmus?

Am zis așa: fiind ultimul meu semestru la FSEGA în care fac Economie pentru că apoi încep Informatică, am zis că acum ar fi singura mea oportunitate să plec pentru că e foarte greu să găsești o facultate care este pe Informatică cu Erasmus și care să facă asta și atât de serios precum fac cei din România.

Și atunci am plecat împreună cu prietena mea. A fost foarte bine pentru că am fost acceptați amândoi pentru că e destul de greu să fim acceptați amândoi deodată. Și aveam de ales între Spania, Italia și Portugalia. Ea mai fusese în Spania, eu în Italia și atunci rămăsese Portugalia.

student-erasmus-portugalia

Portugalia este foarte interesantă și nu este atât de diferită de România, după părerea mea. Atât doar că peisajele sunt mult mai faine, însă sistemul educațional din Portugalia nu mi s-a părut wow, aș zice chiar inferior celui din România. Nu se pune accentul pe practică așa cum ai crede că face o facultate din Vest, așa cum toți știm că noi facem multă școală degeaba și ei fac multe chestii ok…Nu e chiar așa! 

În rest, experiența Erasmus este una de recomandat pentru oricine pentru că este incredibil ce se întâmplă acolo. Mai ales că în Lisabona au fost foarte mulți studenți Erasmus, sunt vreo 5000 în fiecare an. În fiecare seară puteai să faci ceva! Există o zonă în Lisabona numită Bairro Alto, e ca un fel de Piezișă în Cluj și imaginați-vă cam ce se întâmplă acolo: party, party și iarăși party..

Mai există un loc numit Erasmus Corner, practic este un fel un colț de stradă în care toți studenții Erasmus se întâlnesc și pur și simplu stau în stradă la povești înainte să meargă în club. E un fel de warm up! (râde)

Ai avut ceva temeri sau ezitări înainte să pleci în Portugalia?

Nu! Cam asta a fost povestea și cu Work and Travel: când am fost la birou și am ales unde vrem să plecăm, a fost așa oarecum…ok, ne uităm pe hartă, ne uităm pe Google Maps, ne uităm la niște imagini și vedem unde mergem. Și am ajuns în Nevada în deșert, dar tot a fost ok! La Portugalia a fost gen ”Mergem în Lisabona, cât de nașpa poate fi?”

Ce ți-a lipsit cel mai mult cât timp ai fost plecat?

Hmmm..România?! Pentru că plecasem și-n SUA, și apoi am stat foarte puțin în România și am stat o mare perioadă departe de casă, de prieteni și de România, de români. A fost destul de dificil pentru noi în anumite momente pentru că oricât de mult am zice că e super fain în Vest și e ok, eu m-am întors în România și cred că o să stau o perioadă destul de mare aici după experiențele astea.

„Eu nu consider că România este ceva mai prejos decât țările în care am fost, deși multă lume m-ar contrazice.”

roman-petrusca-roma

 Dacă ar fi să compari experiența SUA cu Erasmus, care ți-a plăcut cel mai mult? 

Din prisma faptului că am lucrat foarte mult în SUA și a fost foarte greu, aș zice Erasmus pentru că a fost un fel de vacanță după SUA.

Ce proiecte/planuri ai în viitorul apropiat?

Momentan sunt la stadiu de idee, nici măcar nu le-am scris pe hârtie. Poate o să încep un blog, dacă nu-s așa leneș cum sunt de obicei. (râde) Cel mai probabil va fi anonim, dacă o să-l deschid. Încerc să găsesc un subiect care să atragă oameni și atunci vreau să-l delimitez de propria persoană pentru că mi se pare mai ok așa, deși mi se pare că ar fi ok să fie și scris de mine, cu numele meu pe blog. Mă tot gândesc pe ce platformă să scriu și cum să arate.

„Vreau să învăț destul de multe lucruri în perioada asta pe care încă o am în studenție și să mă concentrez foarte mult pe dezvoltarea mea personală. ”

Aș vrea să citesc mai mult, dar timpul este de obicei cea mai mare problemă. După cum ți-am mai zis, vreau să învăț ceva programare și search engine optimization pentru că asta mă pasionează. Apoi vreau să mă dezvolt foarte mult pe partea de marketing și social media marketing. Pentru asta mi-am cumpărat deja un curs, fiți atenți la reduceri pentru că am cumpărat acest curs cu 10 euro și era 200!! 

Cum crezi că va arăta în viitor online-ul?

Îmi e un pic groază de cum va arăta în viitor toată treaba asta. Citisem un articol în care cineva spunea că în 50 de ani o să ne rugăm ca copiii noștri să stea doar să-și facă selfie-uri pe social media pentru că nu știu ce mai poate ieși…

Pentru mine social media e foarte ok, pentru mulți oameni însă le preia toată viața pe toate planurile pentru că face abuz de ea. Pentru mine social media înseamnă foarte mult pentru că acolo mi-am găsit job-ul la Redbull, acolo am găsit o altă oportunitate de job, acolo am toate proiectele de la facultate. Eu folosesc mai mult social media pentru informare, știri, etc!

Ce rețea/ platformă crezi că este cea mai dezvoltată în prezent?

Facebook din prisma numărului de utilizatori, însă mie îmi place mult mai mult Instagramul. Mi se pare că-i mai simplu și mai de impact. Facebook a ajuns să fie practic despre orice, Instagramul este puțin mai nișat. Nu-mi prea place Snapchat, îl folosesc destul de rar, însă are și el destul potențial. Twitter încă nu a prins în România aproape deloc. 

Unde va fi Roman peste 5 ani? 

Asta este cea mai interesantă întrebare și de fiecare dată dau un alt răspuns. În cinci ani mă văd un pic mai ambițios, mult mai sus, mi-ar plăcea să am o afacere a mea și o companie care să se dezvolte destul de repede. Nu-mi place ca lucrurile să stea mult pe loc și mi se pare că acum când sunt tânăr am și cea mai mare forță de muncă și aș putea să-mi dedic timpul pentru a crește pe plan personal și profesional.

Nu e exclus ca în cinci ani să fiu angajat undeva, nu este exclus deloc!

Roman, eu cam mi-am epuizat întrebările. Dacă mai ai tu ceva să ne povestești, te rog să o faci! 

Mmmm..nu cred. Sper că următorul interviul ți-l iau eu pentru blogul meu! Ha ha! Asta ar fi interesant!

La final, ai un mesaj sau un gând pentru cititorii blogului meu?

Mergeți cu Erasmus cât încă mai aveți ocazia, mergeți și-n SUA pentru că o să învățați foarte multe despre cum e să te descurci de la zero! Și apoi, să călătoriți cât mai mult!

Dacă și vouă v-a plăcut de Roman și doriți să-i transmiteți un mesaj sau, de ce nu, să-i propuneți o colaborare, îl găsiți aici.

xoxo

Leave a Reply