Bagaj maternitate. Ce e musai să conțină?

Bagaj maternitate. Acest lucru poate pune în dificultate o viitoare mămică, cu atât mai mult cu cât se află la prima naștere. Și, mai ales, dacă alege să nască într-un spital de stat așa cum am făcut și eu. Așadar, ce e musai să conțină un bagaj maternitate și ce e opțional?

Ca viitoare mămică, cred că ți-ai pus cel puțin o dată această întrebare. Și eu m-am întrebat, iar informațiile de pe internet pe care le-am găsit nu au fost chiar atât de clare. Bineînțeles, un bagaj de maternitate poate fi diferit de la persoană la persoană pentru că fiecare mămică decide ce e mai bine și confortabil pentru ea.

Bagaj maternitate – ce e musai pentru mamă?

  1. Produse de igienă. Desigur, fiecare decide ce produse își va pune în bagaj, dar câteva sunt esențiale.
    • Gel de duș. Cu siguranță vei simți nevoia unui duș, indiferent dacă alegi să naști natural sau cezariană. Vei transpira considerabil de mult și nu cred că vei dori să aștepți cel puțin 3 zile pentru a face asta.
    • Șampon. Din experiență, e mult mai simplu să alegi un șampon uscat de calitate, dar nici șamponul clasic nu e rău. Eu am ales să iau cu mine un șampon uscat pentru a nu mai căra după mine și un uscător de păr.
    • Săpun pentru mâini. Rar găsești în spitale săpun de mâini la baie, așa că vei avea nevoie de unul.
    • Dezinfectant. Nici acesta nu se prea găsește în băi/saloane, deși e pandemie, vorba aia! Mai bine e să ai unul la tine și să te protejezi.
    • Gel de curățare a feței. Sau spumă. Sau, mă rog, ce folosești tu în mod normal acasă.
    • Cremă de față. Hidratarea e importantă!
    • Cremă de mâini. Mai ales dacă ai piele uscată, sensibilă! Și mai ales dacă folosești mult dezifectant!
    • Loțiune/unt/ulei de corp. Nu e ca și cum vei fi face asta ușor (mai ales în caz de cezariană), dar ajută.
    • Pastă și periuță de dinți.
    • Deodorant. Nu cred că trebuie să mai zic de ce, nu?! 😀
    • Perie sau pieptăn.
    • Prosop. De fapt, două. Unul mic pentru față/mâini și unul pentru duș.
    • Elastice și agrafe de păr. Trust me, you will need them!
  2. Cană și tacâmuri. Mâncarea în spital o primești în caserole, așa că e bine să îți aduci de acasă o lingură, furculiță, cuțit.
  3. Halat. Cel puțin unul. E destul de cald în spital, dar atunci când te apucă frisoanele îți va prinde bine.
  4. Papuci/ șlapi. Ideal ar fi să îi poți lua și la duș.
  5. Cămașă de noapte/pijamale. Cam 4 la număr, una pentru fiecare zi de spitalizare. Poți să optezi și pentru varianta de a le trimite acasă, spăla și primi înapoi, dar e un pic mai greu. Eu recomand cămășile de noapte, mai ales imediat după naștere. Și ce e important, să fie cămăși pentru alăptat. Asta în cazul în care vrei/poți să o faci.
  6. Sutien pentru alăptat sau maieu pentru alăptat. Două bucăți sunt suficiente.
  7. Tampoane pentru sâni. Odată laptele instalat, e ceva ce nu vrei să uiți acasă.
  8. Chiloți de unică folosință care au absorbante incluse. Mi se par cele mai practice. Le găsești cam în orice hypermarket la un preț de aproximativ 40 lei. Un pachet este mai mult decât suficient.
  9. Absorbante normale. Un pachet mic.
  10. Cremă pentru sâni. Aici am două recomandări: fie lanolina clasică, fie Garmastan. Lanolina clasică este mai bine să fie folosită înainte de alăptare ca formă de protecție. Garmastan-ul poate fi folosit și ca protecție, dar și în cazul în care ai răni pentru că ajută la cicatrizarea lor. Dacă vă interesează diferența de preț, recomand Garmastan, căci e pe puțin o diferență de vreo 50 de lei.
  11. Apă. Multă apă. În spital nu veți primi apă, de aceea e recomandat să aveți zilnic la voi cel puțin o sticlă de 2L.
  12. Hârtie igienică. Nici asta nu se găsește în băile din spital.
  13. Căști și încărcător. Ambele un must!
  14. Ronțăieli. Orice vrei e binevenit și îți va prinde super bine.
  15. Acte. Dosarul de sarcină, card de sănătate și buletin. Eu am avut și o copie CI a soțului meu, copie după certificatul de căsătorie, certificat de naștere…nu au fost necesare. Doar le-am cărat după mine aiurea. Veți avea nevoie de toate acestea la eliberarea certificatului, după externare.

