„De fiecare dată când găseam o foarfecă îmi tundeam păpușile, le vopseam cu acuarele, orice le făceam orice.”
Dacă e duminică, e timpul pentru un nou interviu pe blog! Astăzi, în cadrul rubricii Oameni pe care-i admir, am plăcerea să vă prezint o persoană specială și talentată, Ema Mureșan. Mai multe lucruri despre ea vă las să descoperiți în rândurile de mai jos.
Bună, Ema! Mă bucur că, în sfârșit, ne-am întâlnit pentru acest interviu. Te voi lăsa pe tine să te prezinți. 🙂
Bună. Sunt Ema Mureșan, am 22 de ani, lucrez în domeniul beauty ca hairstylist de aproximativ 5 ani. E o pasiune de când eram mică și mă descriu ca fiind ambițioasă, perseverentă și o fire foarte veselă.
Știu că ai studiat Asistența Socială în cadrul UBB. De unde pasiunea aceasta pentru hairstyle? Sunt totuși două domenii diferite.
Cred că mai degrabă m-ai întreba de unde pasiunea pentru Asistență Socială (râde). Ca să-ți răspund la întrebare, trebuie să încep cu începutul. Chiar îmi povestea mama că atunci când eram mică, singurul lucru pe care nu-l putea ține în casă era foarfeca. De fiecare dată când găseam o foarfecă îmi tundeam păpușile, le vopseam cu acuarele, orice le făceam orice.
Am avut o experiență chiar interesantă de Paște când am plecat acasă, am vizitat o mătușă mai în vârstă și mi-a arătat o scrisoare de când eram mică. Pe atunci, ea vorbea prin scrisori cu băiatul ei care studia la București, iar în acea scrisoare era un P.S.: „Își mai face Ema coc?” Inițial am crezut că eram și eu mai mare, dar când m-am uitat la dată am început să râd. Câți ani crezi că aveam?
Hmmm, nu știu. 6?
Aveam 3 ani! Deci îți dai seama ce coc puteam face eu pe atunci! :))
Wow, e ceva! Dar cum a început, practic această meserie? Cum a evoluat un coc de la 3 ani până la 22?
Pe mine m-am tuns de mai multe ori, am avut cele mai eșuate experimente, însă pe la 13-14 ani am tuns pentru prima dată o colegă. Am văzut că a ieșit ok chiar dacă nu știu eu cum se tunde și am tot continuat să fac asta. Prin clasa a zecea m-am înscris la un curs de tuns, era frizerie-manichiură-pedichiură, pe o durată de 6 luni. Nu pot să nu zic că nu am învățat nimic nou, dar erau predate tehnicile vechi care se foloseau care, în momentul de față, nu prea se mai folosesc.
Deci e adevărat că nu se mai folosesc tehnicile de acum 5-10 ani?
Da, nu se mai folosesc în mare parte, dar bazele stau în tehnicile respective. Pe mine m-a ajutat foarte mult să știu și tehnicile acelea și consider că am un mare plus față de stiliștii care urmează un curs unde se învață doar tehnicile noi.
După liceu am venit la Cluj și fiind o perfecționistă nu eram mulțumită cu cât știu și am început să-mi pun întrebări. De ce dacă tund într-un fel părul nu-mi stă cum vreau eu? Și am tot încercat să caut răspunsuri, după care m-am înscris la un alt curs și de acolo la un alt curs și un alt curs și am tot făcut cursuri până ce am ajuns la nivelul la care sunt eu mulțumită și să spun că orice problemă ar avea clienta respectivă să găsesc o rezolvare. Știi, în momentul în care vine în salon eu o pot tunde să arate bine, dar vreau când ajunge acasă să se poată aranja așa cum am aranjat-o eu în salon. Să nu aibă dificultăți!
Da, din păcate foarte puțini stiliști reușesc să facă acest lucru. Câți ani de specializări ai spate? Câte cursuri ai urmat?
Cred că sunt în jur de 20 de cursuri. Au fost două cursuri de câte 6 luni, câteva cursuri de perfecționare, de culoare și altele.
Cum arată o zi din viața ta?
Hmm..interesantă. În ultimul timp mă trezesc în jur de ora șase, mi-am dat seama că sunt mult mai eficientă așa. Îmi încep ziua cu un ceai, o carte ce îmi place, mă aranjez, după care ies din casă. Ori sunt la salon, ori la master. Între astea două mă împart în fiecare zi!
În meseria ta crezi că e nevoie de mai mult talent sau de exercițiu, de practică?
Cred că e vorba de ambele. Cel puțin eu dacă nu aș avea acest talent, această pasiune nu cred că aș avea răbdare cu atâția clienți cu caractere și temperamente diferite. Dar e vorba și de muncă, căci dacă te bazezi doar pe talent te vor ajunge alții din spate fără talent, dar care au exersat foarte mult și și-au dezvoltat anumite abilități și tehnici. E fifty-fifty!
Chiar azi mă uitasem pe pagina ta de facebook și am văzut o poză cu un mesaj „Investește în părul tău”. Ceva în genul acesta era. Cât de important este să investim în părul nostru?
