7 lucruri pe care nu ți le spune nimeni după ce naști

După 9 luni de sarcină, abia aștepți să îți întâlnești micuțul. Ți se rupe apa, ajungi la spital, medicul te bate la cap să împingi și după ceva timp auzi primul orăcăit. Dar ce se întâmplă după? Iată 7 lucruri pe care nu ți le spune nimeni după ce naști.

Apar frisoanele. La unele persoane pot fi mai pronunțate decât la altele. Indiferent dacă le ai imediat după naștere, indiferent că apar câteva zile mai târziu, nu e nici un motiv de panică. Frisoanele sunt o reacție normală la schimbările hormonale care se produc în corp sau poate fi un efect secundar al anesteziei.

Transpiri mult. Atât de mult, încât ai impresia că ai făcut duș cu hainele pe tine. Trebuie să te trezești noaptea cel puțin o dată să îți schimbi pijamalele, atât de mult poți transpira. Din nou, este normal. Extrem de neplăcut, dar normal. Sunt mai mulți factori care pot influența transpirația abundentă, cum ar fi: alăptarea, faptul că dormi în aceeași cameră/pat cu bebelușul, schimbările hormonale. Eu chiar și la două săptămâni de la naștere mă mai confrunt cu transpirația excesivă și, din păcate, nu prea există vreun remediu pentru asta în afară de apă, săpun și deodorant. Această distracție poate dura o lună, chiar două, așa că hang in there!

Alăptarea poate fi un adevărat chin. Cred că nu există o mămică pe lumea asta care să nu fi primit întrebarea „Și, alegi să alăptezi? Ai lapte suficient?”. Pe lângă faptul că mi se pare o întrebare destul de personală și nu ar trebui să fie treaba nimănui cum îți hrănești pruncul, primele mese la sân pot fi un adevărat dezastru. Mai ales dacă te afli la prima naștere. Încă simți durerile de la naștere (dacă faci cezariană, nici nu mai are sens să mai menționez asta), ești obosită, încă nu știi cum să atașezi copilul la sân, copilul se agită și nu vrea să sugă, iar asistentele pot fi adevărate scârbe și te ceartă pentru că nu vrei să-ți hrănești copilul. La asta se adaugă și durerea de sân provocată de bebe care poate fi cruntă. Dacă vei avea și răni pe mameloane din cauza alăptării, te vei simți ca-n iad!

Poți avea dureri abdominale. Indiferent dacă alegi să naști natural sau cezariană, vei avea dureri abdominale destul de mari. Probabilitatea să îți dai filme că ceva este în neregulă cu corpul tău poate fi mare, dar ce să vezi, sunt cât se poate de normale. Ele apar în special atunci când alăptezi sau imediat după. Nu voi intra în detalii mediciniste să explic de ce apar aceste dureri, tot ce știu este faptul că uterul se contractă atunci când alăptezi și de aici apar aceste mici contracții. Cu timpul, te vei învăța cu ele și vor dispărea. Până atunci, nu ai decât să strângi din dinți și să accepți situația în care te afli.

Vei sângera suficient de mult. În primele ore după naștere nu are sens să menționez faptul că vei sângera abundent, însă această sângerare durează mult și bine. În momentul în care alăptezi sau stai în picioare, poți sângera o idee mai mult. Uneori vei elimina și cheaguri. Bineînțeles, cu fiecare zi care trece, vei sângera tot mai puțin, iar cheagurile vor dispărea. Totuși, să te aștepți la o sângerare de până la 30 de zile de la naștere! Not cool, I know!

Pui pe hold strănutul/ tușitul/ râsul/plânsul. Nu știu exact cum e la nașterea naturală, dar dacă faci cezariană, te vei îngrozi în momentul în care va fi nevoie să strănuți, tușești, râzi sau plângi. Și oricât vei încerca să le suprimi, nu va funcționa.

E ok să te speli pe sâni doar cu apă. De fapt, e chiar indicat să faci asta înainte și după alăptare. Dincolo de dușul zilnic, nu e nevoie să folosești săpun pentru igiena sânilor, mai ales dacă aceștia sunt sensibili. Îi vei deshidrata mai mult și te va durea mai tare atunci când alăptezi.

Sper că nu am uitat nimic din tot ce voiam să împărtășesc cu voi și sper să vă fie de folos aceste informații, mai ales dacă sunteți mămici pentru prima oară și aveți impresia că tot ce se întâmplă în jurul vostru e too much.

Leave a Reply