Educația sexuală nu este un moft, este o necesitate!

educație-sexuală

Așezați-vă comod pe fotoliu sau pe canapea, respirați adânc și apoi citiți acest articol. De ce? Pentru că astăzi voi vorbi despre un subiect mai delicat pentru unii dintre noi: educație sexuală sau sexologie.

Pentru mulți dintre noi încă este un subiect tabu. Îl evităm în discuțiile noastre din diverse motive: teamă, rușine, indiferență, inconștiență și multe altele. În societatea în care trăim, în ritmul în care lucrurile evoluează, educația sexuală ar trebui să fie un subiect prioritar, căruia să i se acorde importanța necesară.

Îmi este milă de copiii noștri. Și de generația care va veni. De lucrurile pe care ei vor fi nevoiți – a se citi obligați – să le învețe singuri. De faptul că, mai întâi vor trebui să învețe să se descurce singuri, să învețe să supraviețuiască și apoi să se bucure de copilărie/adolescență și de micile bucurii ale vieții.

Vor copia „modelele” atât de mult mediatizate și vor învăța că doar șmecherii sunt importanți. Vor ști că atâta timp cât ai bani nu vor exista probleme și că nimeni nu se poate atinge de tine. Vor considera că sexul e permis oricum, oriunde și cu oricine, căci nimeni nu și-a făcut puțin timp să le explice ce se întâmplă cu ei din punct de vedere biologic și emoțional. Și cel mai groaznic, vor fi copii cu copii. Traumatizați pe viață. Total nepregătiți și în totală necunoștință de cauză care vor traumatiza alte suflete.

Vor crește și se vor transforma în tineri cu tot felul de issue-uri. Și atunci va fi un pic cam prea târziu, drag părinte, să-i vorbești despre protecție, despre viața sexuală, despre ce și cum ar trebui făcut, de ceea ce ar trebui să se ferească.

Fetele se vor mulțumi de la viitorul partener cu orice firimitură de atenție, iar actul sexual îl vor lua ca atare. Fără să știe dinainte ce presupune și cum ar trebui să fie acesta. Fără să le vorbească nimeni despre cât de important este corpul lor. Fără să le spună nimeni că și dorințele lor contează. Fără să aibă curajul să spună un NU atunci când simt nevoia. Fără să știe să se bucure.

Băieții vor considera că fanteziile lor sexuale sunt cele mai importante și că femeile sunt niște sclave care acceptă orice din partea lor. Vor fi egoiști și se vor gândi doar la ei, deși e o chestie care implică două persoane.

Îmi este milă de părinții care se ascund după deget și se eschivează să discute cu copii lor despre sexologie pentru că niciodată nu găsesc momentul potrivit. Nu există și nu va exista niciodată un moment potrivit pentru așa ceva. Momentul potrivit îl creezi tu! Uneori am impresia că nici părinții nu-s bine documentați la acest capitol, de aceea consider că este important să apeleze la un specialist. La un scurt search pe Tata Google „sexolog București”, găsești sprijinul necesar pentru a aborda în cel mai potrivit mod acest subiect cu copilul tău.

sex-psi-logo

Îmi e milă de societatea în care trăim. De non-valorile care sunt atât de mult promovate și băgate în seamă. Se uită principii, se calcă în picioare reguli, se rup în bucăți inimi, se distrug vieți.

Haideți să investim mai mult în noi. În copiii noștri. În copii copiilor noștri. În viitorul nostru.

Haideți să investim mai mult în educația lor sexuală. Ceea ce se vrea a fi educație sexuală în școli este la fel de valoroasă precum un ibric de inox, pe jumate ruginit. Educația sexuală nu se rezumă la o demonstrație despre cum să folosești în mod corect un tampon. Și nici la folosirea unor termeni de specialitate din care să nu înțeleagă nimic.

Educația sexuală consider că trebuie updatată la nevoile actuale, la cunoștințele copiilor din ziua de azi. Haideți să nu îi mai tratăm ca pe niște retardați și să folosim tot felul de coduri. Sexologia trebuie explicată pe înțelesul lor, în cel mai natural și normal mod posibil. Nu te aștepta la o deschidere prea mare a copilului tău față de acest subiect, dacă tu ca părinte/profesor ești inhibat.

Educația sexuală nu este un moft, este o necesitate!

xoxo

Sursă foto: sex-psi.ro

Leave a Reply