Era trecut de ora prânzului. Efortul depus pe pârtie încă de la primele ore ale dimineții se resimțea, iar stomacul mă îndemna să mă îndrept spre primul restaurant. Nu îmi era foame. Încă. Dar puteam înșira lejer patruzeci de feluri de mâncare pe care le-aș fi savurat într-o clipită.
Într-o ordine complet aleatorie, aș fi mâncat: orez prăjit cu legume și piept de pui (musai să conțină urechi de lemn din belșug și o tonă de bambus), spaghetti aglio e olio (cu extra usturoi), un munte de clătite din dovlecei, o ciorbă de perișoare, niște noodles cu legume, sushi (de ce nu?) sau o pizza quattro formaggi cu blat ușor crocant.
Îmi făceam curaj să cobor pârtia deloc prietenoasă în timp ce creierul încă dădea un search pentru un prânz perfect. Să fie gulaș de căprioară cu dulceață de ceapă? O supă cremă cu năut și crutoane? O salată cu piept de curcan și cartofi copți? Friptură de vită în sos de piper și varză roșie crocantă?
În timp ce mă apropiam de restaurant am auzit o frântură din conversația unor doamne de vârsta a doua. Vorbind în limba franceză, nu am înțeles prea bine conversația, însă ideea era despre alergiile alimentare. Și atunci m-a lovit un gând ca un fulger! Cum ar fi să am alergii alimentare? Cum ar arăta viața mea dacă aș avea intoleranță la gluten?
Nu știu dacă vreo una dintre doamnele respective suferea de boala celiacă (acea afecțiune care se manifestă printr-o intoleranță intestinală la gluten), dar conversația lor m-a pus serios pe gânduri. Mi-am propus ca odată ajunsă acasă din vacanță să îmi schimb alimentația pentru cel puțin o săptămână. Știu, e o perioadă scurtă, însă mi-am dorit să văd cât e greu să trăiești cu o boală celiacă.
Mâncarea poate fi este un răsfăț
Chiar și pentru celiaci. Aceasta este concluzia la care am ajuns la sfârșitul săptămânii în care am consumat doar alimente fără gluten. Salvarea mea a venit din partea ORGRAN – furnizorul meu de produse sănătoase și prietenoase cu corpul meu. Am putut mânca în continuare paste, doar că într-o variantă mai prietenoasă și mai sănătoasă. Și gama de produse pentru mic dejun este variată și le găsești la un click distanță.
Experiența în sine a fost mult mai ușoară decât mă așteptam, ba chiar doresc să aduc în atenția voastră și trei beneficii pe care le-am observat.
- Sunt mult mai atentă la ce mănânc. Fiind nevoită să consult lista de ingrediente a fiecărui produs consumat, am redus și cantitatea de zahăr consumată. Am mâncat mult mai clean, mult mai sănătos, însă la fel de gustos.
- Am mâncat mult mai puțin. Nu știu să vă explic cum sau de ce, nu am mai simțit nevoia de a ronțăi ceva între mesele principale ale zilei și nevoia de dulce a scăzut.
- Am descoperit produse noi, delicioase, pe care altfel nu cred că aș fi avut ocazia să le consum. De exemplu, fursecuri fără zahăr cu cacao. Un deliciu. Sau crackers din quinoa. Cine și-ar fi imaginat că există așa ceva?
Iar acum, la final, dacă îmi permiteți vă dau un sfat. Mergeți și faceți-vă un test pentru alergii alimentare sau intoleranță la gluten. E mult mai bine să previi, decât să tratezi. Boala celiacă poate fi confundată cu o indigestie prin simptomele sale sau cu o indispoziție. Informați-vă și luați atitudine! Iar dacă știți persoane care se confruntă cu așa ceva, prezentați-le beneficiile produselor ORGRAN. Ele pot deveni prietenul lor pe termen lung!
Voi ce revelații ați avut în vacanțe?
Articol scris pentru proba 5 din SuperBlog 2022!
[…] Mâncarea poate fi un răsfăț. Chiar și pentru celiaci […]