În spatele uşilor închise

in-spatele-usilor-inchise-recenzie

În spatele uşilor închise, după cum sugerează şi titlul, este o carte emoţionantă, cu o poveste tulburătoare, tristă, crudă. Un thriller psihologic care mi-a plăcut îngrozitor de mult, dar care mi-a lăsat un gust amar. Poate prea amar. La prima vedere, poate părea un roman uşor clişeic, dar reflectă realitatea monstruasă în care trăiesc multe persoane. În spatele uşilor închise ne demonstrează faptul că uneori habar nu avem secretele pe care le poartă apropriaţii noştri, vecinii noştri. Uneori nu cunoaştem deloc persoana cu care locuim, deşi în mintea noastră totul are sens.

Iniţial, când am început să citesc cartea am crezut că m-am grăbit să trag concluzii după un amărât de titlu şi că mă înşelasem asupra acestuia. Spun asta deoarece titlul te pregăteşte pentru o dramă, însă felul în care începe cartea este oarecum în contradicţie cu acesta. Aşadar, În spatele uşilor închise începe cu o cină perfectă în familia tânărului cuplu format din Jack şi Grace împreună cu câţiva prieteni apropiaţi. Nimic din această scenă scrisă de B. A. Paris nu te-ar fi dus cu gândul la un om cu apucături de psihopat căruia îi face o deosebită plăcere să tortureze femei.

Sunt totuşi câteva întrebări care se nasc pe măsură ce parcugi cartea. De ce nu iese Grace din casă singură? De ce nu are un telefon mobil? De ce este uneori rigidă şi îşi cere scuze pentru fiecare vorbă sau gest? De ce este tot mai slabă?

Încerc să nu dau foarte multe spoilere pentru a nu strica farmecul cărţii, dar e greu. Îmi e greu deoarece îmi vine să strig în gura mare Grace, fugi şi nu te mai întoarce înapoi! sau Jack, eşti un fraier fără pereche şi sper să arzi în cel mai adânc şi urât cazan în Iad! Mi-a fost greu să fiu martorul mut al acestei poveşti sinistre şi să asist la toate nebuniile lui Jack.

in-spatele-usilor-inchise-recenzie

Acţiunea romanului se petrece pe două planuri, trecut şi prezent – ceea ce pe de o parte e ok şi de alta, nu. Este destul de confuză trecerea asta prezent-trecut şi un pic prea bruscă, dar e antrenantă şi te face să cunoşti mai bine personaje, să le descoperi atuurile şi slăbiciunile şi să le înţelegi motivele pentru care acţionează în felul acela.

Deşi mi-a plăcut modul în care B. A. Paris a creat personajele, consider că se putea accentua mai mult imaginea personajelor principale. Cel puţin a lor. De asemenea, mi-ar fi plăcut mai multă acţiune, mai mult suspans şi mai mult mister. Grace, în naivitatea ei şi excesul ei de zel, putea fi mai curajoasă şi mai raţională. Şi să aibă mai multă personalitate. Bineînţeles că este greu să mai fii raţional când vezi lângă tine bărbatul perfect – sau mă rog, aparent perfect, care inspiră încredere prin toţi porii, care acordă atenţie tuturor detaliilor şi care se comportă exemplar.

Jack este, însă, maniacul perfect. Se pricepe de minune să te manipuleze şi să îşi ascundă comportamentul cinic în public. De meserie avocat, cu o reputaţie foarte bună, este un pic cam greu să fie perceput drept un psihopat cu un trecut răvăşitor. Personajul lui Jack îmi aduce mult aminte de serialul Criminal Minds, căci acolo am văzut multe exemple de acest gen.

in-spatele-usilor-inchise-review

Mulţi ar crede că relaţia lor e perfectă şi chiar i-ar invidia. Ba chiar ar spune că dragostea pe care şi-o poartă unul pentru celălalt e ceva ce găseşti o dată-n viaţă, dar dacă ar ştii ei dedesubturile şi secretele lor…

În spatele uşilor închise rămâne unul dintre romanele mele favorite. Abia aştept să dau un search să văd ce alte cărţi a mai scris Paris, căci îmi place stilul ei.

Voi aţi citit cartea? Cum vi s-a părut?

xoxo

Titlu: În spatele uşilor închise

Autor: B. A. Paris

Editura: Trei

Nr. de pagini: 304

4 Replies to “În spatele uşilor închise”

  1. Mi-ai făcut poftă de cartea asta. 😉

    1. Cât mă bucur <3

    1. <3

Leave a Reply