AIA Proiect îți scrie povestea

proiect-casa-aia-proiect

Valoarea mea, valoarea mea

Valoare multă are casa mea.

Valoarea mea, valoarea mea

Nimeni n-are casă ca a mea.

Dragă cititor,

Dacă te iei după versurile de mai sus, probabil îți imaginezi că pentru mine casa ideală este egal cu un palat poleit cu aur, undeva în inima orașului, cu multe scări, covor roșu la intrare și termopane. Well, nu. Nici măcar pe aproape!

AIA Proiect m-a provocat să îți povestesc cum ar arăta casa mea ideală, așa că, here I am! Fă-te comod în fotoliu, hamac, scaun, ia-ți o cană de cafea, ceai, limonadă sau orice preferă suflețelul tău și haide să facem un tur virtual al casei mele ideale. Ești curios să vezi cum ar arăta? Evident că ești, altfel nu mi-ai fi pășit pragul blogului. 🙂

logo-aia-proiect

Înainte să începem turul, trebuie să îți spun ceva. Înainte să îmi proiectez în minte imaginea casei ideale cu toate detaliile posibile și imposibile, m-am documentat, am citit mult și am răsfoit cap – coadă site-ul specialistului în proiecte case, AIA Proiect. În colecția lor de pe site, am văzut un proiect de casă foarte asemănător cu ceea ce îmi doresc eu – lucru care m-a bucurat mult. Eu consider că în orice colaborare trebuie să fii cam pe aceeași lungime de undă cu partenerul respectiv.

Fără altă introducere, îți prezint casa mea ideală. Nici foarte mică, dar nici foarte mare. Încep prin a-ți prezenta partea exterioară: o curte mare, verde, în care să se joace viitorul meu copil cu cățelușul lui; curtea are musai un gard prin care să nu se vadă înăuntru deoarece consider că e dreptul tău să ai parte de intimitate; gardul va fi din piatră și nu din lemn, pentru că sunt eco friendly și protejez natura.

În partea din față a curții este fântânița arteziană din piatră la care am visat de mic copil. Mă bucur că, în sfârșit, o pot avea! De la fântâniță pornesc două alei pavate: una care duce spre terasă și alta care duce către foișor. Dar nu orice fel e foișor, ci unul din piatră și lemn, sub formă de ghindă. După cum poți observa, podeaua este o mică tablă de șah, iar în lada aceea mare din lemn din colțul drept, sunt piesele de șah. Sunt cât noi de mari! Bine, exagerez! Dar oricum, sunt măricele! Poate mă înveți să joc șah. Ce zici? Nu? Bine, te las să te mai gândești!

proiect-casa-etaj-curte

Îți spuneam mai devreme că cea de a doua alee ar duce către terasă. O terasă foarte asemănătoare cu cea din imagine. Unde să pot tasta de zor în diminețile însorite de vară și unde îmi pot savura cafeaua în răcoarea dimineții. Scaunele sau fotoliile vor fi înlocuite de bean beg-uri și sezlong-uri.

Parterul este format din patru pereți cu geamuri mari, foarte mari și cu uși, Să pot intra în living din orice punct al curții m-aș afla. Normal că sunt comodă, acum ți-ai dat seama? Și da, știu că am și de spălat geamuri de mi se lungesc urechile, dar merită. Am o casă frumoasă și practică. Acum nu știu ce vor spune specialiștii AIA Proiect legat de certificatul energetic, sper să nu se piardă multă căldură pe timpul iernii. Sunt sigură, însă, că om găsi împreună cea mai bună soluție ca eu să îmi păstrez căsuța fix așa cum vreau.

Îți spuneam de living. Ei bine, living-ul ocupă 70% din parter. Aici îmi petrec mult timp: ba vizionând un film, ba citind o carte, ba la un pahar de vorbă cu o prietenă, ba un party, ba musafiri. Și nu e frumos să îți înghesui toți oamenii pe o canapea. Lângă living, imediat pe dreapta este baia pentru musafiri. Camera din mijloc, imediat după baie, este biroul meu unde mă închid atunci când am deadline-uri, iar în partea stângă este bucătăria.

În partea opusă sunt scările car duc către etaj, care este compartimentat în felul următor: 3 dormitoare, o baie, două dressing-uri (mai nou și bărbații vor un dressing al lor, ca să vezi!), un mini – depozit pentru toate prostioarele pe care le păstrez căci nu mă lasă inima să le arunc și un alt set de scări care te duc către mansardă. Mansarda ar fi o a doua terasă, doar că este cu pereți. Mansarda este locul ideal pentru hamacul de interior, unde mă refugiez pe caniculă sau unde hibernez iarna.

În partea din spate a curții, este amplasat hamacul de exterior. Evident că trebuia să am și un hamac de exterior. He-lăuu?! Imediat lângă hamac este trambulina unde îmi storc eu toată energia. Nu serios, trambulina înseamnă pentru mine cele treizeci de minute de mișcare recomandate pe zi. Lângă zona de relaxare este garajul. Nu, garajul nu îl vreau în partea din față pentru că am și o a doua poartă în partea din spate a curții, iar accesul se face pe acolo. În rest, verde. Cât mai mult verde. Și flori. Flori de câmp și floarea soarelui, nu lalele și flori din alea fancy.

Turul se oprește aici, însă nu te întrista căci ești invitat la inaugurare. Aceasta e doar schița, dar mai e mult de muncă până când acest proiect de casă se va transforma în casa mea de vis. După ce prezint proiectul meu de casă specialiștilor AIA Proiect și după ce au loc consultările ulterioare, urmează documentația de autorizare și construcție, care vine la pachet cu planul de urbanism și toate cele. Partea bună e că, odată ce am finalizat acest proiect de casă cu AIA Proiect, voi primi autorizația de construire. Ce, crezi că nu am urmărit istoricul lor? Până acum, toate proiectele lor de case au primit această autorizație de construcție.

Mai am nevoie de un evaluator ANEVAR – care îmi este pus la dispoziție tot de către AIA Proiect – care are rolul de a-mi oferi o imagine cât mai clară asupra valorii de piață a casei mele la data evaluării. Practic, acest evaluator ANEVAR se documentează, analizează, evaluează, calculează și întocmește un raport concis și credibil pe care eu îl pot folosi atunci când vreau să-mi vând casa. Bine, nu o vând, dar poate o voi da în chirie când voi ieși la pensie. Sau când voi merge într-o vacanță super prelungită. You never know!

Pentru ca acest raport de evaluare să fie întocmit corect, e foarte important ca specialistul să cunoască detalii precum: structura, izolații, finisaje, instalații, etc și să aibă capacitatea de a privi clar și exact investiția imobiliară estimându-i adevărata valoare. Dar cum AIA Proiect este un birou de proiectare cu vechime ( activează din 2008), știu că proiectul meu de casă este pe mâini bune pentru că ei lucrează cu arhitecți, proiectanți și evaluatori excelenți.

Ține minte: AIA Proiect îți scrie povestea!

Iar acum la final, spune-mi: ți-a plăcut casa mea?

Articol scris cu mare drag pentru proba 3 din competiția SuperBlog!

2 Replies to “AIA Proiect îți scrie povestea”

  1. Credeam ca doar eu am un fix cu gardul inalt si eco :))

    1. Hi 5, sister! :))

Leave a Reply