Îmi pare rău, sunt așteptată!

imi-pare-rau-sunt-asteptata-recenzie

Îmi pare rău, sunt așteptată este doar una dintre cărțile lui Agnes Martin-Lugand pe care le ador.

Pentru unii, Îmi pare rău, sunt așteptată este doar o altă carte-clișeu, însă pentru mine este un roman de dragoste. Un roman cu personaje cu care te identifici imediat, cu povești în te regăsești de foarte multe ori. De câte ori nu alegem să ne ținem mintea ocupată, în loc să ne înfruntăm fricile? De câte ori alegem să închidem ochii și să sperăm că timpul va rezolva probleme noastre, în loc să luptăm cu demonii noștri?

imi-pare-rau-sunt-asteptata-recenzie

Yael este personajul feminin principal care întruchipează femeia workaholică, dependentă de munca de la birou. Reușește să-i îndepărteze pe toți din viața ei, se refugiază în muncă, iar somnul și mâncarea sunt doar o povară pentru ea. Dacă i-ar permite corpul, s-ar lipsi și de ele. Deși este o femeie frumoasă, Yael este deseori rigidă și foarte, foarte serioasă. Rar o vezi zâmbind, și asta se întâmplă atunci când șeful ei îi cere asta sau când încearcă să fie politicoasă cu nepoții ei. Însă Yael nu a fost dintotdeauna așa.

Înainte de a lucra la agenția de traduceri și interpretariat – la care a făcut și practică – Yael era o tânără lipsită de griji și cu multă poftă de viață. Avea o mână de prieteni cu care-și petrecea timpul liber și pe care putea să conteze oricând. O gașcă de prieteni frumoasă, unită, nebună, pe care toți tinerii din ziua de azi ar fi geloasă și ar da orice să aibă una asemănătoare.

imi-pare-rau-sunt-asteptata-agnes-martin-lugand-review

Fericirea lui Yael nu durează atât de mult pentru că, într-o zi se produce inevitabilul. Marc, unul dintre cei 6 prieteni nedespărțiți, dispare. Fără a lăsa un bilet. Fără să știe nimeni încotro s-a dus. Nimic. A dispărut fără urmă. Atunci universul lui Yael se destramă, iar viața ei ia o altă întorsătură. Job-ul ei este singurul lucru care îi aduce satisfacție și de care este mândră. Se aventurează într-o rutină groaznică, în care doar orele de înnot o fac să se mai relaxeze. Viața ei socială se rezumă la o întâlnire lunară cu prietenii ei – vechea gașcă formată din sora ei Alice și soțul ei și celelalte două cupluri, de asemenea căsătorite. Glumele acestora la adresa ei o irită și o determină să se închidă și mai mult în bubble-ul ei.

A obosit să le explice acestora faptul cât de indispensabilă este munca ei – pentru care este atât de căutată – și că promovarea ei în cadrul agenției depinde numai de performanța sa. Devenea, pe zi ce trecea, o străină în ochii prietenilor ei, iar sunetul telefonului ei sunând era ceea ce ei urau cel mai mult. Pentru că asta înseamna că trebuie să plece fix în secunda următoare.

imi-pare-rau-sunt-asteptata-agnes-martin-lugand-recenzie

Zece ani mai târziu, Yael urma să aibă parte de o surpriză de proporții. Din dorința de a se feri de ploaie, tânăra workaholică se adăpostește într-un magazin de antichități și…dă nas în nas cu Marc. Abia acum cartea începe să prindă mai mult farmec și să te facă să nu o mai lași din mână până nu afli toate misterele și secretele persoanjelor.

Yael începe să trăiască, să se bucure de viață, să (re)descopere micile plăceri ale vieții, să reia legătura cu prietenii și familia ei, să iubească. Femeia ursuză și serioasă se tranformă, treptat, într-o tânără cu mult simț al umorului. În Yael, cea dinainte de dispariția lui Marc. Procesul de tranziție e lung, anevoios, dar frumos.

imi-pare-rau-sunt-asteptata-agnes-martin-lugand-recenzie

Ador stilul lui Agnes Martin-Lugand, simplitatea cu care scrie și cu care își creionează personajele. Îmi pare rău, sunt așteptată te face să meditezi la lucrurile care contează cu adevărat în viață și te face să vrei să cântărești dacă ceea ce faci, merită sacrificiul. Să vrei să trăiești mai mult și să investești mai mult în relații de calitate. Să prețuiești familia și puținii prieteni pe care îi dai. Puțini, dar buni. Să îți dai voie să te descoperi și să nu îți fie frică să o iei de la capăt. Să îți acorzi timp, să evoluezi.

Îmi pare rău, sunt așteptată este o carte cu un subiect de actualitate, poate acesta este unul dintre motivele care m-a făcut să o citesc.

Am mai citit Fericirea îmi scapă printre degete și Oamenii fericiți citesc și beau cafea. Mai este o singură carte de citit scrisă de Agnes, Viața e ușoară, nu îți face griji. Abia aștept să o cumpăr și să o citesc!

Titlu: Îmi pare rău, sunt așteptată

Autor: Agnes Martin-Lugand

Editura: Trei

Nr de pagini: 365

xoxo

4 Replies to “Îmi pare rău, sunt așteptată!”

  1. Popa Oana-Gabriela says: Reply

    Nu am avut ocazia sa citesc aceasta carte si nici macar vreo una scrisa de aceasta autoare, dar ma tenteaza sa o cumpar..povestea cartii ma captivat. Multumim pentru frumoasa recenzie.

    1. Să îmi spui dacă ți-a plăcut, dacă reușești să o citești 🙂 te pup

  2. Valeria Chertes says: Reply

    Mi se pare o carte foarte buna.

    1. Este 🙂

Leave a Reply