Păi, ținând cont de faptul că părul este un accesoriu foarte important pentru femei, pe care-l purtăm tot timpul și pe care nu-l putem înlocui, atunci mi se pare foarte important. Poți vedea și tu diferența sau impactul pe care îl are o persoană cu vârfurile foarte arse și neîngrijit și o persoană cu părul aranjat, strălucitor. Vizual, e alt impact.
Așa e. Tu ce ritual de îngrijire al părului ai? Sau care ar fi ritualul ideal de îngrijire?
Haide să vorbim de ritualul ideal mai bine. Ar fi nevoie de un șampon corespunzător părului, o mască, un ulei de păr și, în funcție de nevoile părului, aș putea recomanda și tratamente. În sezonul rece, indiferent de tipul de păr, este necesar să-ți faci un tratament de hidratare, de reconstrucție dacă e un păr vopsit – te ajută să-ți menții părul mai frumos și să arate mult mai sănătos.
Ce sfaturi ai pentru fetele care folosesc placa zilnic?
Sfatul meu e să folosească placa pe o temperatură scăzută. Am observat că marea majoritate a clientelor au tendința de a folosi placa pe temperatura maximă – ceea ce nu e foarte ok! Temperatura ideală ar fi undeva la 180-190°. Poate durează un pic mai mult să îți întinzi părul, dar este mult mai sănătos. Recomand, de asemenea, o protecție termică sau un ulei de protecție de fiecare dată când se folosește placa, ondulator sau ceva cald pe păr. Asta previne despicarea părului.
Fetelor, atenție mare! 🙂 La capitolul mituri, ai cliente cu idei preconcepute legat de îngrijirea părului?
Da, e plină lumea de mituri și e foarte greu să explic la fiecare clientă în parte de ce nu e așa. Până la urmă lucrurile sunt logice, dar în momentul în care tot aud lucruri precum „uleiul natural este foarte bun pentru păr, hai să-l încerc” sau „gălbenușul de ou ajută la păr”, asta pe mine mă distrează cel mai tare. Mai ales când au un păr foarte degradat și îți pun un gălbenuș de ou în cap și se așteaptă să vadă minuni.
Singurul mit pe care ți-l voi explica acum: trebuie să ne gândi că moleculele din alimente sunt foarte mari, iar cuticulele de păr în comparație cu moleculele din alimente sunt minuscule. Cum poate o moleculă așa mare să intre în firul de păr și să-l hidrateze? Dacă stai o zi întreagă cu un ulei în cap, poate îți rămâne un luciu sau un pic mai fin, dar pe termen lung nu va avea efect. Un păr vopsit e distrus chimic sau i se schimbă forma chimic și degeaba încerci tu tratamente naturiste.
„Un păr distrus chimic, se tratează chimic!”
Pe piață sunt foarte multe produse de îngrijire a părului care promit tot felul de lucruri. Cum putem deosebi un produs de calitate față de unul mediocru?
Eu aș recomanda produsele profesionale care sunt pentru păr, prețul lor este un pic mai ridicat, dar dacă stai să calculezi banii ce-i aloci pentru îngrijire, pe termen lung o să vezi că ieși în avantaj și se va vedea diferența. Problema e cum ți le alegi. Cel mai bine este să stai de vorbă cu un stilist, să-ți spună ce tip de scalp ai, cum îți este lungimea, dacă ai un păr vopsit sau un păr natural, care sunt nevoile și care sunt probleme cu care te confrunți zilnic, cum ți-l aranjezi și mulți alți factori de care trebuie să ții cont. E destul de greu să zic ia șamponul ăla și e bun pentru toată lumea!
„Fiecare păr are nevoile sale specifice și trebuie să-i dai părului ce are el nevoie. E ca și cum ție ți-ar fi foame și eu ți-aș da apă!”
Bun exemplu! Dar crezi că media încurajează aceste mituri?
Da, cred că da. De multe ori am cliente care îmi că au văzut la bloggerița X sau am văzut la nu știu ce emisiune tratamente naturiste și cum funcționează sau am auzit de la o mătușă că așa face ea..
Crezi că aceste mituri despre tratamentele naturiste se nasc și din nebunia aceasta creată cu mâncatul bio, vegan și raw vegan?
Cred că da, dar mai degrabă aș recomanda să faci un experiment pe tine. Contează mult ce-i dai organismului în interior pentru că, până la urmă, părul crește din interior. Încearcă să bei timp de 3 săptămâni între 2- 2,5 litri de apă pe zi, vei vedea ce mult ți se modifică pielea și părul. Asta am încercat pe mine și pot să zic că dă rezultate.
Interesant experiment. Voi ține cont de el! 🙂 Acum ce ne poți spune despre gustul clujencelor în materie de coafură? E mai degrabă cuminte sau îndrăzneț?
Găsești ambele categorii în Cluj. Există și fete mai cuminți, ce preferă culori mai finuțe și look-uri mai feminine și mai este și categoria care vor ceva foarte strident, ceva să le scoată din anonimat și să iasă în evidență. Trebuie împăcate amândouă categorii, depinde de personalitatea fiecăruia. E foarte important să ți se potrivească ceea ce porți și să te simți bine!
