Pentru mine, voluntariatul înseamnă mai mult decât pot exprima în cuvinte. La vârsta de 16 ani am început să activez ca și voluntar, iar de atunci nu m-am mai oprit. Este un mod constant de a învăța, de a te dezvolta, de a îți depăși limitele, de a cunoaște oameni noi, de a te distra, etc.
Munca asta de voluntar are părțile ei bune și rele. De fapt, nu le pot numi rele, ci mai puțin plăcute. Sunt câteva aspecte pe care o parte dintre voluntarii de azi nu le știu/ nu vor să știe/ le ignoră/ nu le consideră importante. A fi voluntar înseamnă, în primul rând, responsabilitate. Și chestia asta trebuie luată în serios. A fi voluntar nu înseamnă să preiei doar anumite taskuri, după preferințe, ci înseamnă să îți asumi toate taskurile care țin de activitatea pe care o faci. Indiferent că faci voluntariat în firme, ONG-uri, fundații, festivaluri, etc, trebuie să fii responsabil. Cineva se bazează pe tine!
Cunosc multe persoane care afirmă următoarea chestie: ”sunt voluntar, eu decid cât timp investesc în această activitate”. Sunt perfect de acord, în funcție de timpul liber pe care-l ai, decizi cât timp îți poti dedica unei activități. Dar nu uita un lucru: trebuie să fii constant! Dacă decizi să fii voluntar 2 ore pe săptămână, atunci ține-te de cuvânt. Dacă nu poți fi constant, renunță!
A fi voluntar nu înseamnă să-ți urmărești propriile interese, ci să fii dedicat intereselor persoanei/ instituției/ ONG-ului în care alegi să activezi. Este important să alegi să fii voluntar pe un domeniu pe care-l cunoști, dar trebuie să fii deschis și unor task-uri pe care nu le-ai prevăzut inițial. De exemplu, atunci când am decis să fiu voluntar la cabana în care fratele meu este administrator, el s-a uitat la mine fix și m-a întrebat dacă sunt sigură. Eu eram foarte încântată de ideea de a fi voluntar și am zis da, bineînțeles. Mi-a zâmbit și mi-a zis:
– Hai, avem treabă. ( trebuie să specific că în timpul taberelor eu eram voluntar, și nu sora lui mai mică)
– Cum, deja îmi dai treabă?
– Păi nu ai zis că vrei să fii voluntar? Du-te și schimbă-te în haine de scandal, du-te în garaj, ia o pensulă, vopsea și mănuși și vopsește terenul de basket.
– Dar asta e treabă de băieți!!
– Alina, te rog să faci ce te-am rugat, iar când ești gata mă găsești în birou. Spor!
Un alt exemplu este spălatul vaselor. Fiind mezina familiei, de cele mai multe ori spălam vasele, iar acest lucru era un chin pentru mine. O priveam ca o pedeapsă. Preferam să nu mă lase ai mei în oraș sau să nu mă lase la TV decât să spăl vasele. Anyway, am ajuns la Lepșa ( căci acolo a început aventura pentru mine) și am fost nevoită să spăl vasele. Din nou, mă rispotam.
– Ionuț, eu nu vreau să spăl vasele.
– De ce?
– Păi, cum? Am venit aici să spăl vasele?
– Ai vrut să fii voluntar.
– Atunci să facă altcineva..
– Treaba asta o fac voluntarii, deci trebuie să o faci și tu. E prin rotație, dacă asta te bucură cumva.
Și mergeam îmbufnată să spăl vasele, sute de vase. Până mi-am dat seama că totul ține de atitudinea mea. Spălatul vaselor nu e o pedeapsă, nu e nici un chin. Este doar un lucru care trebuie făcut. Acum am ajuns să-mi placă spălatul vaselor. Nu generalizez acum, nu trebuie să vă placă ceea ce trebuie să faceți, ci trebuie să ai atitudinea corectă și voință.
Bineînțeles, au fost și nenumărate momente frumoase: urmărire noaptea, bătaie cu apă, jocuri de orientare, deserturi special pentru voluntari și multe multe altele.
Multe persoane aleg să facă voluntariat în locuri unde au multe avantaje.
– Vrei să fii voluntar la X fundație?
– Nu, mersi.
– Dar pe vară se merge în afară la greu și-ți decontează totul.
– De ce nu ai zis așa? Vreau!
Discuția asta am auzit-o într-un troleu. E trist! Pentru că a fi voluntar e un privilegiu, este mult mai mult decât o excursie în Africa sau internship-uri în Australia.
Atunci când alegi să fii voluntar, te rog să te gândești bine la motivul pentru care decizi să mergi. A fi voluntar nu e un business!
cred ca la noi ar trebuie sa fie interzis
Nu chiar interzis, ci atent selecționat!
pt cetațeni, eu zic că nu e nimic de bine. ei, apoi, au de dus lupte grele și voluntariatul este chiar problematic pt ei
Din păcate sunt puţini cei care fac asta din alte motive decât cel scris în ultima propoziţie. Şi, ca cel cu vasele sunt mulţi. La FITS, de exemplu, se bat voluntarii să se înscrie. Dar na, acolo nu speli, nu cureţi, nu duci cărămizi, nu împingi cărucioare….
Nu stiu ce e FITS, dar voi da un search 🙂 ce faci, practic acolo? 😀
Uf, scuze. FITS e Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu. Practic, plimbi invitaţii. Şi participi la toate spectacolele. Gratis, cum altfel?
Ioooiiii, si eu vreau la teatru!!! E cam la fel ca TIFF-ul! Merge..doar ca, in afara de piesele de teatru, nu cred ca ramai cu ceva prea util.
Depinde de situaţie. Dacă ai de plimbat actorii şi de arătat chestii prin oraş, sigur înveţi ceva din schimbul de păreri.
Corect 🙂