Defecți

defecti-recenzie

Defecți este o carte care m-a impresionat profund și care m-a făcut să plâng. Așa cum sugerează și titlul, este o carte despre defecte și prejudecăți, despre principii false și putere. Acest roman este un strigăt disperat al unei tinere care luptă pentru dreptate, o voce cu atitudine care se face tot mai ascultată.

Celestine North este eroina acestei cărți. Ea crede în sistem și în corectitudinea acestuia. Este o persoană rațională, căutând argumente pentru orice lucru. Pentru ea nu există gri, ci vede lucrurile doar în alb și negru. Este cel mai mare fan al Ghildei și al judecătorului Crevan. Este în ultimul an de liceu și este o persoană foarte apreciată de către părinși, prieteni și profesori.

Cecelia Ahern ne introduce într-o lume perfectă sau, cel puțin, se vrea a fi perfectă. La primă vedere, Ghilda este o organizație care protejează societatea și are rolul de a pedepsi răul. Astfel că, toate persoanele care mințeau, înșelau, furau sau se purtau neadecvat erau însemnați cu litera D.

” Pentru decizii greșite, pe tâmplă. Pentru minciună, pe limbă. Pentru furt, pe palma dreaptă. Pentru lipsă de loialitate față de Gildă. pe piept, în dreptul inimii. Pentru încălcarea regulilor societății, pe talpa dreaptă.”

Aceștia erau separați de restul societății și privați de multe drepturi. Nu aveau voie să fie mai mulți de doi Defecți împreună, nu puteau fi ajutați, nu aveau voie să lucreze orice, aveau raioane speciale în supermarket-uri, nu aveau voie să părăsească țara și aveau oră de întoarcere acasă. Defecții erau atent supravegheați și verificați de către Fluierari, un fel de polițiști. Dacă deveneai Defect, era mai tragic decât dacă ai fi mers la închisoare. Practic deveneai un gunoi al societății.

Primele pagini cărții nu prea mi-au plăcut, însă acțiunea a devenit mult mai interesantă odată cu arestarea de către Fluierari a Angelinei Tinder – profesoara de pian al lui Celestine. Acela este momentul în care viața perfectă a lui Celestine este dată peste cap și începe să-și pună întrebări.

defecti-cecelia-ahern-recenzie

Oare te-ai gândit vreodată cum ți se poate schimba viața doar într-o secundă? Cum doar o clipă poate avea consecințe nefaste asupra ta? Cum un gest nevinovat și total inofensiv îți poate face viața un calvar? Cu siguranță Celestine nu s-a gândit la asta atunci când a ajutat în autobuz un bătrân bolnav marcat cu D. Acest gest a însemnat, practic, greșeala vieții ei. Până să-și dea sema ce se întâmplă, Fluierarii au și ridicat-o și au dus-o la interogări. Celestine era șocată pentru că nimeni nu înețelegea, de fapt, de ce îl ajutase pe acel bătrân. Fiind foarte bolnav și amintindu-i de bunicul său, Celestine a considerat că este perfect normal să-l ajute. Dar nu de această părere erau și ceilalți cetățeni.

Cunoscându-l foarte bine pe judecătorul Crevan, Celestine este ferm convinsă că el va înțelege motivul ei și că va scăpa. Asta până când judecătorul Crevan îi propune să minte. În acel moment, ceva se schimbă în Celestine. Începe să-l vadă cu alți ochi pe omul pe care-l admira mai mult decât oricine pe lumea asta. Începe să simtă repulsie și dispreț față de el și este determinată să spună adevărul, chiar dacă acest lucru înseamnă  să devină Defectă.

Știa că îi va fi greu să dovedească faptul că integritatea judecătorului și, implicit, a Ghildei este alterată, dar acest lucru nu a oprit-o. Știa că nu poate să mintă, doar ca să scape fără însemnări. După ce a dat prima declarație publică în fața Tribunalului, soarta lui Celestine a fost decisă. Trebuia să devină Defectă. Judecătorul Crevan s-a asigurat să aibă cele mai multe însemnări pentru simplul fapt că i se opunea.

defecti-review

Rezistă Celestine procesului? Reușește să doboare sistemul corupt? O iartă judecătorul Crevan? Își va găsi Celestine liniștea? Sunt doar câteva întrebări la care veți găsi răspunsul dacă veți citi cartea.

Vă recomand să citiți această carte. Sunt foarte multe similitudini între societatea descrisă de către Cecelia și societatea în care trăim. Defecți te pune pe gânduri și este un reminder că suntem oameni, iar conceptul de perfecțiune nu există. Greșim și este normal să facem asta. Nu cred că ajutăm societatea dacă arătăm cu degetul înspre cineva, ci doar dacă întindem mâna să-l ridicăm de jos și să venim eventual cu o soluție.

Aștept să citesc și continuarea acestui roman, Perfecți!

xoxo

 

8 Replies to “Defecți”

 1. Mulțumim de recomandare. .Cu siguranță o voi citi și eu

  1. Cu mare drag 🙂 Te pup!

 2. Valeria Chertes says: Reply

  Multumim pentru recomandare.

  1. Cu mare drag! 🙂

 3. ghelbere elena says: Reply

  Am mai citit si alte recenzii la fel de elogioase ca aceasta care ma determina sa o citesc.

  1. E mind blowing!:)

 4. M-ai convins ca merita citita aceasta carte!
  Am citit doua carti ale Ceceliei si mai am de gand sa citesc cateva, dar acum o voi trece si pe aceasta pe lista!
  Faine pozele!

  1. Aștept să citesc și continuarea ei 😀

Leave a Reply