Culoarea acestui an este verdele crud, Greenery. Se aplică și pentru păr această tendință?
Cu siguranță vor fi cliente care vor cere asta. Sper să nu fie multe. Ha ha.
Ești contra?
Nu sunt neapărat contra. Sunt persoane cărora le stă bine, dar când îți faci o culoare numai pentru că-i la modă, nu cred că e ok. Se poartă ceea ce îți stă ție bine și te pune în evidență. Plus că stilul merge mai mult pe natural, sunt de părere că orice faci trebuie să te pună pe tine în evidență ca persoană. Atunci când te văd să spun „wow ce frumoasă ești și nu wow ce culoare ai la păr!”
Dar ai avut cliente care să-ți spună că vor o schimbare, dar nu știu ce anume?
Da, am avut. Pentru mine e foarte importantă comunicarea cu clientul și atunci dacă reușesc nu reușesc să aflu în 2-3 minute ce anume vor, prefer să fac o cafea mie, una ei și să povestim despre părul ei: ce a avut, ce i-a plăcut, ce și-ar dori, de ce vrea schimbare, că până la urmă se zice că atunci când o femeie vrea o schimbare la păr, vrea o schimbare în viață. Prefer să loc mai mult timp pe partea de consiliere, să vorbesc, să văd ce-i place, să-i explic de ce i-ar sta bine un lucru și de ce nu i-ar sta bine cu celălalt. Cred că dacă îi explic de la început toate acestea, rezultatul va fi pe măsură: și ea mulțumită, și eu mulțumită.
Ai avut și cliente încăpățânate care și-au dorit musai un anumit look?
Da, am cliente de genul acesta care mi-au devenit cliente fidele. Știi, prima dată nu prea te poți impune să spui că nu îi stă bine un anumit lucru și apoi a urmat partea de consiliere de care ți-am vorbit mai sus. Dar au fost și cliente cărora le-am spus „nu-ți pot face asta, să ieși de la mine nemulțumită și să spui că eu te-am tuns sau eu te-am vopsit”.
Care sunt trendurile pentru anul acesta?
Rămâne în continuare balayage-ul atât în nuanțe reci, cum sunt griurile, cât și în nuanțe calde. Începe să se pote din ce în ce mai mult nuanțele calde, blonduri calde sau arămiuri. Roșul intens începe să dispară și-l înlocuiește roșul-vișiniu sau arămiurile/ marourile calde. Împletiturile vor rămâne în continuare și-n 2017!
Ieeeiiii! 🙂 Iubesc împletiturile!
Da, știu că-ți plac!
Dar ce planuri ai tu pentru 2017?
2017 va fi un an plin de surprize, nu-ți pot spune foarte multe pentru că nu vreau să stric toate surprizele. Vor fi multe proiecte în care surprind sau poate vor fi așteptate unele dintre ele. Momentan am lucrat la niște ședințe foto, în curând vor apărea și poze. Voi apărea mici proiecțele în care doresc să arăt diferența dintre a purta o coafură ( tunsoare, culoare și aranjare) care să ți se potrivească și o coafură banală care nu ți se potrivește. Vreau să arăt impactul vizual!
”E vorba aia: nu există femei urâte, ci femei care nu știu să se aranjeze!”
Super! Mult succes! Unde te pot găsi persoanele care vor să-ți urmărească munca sau doresc să te contacteze?
Pot să mă găsească pe facebook, instagram sau la salonul Ciao Bella. Cel mai repede răspund pe facebook. Am și o pagină la care încă se lucrează Ema Murean Hairstyle și acolo se pot vedea schimbări de look, tunsori și culori.
Am văzut că aveai proiectul Before&Afer care mi-a plăcut mult să urmăresc evoluția sa.
Da, și mie îmi place. E partea cea mai interesantă când vine clienta și vrea o schimbare pentru că îmi place să arăt ce a fost înainte și cum arată după. Așa ți-a stat bine, dar am putut găsi ceva care să te avantajeze mai mult! Before&After cred că sunt favoritele mele!
Și ale publicului pentru că observ că-s tot mai urmărite și căutate.
Da, după, o schimbare tot vin cliente cu poze, „vreau și eu așa!”.
Dragă Ema, cam acestea au fost subiectele pe care mi-am dorit să le discutăm astăzi! La final, ai un mesaj pentru cititorii blogului?
Să investească în ei și să fie pozitivi, iar dacă le vine o idee înseamnă că-s capabili să urmeze drumul respectiv!
Cam atât pentru azi, fi-ți cu ochii pe noi căci urmează noi surprize! 🙂
Pentru colaborări, programări, consiliere în materie de hairstyling, o găsiți pe Ema aici și aici!
Sursă foto: arhiva personală a Emei
xoxo
Cand intru untr-un salon ma las pe mana fetei care se ocupa de mine. O singura data am spus ce vreau si am plecat plangand. Nu voi mai repeta acest lucru. Ceea pe mana careia am intrat stie mai bine decat mine ce mi se potriveste.
E bine sa asculti de sfaturile specialistului 🙂
Informatii foarte utile in acest interviu.