Drama unui agent sub acoperire

certificat-energetic

Lucrez ca și agent sub acoperire de mai bine de 18 ani și niciodată nu am avut ocazia să îmi spun „of-ul!” Nu am drame precum „mi s-a rupt unghiuța de la degețelul mic” – cum s-ar plânge o pisi pe umărul prietenei sale cele mai bune, și nici drame precum „S-a terminat serialul meu preferat, ce mă fac cu viața mea?”

Singura dramă din viața mea este faptul că sunt deseori confundat cu fratele meu (și el agent, desigur), Audit energetic. De câte ori să vă spun că noi avem misiuni diferite? Eu, agent Certificat energetic, evaluez profilul energetic al unei clădiri și dau verdictul energetic acelei clădiri, agentul Audit energetic vine cu soluția cea mai optimă pentru îmbunătățirea performanței energetice ale acestora. Greu, tare greu este să pricepi acest lucru extrem de simplu!

Singurul lucru care mă mai consolează și mă face să trec cu vederea această mică-mare confuzie, este faptul că sunt extrem de popular și toată lumea apelează la mine pentru părerea mea de expert. Da, sunt foarte bun în ceea ce fac, deși nu e chiar atât de simplu să te ocupi cu termoviziunea clădirilor. 

De exemplu, ieri am primit un telefon un pic cam ciudat. Era o domnișoară care îmi solicita ajutorul, spunând că este o chestiune de viață și de moarte, iar prezența mea acolo este crucială. Deși locul meu este în București, mă deplasez degrabă oriunde sunt chemat. Acest telefon m-a dus tocmai la Cluj!

– Bună ziua, am nevoie de un certificat energetic cât mai repede!

– Să înțeleg că aveți nevoie de mine?

– Da, da..Am nevoie să-mi spui în ce clasă se încadrează apartamentul unde tocmai m-am mutat. Am impresia că pierde multă căldură și este foarte frustrant să tot primesc facturi imense la căldură. Și pe deasupra, am și centrală termică. Este clar că se pierde pe undeva căldură, căci altfel nu-mi explic. Am tot citit că sunt mai multe tipuri de clase energetice, de la A la G. Spunea că „A” reprezintă clasa cea mai bună din punct de vedere energetic, iar „G” e clasa cu cea mai slabă performanță energetică..Eu cred că mă încadrez undeva pe la E, dar nu-s sigură..

– Perfect. Voi veni să realizez o termografie clădirii în care locuiți. Până atunci ar trebui să aveți următoarele acte pregătite..

– Acte?!

– Da, o copie după schița apartamentului, reveleul apartamentului…

– Ah, dar stați liniștit că nu am linoleu în apartament. Am parchet, că doar aparatamentul pe care l-am închiriat este nou..

– Nu domnișoară, nu linoleu, ci reveleu. Se referă la măsurătorile din planul cadastral al locuinței.

– Aha..bine. bine. Și în cât timp îmi puteți elibera certificatul energetic?

– Mai întâi trebuie să efectuez câteva măsurători, iar apoi în 24 de ore vă ofer și rezultatul.

– Este un certificat energetic ieftin?

– Munca mea este accesibilă pentru fiecare buzunar, însă depinde de numărul camerelor din..

– Două am. Două camere..

– Am înțeles. Pentru două camere prețul este de 150 lei.

– Perfect. Atunci aștept cu nerăbdare să primesc acest audit energetic!

Tocmai ce ziceam mai sus, vorbesc degeaba. După 30 de minute la telefon, însă mai sunt confundat cu agentul Audit energetic! Viața de spion e grea, dar frumoasă…

 

Articol scris pentru proba 5 din cadrul competiției Spring SuperBlog 2017!

Sursă foto: google și super-blog.eu

Leave a Reply