50 de zile înainte de sinuciere, copie fidelă după 13 reasons why?

50-de-zile-inainte-de-sinucidere-recenzie

50 de zile înainte de sinucidere este un roman adolescentin, plin de dramă și acțiuni impulsive tipice vârstei. În ciuda titlului, romanul nu este nici pe departe sumbru, sinistru sau horror. La primă vedere, aș fi zis că e o copie fidelă a 13 reasons why, dar se pare că m-am înșelat. Gloria și Hannah, deși au trecut prin aproximativ aceleași situații neplăcute, poate chiar traumatizante, nu se aseamănă deloc.

50-zile-inainte-de-sinucidere-recenzie

50 de zile înainte de sinucidere prezintă drama unei adolescente de doar 16 ani care se confruntă cu divorțul părinților ei, logodna bunicii sale cu un tânăr de doar 25 de ani și dragostea neîmpărtășită a iubitului prietenei sale cele mai bune. Încearcă să-și acorde o șansă, în ciuda tuturor nebuniilor care i se întâmplă, dar eșuează. În momentul în care nu își mai găsește locul, decide să își pună capăt zilelor. Astfel, numărătoarea inversă începe!

Cartea este realistă și descrie zbuciumul interior prin care mulți adolescenți trec. În prima parte a cărții, acțiunea este oarecum liniară, după care începe suspanul, misterul, aventura. Este o carte care te poate pune pe gânduri, te face să vrei să cântărești de două ori o acțiune, să te determine să iei decizii și să te facă să te gândești la consecințe. Este o carte care, deși este voluminoasă, te captivează și te face să îți pui întrebări. Să cauți răspunsuri.

Gloria nu reprezintă doar personajul principal al romanului. Gloria este un simbol al curajului. Al adolescentului luptător. Al dreptății. Al adevărului. Chiar dacă, adesea, adevărul nu este tocmai ușor de suportat și nu este simplu să-l spui!

50-de-zile-inainte-de-sinucidere-review

50 de zile înainte de sinucidere nu este ceva roman filozofic sau vreo operă literară, e mai degrabă un roman sincer și se citește ușor. Îmi place faptul că acțiunea este relatată la persoana I, ceea ce te face să te simți un fel de prieten de-al Gloriei și nu un simplu cititor. Este un fel de invitație de a intra în lumea Gloriei, o lume pe care de cele mai multe ori o criticăm fără să încercăm să o înțelegem.

50-de-zile-inainte-de-sinucidere-review-stace-kramer

50-de-zile-inainte-de-sinucidere-recenzie

Trebuie să recunosc faptul că am etichetat-o pe Gloria înainte de a începe să citesc prima pagină. 13 reasons why mi-a lăsat un gust atât de amar, încât m-am întrebat „ce dileme mai ai și tu, Gloria, că vrei să te sinucizi?”. Am continuat să citesc cartea numai pentru a vedea asemănările dintre cele două cărți și mă bucur enorm de mult să văd cât de mult se diferențiază una de cealaltă. Gloria nu este o prințesă egoistă și sclifosită precum Hannah, deși ar avea mult mai multe motive pentru un asemenea comportament. Gloria nu cedează primelor obstacole întâlnite, deși are parte de câteva experiențe traumatizante.

Gloria decide să caute fericirea, să lupte pentru o viață care să o satisfacă, că încerce lucruri noi care să o ajute să treacă peste, să se bucure de viață. Deși are momente când este la pământ și își notează în jurnal toate motivele pentru care ar putea să-și pună capăt zilelor, reușește să mai vadă și motive pentru care ar merita să trăiască. Ajunge să se hrănească cu acele mici porții de fericire, încât să-i ajungă și pentru momentele în care e down.

50-de-zile-inainte-de-sinucidere-review

50 de zile înainte de sinucidere este o carte interesantă, cu de toate. Stace Kramer a creionat frumos personajele și a reușit să creeze o poveste emoționantă. Îmi place stilul ei simplist de a scrie, dar realist. Îmi place faptul că accentuează motivele pentru care ar merita să trăiești, în loc să te afunzi mai mult în depresie. O apreciez pentru că a abordat un subiect pe care mulți îl desconsideră și a făcut o poveste captivantă din asta.

Îmi place cartea pentru că nu este nici prea lacrimogenă, nici insensibilă. Are o doză suficientă de dramatism și frustrări adolescentine. Mi-a plăcut cartea pentru că nu am știut nicidată dacă Gloria va alege să trăiască sau să moară, până la ultima pagină.

carti-despre-sinucidere

Cu siguranță este o carte de care nu te vei plictisi, decât dacă preferi romanele cu acțiuni ample, profunde. În acel caz, nu-i de tine!

Titlu: 50 de zile înainte de sinucidere

Autor: Stace Kramer

Nr pagini: 688

Editura: Corint

xoxo

 

6 Replies to “50 de zile înainte de sinuciere, copie fidelă după 13 reasons why?”

 1. Popa Oana-Gabriela says: Reply

  Foarte interesanta cartea, ma captivat povestea ei din ceea ce ne-ai povestit. Mai ales ca este o carte adolescentina clar este pentru mine. Voi cauta sa mi-o cumpar pentru ca chiar ma atrage..

  1. Ti-o recomand cu mare drag 🙂 ma bucur ca ti-a fost de folos articolul! xoxo

 2. ghelbere elena says: Reply

  Un subiect desprins din realitatea cruda. Sunt atat de multi tineri care recurg la sinucidere din motive care noua ni se par banale, cel putin mie.

  1. Asa e! Din pacate!

 3. Valeria Chertes says: Reply

  Foarte interesanta aceasta carte, merita citita.

  1. Chiar e interesanta! 🙂 Ma bucur ca ti-a placut si tie! xoxo

Leave a Reply