Cum să înveți engleza de acasă

În ziua de azi este esențial să cunoști o limbă străină. Indiferent că aplici pentru un loc de muncă, că dorești să înveți un program pe calculator sau pur și simplu vrei să mergi cu programul Erasmus în Studenție, trebuie să știi cel puțin o limbă străină.

Haideți să vă spun cum mi-am dat eu seama că este timpul să mă apuc să învăț engleza singură. Eram voluntar la Teen Ranch – cabana unde fratele meu, Ionuț este administrator. Fiind sora lui cea mai mică, eram și răsfățată, ceea ce însemna că, de cele mai multe ori, fratele meu mă prezenta prietenilor lui care ba erau în trecere pe la el, ba veneau ca voluntari. Până aici, nimic ieșit din comun, știu!

Într-o dimineață, fratele meu mi-a spus că trebuie să vopsesc terenul de basket împreună cu doi voluntari scoțieni.

– Sorella, te descurci tu cu engleza, așa-i?

– Da, cum să nu? Doar am făcut 3 ani de engleză la școală. Nu-ți face griji, situația e sub control!

Bun, ne apucăm noi de treabă, însă eu, vorbăreață din fire, simțeam nevoia să fac conversație. Și tot povesteam eu de zori o întâmplare comică de la școală cu profesorul de engleză, când mă blochez la un cuvânt. Dau fuga la fratele meu în birou!

voluntar-teen-ranch

– Hei, Ionuț, cum se spune în engleză la cuvântul „entuziasmat”?

– Dar ce vrei să spui, de fapt?

– Eu eram foarte entuziasmată!

– Ah! Silly! Ăsta-i cuvântul!

– Merci! Hai că mă întorc la treabă!

– Ok! Spor!

Revin la prietenii mei scoțieni și-mi continui povestea. Văd că se uită cam ciudat unul la altul și zâmbesc suspicios, dar nu am bănuit nimic. După câteva zile, în timp ce vorbeam tot cu aceleași persoane, mă blocasem la alt cuvânt: elegant.

– Frate-miu, cum se spune în engleză la cuvântul „elegant”?

– Ce vrei să spui, sorella?

– Păi le povestesc la oamenii ăștia despre balul bobocilor și voiam să spun că am fost foarte elegantă în rochia aceea.

– Aha..Și știi cum se spune?

– Nu, de asta am venit la tine. Să mă ajuți!

– Se spune clumsy! Repetă după mine: C-L-U-M-S-Y!

– Got it, boss! I was very clumsy! Mersiiiii, și fug încântată că am mai învățat un cuvânt în engleză.

Bineînțeles, câteva minute mai târziu, alt cuvânt îmi dădea de furcă. Amabil. Cum se poate spune la amabil în limba engleză? Soluția? Of course, Ionuț.

– Ionuț, dar la amabil cum se spune în limba engleză?

– Vrei să spui că ești amabilă?

– Da da! Deci?

– Silly!

– Cum?

– Si-lly! Ai înțeles? S-i-l-l-y!

– Hmm..îmi e cunoscut acest cuvânt. În fine, mulțam!

Și îl văd pe fratele meu mai mare că începe să râdă cu hohote! Eu, cum nu bănuiam nimic, îmi continui discuția cu voluntarii Teen Ranch în care le explicam cât de amabilă pot fi. Din nou, aceștia se uită la mine mai ceva ca mâța-n calendar! Și atunci m-am dus pe google să văd traducerea corectă. Atunci am decis că e cazul să mă apuc serios de engleză, căci silly nu înseamnă nici pe departe amabil sau entuziasmat, iar clumsy nu se referă nicidecum la eleganță..

M-am dus supărată foc la fratele meu, care bineînțeles, râdea de mine cu gura până la urechi.

– De ce ai făcut mișto de mine? întreb supărată și încerc să nu râd.

