Comentarii răutăcioase pe blog. Ce facem cu ele?

comentarii-rautacioase-blog

Să fii blogger este foarte frumos. Ai multe beneficii: colaborări, oameni care te citesc, te apreciază, îți oferă feedback și…care lasă comentarii.

Și să fim serioși, nu toate comentariile de pe blog sunt pozitive, cu love, steluţe și unicorni. Nu, nu. Chiar îmi aduc aminte de primul comentariu pe care l-am avut pe primul meu blog (acesta e al treilea blog și am promis că nu-l mai șterg), era un comentariu foarte dur, plin de hate. Nu mai știu să-l reproduc exact pentru că m-a cam lăsat memoria, dar era pe subiectul „frumusețea vine din interior”. Domnișoara respectivă m-a făcut cu ou și cu oțet, iar moralul mi-a scăzut instant. Mai ales pentru că era PRIMUL COMENTARIU!

Inițial am fost tentată să-l șterg. Oricum nimeni nu și-ar fi dat seama pentru că toate comentariile trebuiau moderate în primă fază. Dar nu l-am șters. Și știți de ce? Pentru că atunci când ai comentarii răutăcioase pe blog nu înseamnă neapărat că ai un articol prost scris.

comentarii-blog

Deci, avem comentarii răutăcioase pe blog. Ce facem cu ele?

  1. Citește-l cu atenție. Mi se întâmplă și mie atunci când primesc un comentariu mai puțin plăcut să-l citesc superficial și să-l ignor. Și, eventual, să mai și gândesc ceva de genul „uite și la asta ce comentariu lasă, se crede la maică-sa pe blog?” Dar important este să-l citești cu atenție și să încerci să-l citești din perspectiva persoanei care l-a scris. Asigură-te că ai înțeles critica adresată și abia apoi răspunde. Dacă e un comentariu răutăcios gratuit, atunci ignoră-l.
  2. Acceptă-l. Nu îl șterge. Analizează-l. Vezi ce poți scoate bun din el. Sunt de părere că trebuie să îți respecți cititorii blogului, iar faptul că ți-a lăsat un comentariu răutăcios înseamnă că ți-ai cam făcut treaba. L-ai făcut să reacționeze, ai transmis un mesaj, ai declanșat o emoție. S-a produs un click. De exemplu, cineva mi-a scris azi pe Facebook că am o ținută prost compusă, că nimic nu se potrivește cu nimic, etc. Mie nu mi se pare neapărat că are dreptate, dar nici nu am luat-o la rost pe fată. „Băi, dar ce facem aici, ne dăm cu aroganțe din astea?”. Nu i-am scris nici „Cine te crezi și de ce nu mă lauzi, așa cum o fac ceilalți? Ești vreun fashion designer sau ceva de genu? Atunci ciocu mic, fetița!”. Nu, am citit comentariul ei și i-am respectat părerea. E posibil să fac combinații mai puțin fericite în materie de haine, dar nu m-am autoproclamat fashion icon sau vreo mare specialistă în domeniu. Așa că îmi asum dacă greșesc.
  3. Să nu uităm că și publicitatea negativă e tot un fel de publicitate. Contează cum te raportezi tu la acel mesaj negativ. Faptul că cineva lasă un comentariu în care îți aduce o critică poate fi un lucru bun, până la urmă, deoarece altcineva va sări să-ți ia apărarea and so on.
  4. Dacă ai greșit, recunoaște. Da, și noi bloggerii suntem oameni și este firesc să greșim. Fie că e vorba de un cuvânt scris greșit, fie că ai oferit în mod neintenționat o informație greșită, important e să recunoști că ai greșit. Faptul că recunoști și că îți repari greșeala, dacă este cazul, te face să fii mai respectat.

Apreciez toate comentariile pe care le primesc și mă bucur atunci când văd că sunt argumentate. Când îmi dați exemple personale, când vă exprimați sincer părerea și când îmi oferiți sfaturi. Apreciez și criticile pentru că mă fac să acord mai multă atenție detaliilor și să mă perfecționez. Nu încurajez jigniri și cred că locul lor nu este pe un blog, oricât de mult a greșit acel blogger. De fapt, jignirile nu-și au locul nicăieri, sper să renunțăm la ele cât mai mult!

Voi ce faceți atunci când sunteți criticați? Cum răspundeți?

xoxo

 

11 Replies to “Comentarii răutăcioase pe blog. Ce facem cu ele?”

  1. Atunci când sunt criticataici eu nu raspundau cu aceeași moneda

    1. Foarte bine faci! 😀

  2. Noi atunci cand suntem criticati, luam monitorul si il azvarlim pe gem si spunem cu voce tare sa auda tot blocul: biiip biiip biiiip biiip.

    1. Mă super amuzi! :))

  3. Valeria Chertes says: Reply

    Este clar ca nu toata lumea te poate placea dar comentariile ar trebui sa fie cu bun simt.

    1. Corect, cu bun simț. 😀

  4. ghelbere elena says: Reply

    Nu cred ca exista vreun blog care sa nu fi primit comentarii rautacioase. Si un comentariu rautacios este binevenit, zic eu, daca este in limitele bunului simt si daca este argumentat. Ia partea buna din toate comentariile.

  5. Eu (deocamdata) nu am primit asa ceva…dar astept cu frica momentul acela :))) Cu toate astea, ce am constatat pe la altii este faptul ca cei care lasa astfel de comentarii sunt imaturi si la propriu si la figurat, adica dupa o anumita varsta nu mai poti face din astea. Nu ai nici timp nici chef. Personal nu as lasa comentarii negative pe blog, doar daca sunt constructive si pastreaza un limbaj de bun simt.

    1. Înseamnă că ești tare! 😀 Haha! Dacă văd comentarii cu înjurături and stuff, le șterg și eu. În rest, nu.

      1. Inseamna ca nu am suficient trafic 😀

        1. Eh, nu e musai asta! haha!

Leave a Reply