Iubirea este un sentiment deosebit de plăcut pe care l-am dori mulți dintre noi să-l experimentăm măcar o dată în viață. Dorim să iubim și să fim iubiți în egală măsură, fără doar și poate. Tânjim după dragoste, ne dorim afecțiune și să avem acea stare euforică chiar și pentru puțină vreme. Pentru că așa e omul construit, să iubească. Dar ați crede că pentru unii iubirea reprezintă o boală? Un pericol pentru societate? O chestiune interzisă?
Dacă în viața reală oamenii nutresc să iubească și învață să iubească, în Delirium oamenii trebuie să învețe să ignore acest sentiment și să se controleze în fața acestor simptome amăgitoare. Deliria este denumirea pentru această boală și se manifestă în patru faze. Cum recunoști dacă ești infectat cu deliria?
Prima fază este abia sesizabilă, simptomele fiind: preocupare, lipsa de concentrare, gura uscată, transpirație, amețeli, dezorientare. A doua fază constă în râs isteric, euforie, energie, letargie, lipsa sau creșterea poftei de mâncare, pierderea celorlalte interese, pierderea abilităților cognitive, tulburări de somn, insomnie sau oboseală permanentă, paranoia, nesiguranță. În a treia fază simptomele se accentuează mai mult, persoanele infectate cu deliria au dureri în piept, dificultăți de respirație, refuză să mănânce, au comportament gaotic, gânduri și fantezii violente, chiar halucinații. În a patra fază apare paralizia fizică sau emoțională și chiar moarte.
Citind Delirium scrisă de Lauren Oliver, m-am simțit ca în societatea comunistă în care au trăit părinții noștri. Erai îngrădit de reguli, care mai de care mai absurde și mai penibile, dar care aveau consecințe foarte grave.
Societatea descrisă de Lauren Oliver este o societate fără dragoste, fără fericire adevărată, fără libertate, fără dreptul de a te face auzit, fără dreptul de a alege, fără poezie, fără muzică și dans, fără frumos. O societate în care îți era dictat ce să crezi, ce culori să preferi, cu cine să te căsătorești și ce hobby să ai. O societate în care culoarea gri este considerată o anomalie, în care părinții își ucid din bătaie copiii și asta nu pentru că îi urăsc, ci pentru că nu mai au capacitatea de a simți ceva. O societate în care ești mai degrabă un robot decât o ființă umană, o marionetă atent manipulată de către autorități și în care doar păsările sunt libere. O societate în care Cartea Tăcerii este mai sfântă și mai prețuită decât Biblia și fiecare cuvânt din ea este respectat cu strictețe.
Lena (Magdalena Haloway fiind numele ei întreg), personajul principal feminin, încearcă să se încadreze în regulile acestei societăți. Proaspătă absolventă, Lena trebuie să decidă ce facultate va alege. De fapt, ea va trebui să aleagă din opțiunile pe care profesorii ei le consideră potrivite pentru ea. Tot în această perioadă Lena trebuie să dea un test foarte important, un test care îi va decide viitorul. Va trebui să stea în fața unei comisii de evaluarea și să redea cu strictețe răspunsurile despre culorile ei preferate, muzica pe care o ascultă, materiile preferate și hobbyurile ei. Răspunsurile trebuie să fie standard, indiferent de ceea ce tu simți cu adevărat.
Toți tinerii la vârsta de 18 ani sunt supuși unei intervenții chirurgicale care are rolul de a le spăla creierul și de a-i trata de amor deliria nervosa. Lena este și ea programată pentru această operație și numără zilele până la marele eveniment. Ea crede că acesta este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla și care o poate salva de la suferință. Lena dorește să uite de trecutul care nu-i dă pace, de sinuciderea mamei ei (fusese infectată cu amor deliria nervosa, însă în care ei tratamentul nu a fost un succes; nemaiputând face față acestei suferințe, mama Lenei s-a sinucis), de durere și de Alex.
Lena o dă în bară în ziua testului și îl pică, însă a fost salvată de către Invalizi. Invalizii erau persoanele care trăiau într-o zonă izolată, departe de granițele orașului, persoane care nu au fost tratați de amor deliria nervosa și care nu voiau să se conformeze regulilor impuse. Tot în acea zi Lena îl cunoaște pe Alex, iar de atunci lucrurile se schimbă pentru ea la 360 de grade. LEna se transformă într-o persoană de nerecunoscut, încalcă reguli și se lasă acaparată de virusul deliria.
Se va vindeca Lena? Va fugi împreună cu Alex? Se va conforma regulilor societății? Se va sinucide și ea precum mama ei? Veți afla dacă veți citi cartea.
Delirium este o carte tristă, cu o poveste de dragoste altfel decât am fost obișnuită. Se citește destul de ușor, însă are un impact emoțional uriaș. Multe persoane mi-au spus că e o carte slabă, deloc frumoasă, însă mie mi s-a părut interesantă. De fapt, la primele pagini și mie mi s-a părut destul de ciudată, însă după primul capitol m-a captivat și nu am mai lăsat-o din mână.
Mulțumesc, Libris pentru exemplarul oferit! A fost o plăcere să citesc Delirium!
xoxo
Foarte interesant subiectul.
Da, e trist sa traiesti intr-o astfel de societate!
Multumim pentru recenzie.
Cu mare drag! Sper ca ti-a placut! xoxo
Cred ca ar fi groaznica o astfel de viata…
Ar trebui sa fim recunoscatori ca avem libertate!!! De a alege, de a iubi, de a simti…
Așa e, trebuie să prețuim mai mult lucrurile pe care le avem, relațiile, familia, etc.
Interesanta carte?❤️
Da, e foarte interesantă. Acum caut si continuarea ei! 🙂