Bagaj maternitate – ce este opțional?

  1. Pompă pentru sâni. E posibil să nu aveți nevoie în spital pentru că la cele mai multe dintre femei laptele abia se instalează în perioada în care sunteți în spital. Pompa este utilă în momentul în care ai o cantitate mult prea mare de lapte. Atunci e bine să te mulgi pentru a evita mastita. Eu am folosit pompa de vreo 2 săptămâni după naștere, de maxim 4 ori.
  2. Produse de machiaj. Eu consider că nu e neapărat nevoie de ele, dar am văzut și mămici puse la punct, țiplă, de când au sosit la spital și până s-au externat. Aici fiecare decide ce și cum vrea să facă.
  3. Vată. Absolut inutilă.

Ce trebuie să conțină bagajul de maternitate pentru bebe?

  1. Scutece. Un pachet mic este suficient. Ca și tips, nu cumpărați în prima lună baxuri foarte mari, căci e posibil să fie nevoie să treceți la nr. 2 mult mai devreme.
  2. Șervețele umede.
  3. Ser fiziologic + comprese sterile. Va fi util pentru curățarea ochilor și a feței.
  4. Aleze. Sunt niște pad-uri de unică folosință care sunt extrem de utile atunci când schimbați bebelușul. Nu trebuie să le aruncați după fiecare schimbare a scutecului, ci atunci când acestea se murdăresc.
  5. Haine. 2-3 body-uri și cam tot atâtea salopete. E mult mai ușor de îmbrăcat/schimbat copilul în acest mod decât dacă ați folosi seturi din 2 piese.
  6. Prosop mare.
  7. Păturică.
  8. 2-3 prosopele mici. Eu mi-am cumpărat inițial museline, acele prosopele din material foarte subțire. Sunt ok și nu prea. În momentul în care bebele varsă laptele, acesta curge prin muselină și ajunge instant pe hainele tale. Mult mai utile mi se par prosoapele acelea mici, de față. Sunt mai groase și absorb mult mai bine laptele vărsat.
  9. O căciuliță.
  10. Cremă pentru funduleț. Puteți folosi orice tip de cremă doriți, atât timp cât e specială pentru bebeluși. Eu folosesc crema Petrini (e drept că nu se găsește chiar în orice farmacie), dar e foarte bună și amețitor de ieftină. 8 lei o cutie care îți ajunge 3-4 săptămâni.

Lucruri absolut inutile să le iei în bagajul de maternitate

  1. Forfecuță. O vei folosi abia după ce veți ieși din spital.
  2. Biberon. Dacă e cazul să-i dați formulă, veți primi din spital. E suficient să spuneți asistentelor că aveți nevoie de lapte pentru bebe.
  3. Tetine.
  4. Mănuși. Cad instant de pe mânuțele bebelușului, așa că mi s-au părut inutile.
  5. Șampon, gel de duș. Nu ii veți face baie bebelușului în spital.
  6. Batista bebelușului. Este extrem de puțin probabil să aveți nevoie de ea în spital.

Sper că nu am uitat nimic de menționat. Sper să vă fie de folos aceste informații. Pentru completări/întrebări, vă invit să folosiți rubrica de comentarii!

Leave a Reply