Certificatul energetic – foaia care face diferența

certificat-energetic

Știți momentul acela când e iarnă, zăpada e până la genunchi, iar tu stai în casă în tricou și pantaloni scurți? Nici eu.

Așa se întâmplă atunci când stai într-un apartament vechi, cu pereții exteriori neizolați. Degeaba ai centrală termică, dacă frigul și vântul dau petrecere în apartamentul tău în fiecare seară. Nu contează numărul de grade indicate de către termostat, dacă apartamentul tău are un certificat energetic clasa G. Până și numele e sugestiv, G vine de la „Ger afară – ger în casă”.

certificat-energetic

Iată ce nu vei mai face tu dacă locuiești într-un apartament izolat prost.

 • Nu vei mai dormi când vrei tu, ci când decide frigul să-și găsească alt muritor de rând pe care să-l chinuie.
 • Nu vei mai dormi niciodată singur.
 • Nu vei mai lăsa capacul de la WC ridicat. Fie că ești tu bărbat, fie femeie deoarece există riscul de a îngheța apa în vasul de toaletă și apoi va trebui să mergi la toaletă la vecinu. Și nu cred că îți dorești asta.
 • Pantalonii scurți, tricourile și maieurile vor deveni legendă, un concept pe care va trebui să înveți să îl implementezi odată cu venirea verii. Prin iunie, mai exact. Dacă și vara va face o înțelegere cu acritura de iarnă precum a făcut primăvara, să vezi tu atunci cum articolele vestimentare de vară vor fi disponibile doar în muzee. „Așa obișnuiau să se îmbrace oamenii pe vremuri…”

Dacă și tu te afli într-o situație similară de îți vine să plângi, dar te abții pentru că îți e teamă că o să-ți înghețe lacrimile pe obraji, îți las mai jos câteva soluții.

1. Gătești mai mult. Cu cât gătești mai mult -> cu atât mai mult vor fi aburi în bucătărie-> cu atât mai mult vei mânca – mâncarea înseamnă fericire, deci o să trăiești bine mersi.

2. Dai mai multe petreceri în jurul aragazului. Ce e mai funny și mai palpitant decât un warm up (atenție, la propriu), chiar la tine în bucătărie? Cu cât flacăra la aragaz va fi mai mare, cu atât petrecerea va fi mai reușită.

3. Vei face rost de pantaloni cu sistem de încălzire incorporat, bluză cu același sistem, geacă, ba chiar și papuci. Până și produsele pe care le folosești pentru îngrijirea părului au o tehnologie avansată care are rolul de a ține frigul la un metru distanță de podoaba capilară. Aceste produse au fost concepute special pentru femei (dar noi le împrumutăm și bărbaților) pentru că, nu-i așa, noi nu purtăm căciulă nici dacă am fi amenințate că ar îngheța și ultimul neuron deja rătăcit undeva prin emisfera creierașului nostru.

certificat-energetic-Bucuresti

Râdem și glumim, dar cu un certificat energetic nu e de glumit. Nu știi ce e acest termen și ce face? Ei bine, un certificat energetic îți indică gradul de performanță a unei clădiri și îi dă o notă. În funcție de această notă, te încadrează într-o clasă, unde G este cea mai slabă și A este cea mai eficientă. Cu cât clasa energetică crește, cu atât consumul energetic scade și, bineînțeles, scad și costurile la întreținere.

Fiecare apartament ar trebui evaluat de către un auditor energetic. Prețul unui audit energetic nu este deloc mare comparativ cu cheltuielile colosale pe care le vei avea. Ați văzut vreodată cum arată o termoviziune pentru clădiri? Mai jos ai un exemplu, trage singur concluziile.

termoviziune

Articol scris pentru Sprig SuperBlog 2018.

xoxo

9 Replies to “Certificatul energetic – foaia care face diferența”

 1. Deaconu Daniela says: Reply

  Chiar face diferența
  ??

  1. :* :*

 2. Agache Lucica says: Reply

  Super postare

  1. Multumesc 🙂

 3. ghelbere elena says: Reply

  Si eu stau intr-un bloc vechi si degeaba duduia centrala daca printre rosturile peretilor batea vantul. Am facut izolatie zdravana si daca centrala nu mai duduie toata ziua, iar in apartament e foarte cald.

 4. Valeria Chertes says: Reply

  Conteaza foarte mult izolatia peretilor.

  1. Asa e! 🙂

  2. Ia uite un om informat! 😀

 5. Indiferent că ai o casă sau un apartament, la un moment dat trebuie să deții un certificat energetic valid.

Leave a Reply