„Sunt prea mic să schimb ceva! Nu am resursele necesare să fac X lucru, chiar dacă ar fi cel mai bun lucru care mi s-ar putea întâmpla vreodată! Nu merită! Cu o floare nu se face primăvară, așa cum nici cu o singură idee nu se va schimba nimic în societatea noastră!”
De câte ori nu ați auzit aceste lucruri de la oamenii din jurul vostru? De câte ori nu ați gândit voi astfel? Sau, poate, de câte ori nu ați spus chiar voi așa ceva? De câte ori nu ne-am oprit – eu și tu -din drumul nostru pentru că nu aveam suficientă încredere în forțele proprii? Pentru că ne-am descurajat? Pentru că am avut așteptări prea mari, iar rezultatele nu s-au văzut peste noapte? Dar știți voi că cele mai frumoase transformări nu au loc peste noapte?
Cele mai frumoase tranformări necesită timp, efort, disciplină, implicare, dorință.
Tocmai de la această idee a pornit unul dintre proiectele mele de suflet: educația non-formală a copiilor în mediul rural. Trainer de meserie, îmi place să investesc în cei din jurul meu. Și ce e mai frumos decât să vezi cum un om evoluează pentru că ți-ai dedicat o fărâmă din timpul tău? Pentru că ți-a păsat? Pentru că ai fost acolo? Pentru că ai ales să te implici în comunitate decât să dai play la un nou serial din patul tău comod de acasă?
A educa prin joacă este noul meu obiectiv. A învăța prin joacă lucruri fundamentale și esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil este dorința mea de suflet. Lucruri care pentru tine ar putea fi banale sau total neinteresante. Lucruri cărora nu le mai acorzi atenție pentru că sunt deja overrated!
Nu suntem egali, nu ne-am născut egali și cred că nu vom fi niciodată egali. Și tocmai din această cauză ar trebui să fim mai atenți la nevoile celor din jurul nostru. Știți câți copii talentați, creativi, frumoși sunt în mediul rural? Dar, mai ales, știți voi câți dintre acești copii au nevoie educație non-formală? Știți câți dintre ei nu știu să folosească un calculator? Nu au mers într-o excursie? Nu au cunoscut emoțiile unui concurs de talente? Nu știu să comunice eficient? Nu au încredere în sine? Nu au învățat să asculte? Nu au experimentat multe dintre banalitățile întâlnite în mediul urban? Nu se cunosc pe ei înșiși? Mulți! Supărător de mulți!
Și acum parcă revin la prima propoziție din acest articol. „Sunt prea mic să schimb ceva!” Da, poate ești mic. Poate că și eu sunt mică. Dar putem schimba împreună ceva! Pentru a susține acest proiect în mod oficial este nevoie de multă birocrație, de umblat, de convins, de rugat. Dar să vă mai zic ceva? Putem face acest lucru și în mod neoficial. Pentru că și tu poți ajuta un copil din mediul rural să se integreze în societate, să ia parte la toate micile bucurii de care ai parte, de a vedea viața cu alți ochi.
Așadar, weekend-ul viitor, în loc să ieși în club și să petreci următoarea zi dormind, ai putea la fel de bine de a face activități de teambuilding cu copiii din mediul rural. Un joc spontan care să-i învețe să lucreze în echipă, care să stimuleze creativitatea, să-i determine să evolueze, să-i motiveze. Știu, sună pompos, dar te asigur că nu e. Jocuri de rol, de improvizație, de autocunoaștere, mici ateliere creative – sunt un milion de lucruri care ar putea implementate. Fără costuri mari. Fără investiții enorme. Banii sunt buni dacă îi ai, dar azi privim dincolo de bani pentru că, la final, tot ce va conta cu adevărat vor fi amintirile și abilitățile dobândite. Întrebarea e următoarea. Vrei? Vrei să te implici în societatea din care faci parte? Vrei să oferi un viitor mai buni celor mai puțini egali decât tine? Vrei să devii un TU mai bun? Căci, dragul meu, te asigur că nu numai ei vor avea de învățat. Și tu vei avea! Și încă multe lucruri!
Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!
Postare super,te apreciez din tot sufletul.
Multumesc din suflet!
Foarte frumos articol, succes!
Multumesc mult!
Se pot face foarte multe lucruri pentru copiii din mediu rural. Ar trebui sa fim mai multe persoane si poate cu un oarecare potential financiar.