– Alina, veneai de un miliard de ori pe zi întrebându-mă tot felul de cuvinte și am zis să mă amuz și eu puțin. Hai că nu a fost așa de rău, dar dacă asta te-a motivat să înveți engleza singură, atunci e foarte bine. Vrei să-ți povestesc ce farsă le-am făcut fetelor pe vremea când studiam în Anglia?

– Da, vreau! Să nu-mi zici că a fost mai rău decât la mine..

– Way much worse..Fii atentă! Eram împreună cu Roman, un prieten tot român. Noi pe vremea când aveam și noi relații, nici o fată nu ne-a zis un „te iubesc” vreodată și am decis împreună să ne răzbunăm pe studentele de acolo. Toată ziua stăteam în prezența fetelor, indiferent că eram în campus și ne plimbam, fie că eram la masă sau la bibliotecă. Și ele cum ne cam simpatizau, voiau să le învățăm limba română..Și am zis că atunci e momentul! Ele mă întrebau: cum se spune la „ce faci” în română? Și le răspundeam: „te iubesc”. Și mai întrebau: dar la „cum te numești”? Tot „te iubesc”. Dar la…hmm..„sunt bine”? Răspunsul meu era „te iubesc”. Și să vezi cum îmi spuneau toate fetele din campus „Ionuț, te iubesc!” Iar eu, mă prefăceam că nu aud, căci mai voiam să aud o dată, așa că ele repetau mai tare. „Ionuț, te iubesc!!” ..și asta a durat ceva timp. Deci da, se poate și mai rău!

english-for-all

Dragilor, ca să vă scutesc de astfel de momente amuzante și, totodată penibile, vă invit să aruncați o privire pe platforma de elearning, Engleză pentru toți. Da, poți învăța engleza de acasă, mult mai repede și mai ușor. Eu am testat și am obținut o evaluare a cunoștințelor mele în doar câteva ore. Avantajele acestei platforme sunt multiple:

 • lucrezi cât vrei, chiar din pat sau din fotoliu.
 • primești feedback rapid și personalizat.
 • exercițiile sunt bine structurate, atât pe partea de vocabular, cât și de gramatică.
 • economisești timp cât te deplasezi până la o sală de cursuri și înapoi.
 • înveți în stilul propriu, nu te grăbește nimeni.

Și lista poate continua, însă te las pe tine să descoperi și celelalte avantaje. Nu vreau să stric farmecul de a descoperi singur avantajele învățării limbei engleze fără profesor. Iar dacă pe lista ta de dorințe este trecut și „cursuri de engleză”, atunci ăsta-i momentul cel mai potrivit de a începe!

Întâmplările relatate sunt reale și scrise pentru proba 4 din competiția Spring SuperBlog 2017!

Sursă foto: super-blog.eu și pediacademic.com

9 Replies to “Cum să înveți engleza de acasă”

 1. Recent am aflat si eu de acest curs si imi doresc sa incep si eu cursu. Ar fi interesant sa fac un curs si de germana

  1. Pff..am luat câteva lecții de germană și am crezut că mor, nu alta! Nu e pe gustul meu, deși e bine să o știi cel puțin la nivel conversațional.

 2. Foarte bune sfaturi si nu numai pentru cei care nu cunosc limba engleza dar si pentru cei care doresc sa isi imbogateasca cunostiintele cat si pronuntia.

 3. Foarte funny intamplarea 🙂 am ras o gramada. Da, sa stii o limba straina e foarte important, mai ales engleza, care e cam baza si care trebuie sa fie conpletata si de o a doua si chiar de o a treia limba straina. Asa ca cine nu stie engleza sa se puna pe treaba!

  1. Corect: poți oricând, numai să vrei..:)

 4. super funny 😀 succes la superblog 🙂

  1. Mulțumeeeesc 🙂

 5. Funny intamplarile tale :)). Eu engleza o stiu pentru ca o fac din clasa a 2-a. Ma interesa foarte mult sa invat olandeza si portugheza, dar ma tot lalai si nu ma mai apuc de nici una 🙁

  1. Wow..olandeza nu e chiar ușoară, cred 🙂 mult succes să ai!

Leave a Reply