Educația reprezintă un domeniu de mare interes în societatea noastră și, totodată, un element vital, fundamental pentru fiecare dintre noi, pentru viitorul nostru, pentru viața de familie, carieră, statut social, etc.
Investim în educație, investim în oameni, investim în viitor. Și paradoxul constă în faptul că investim în educație pentru ca mai apoi să formăm specialiști în fiecare domeniu din viața nostră, fie personală și cea profesională, specialiști care ne pregătesc să învățăm eficient, ne învață cum să facem bani, cum să ajungem oameni de succes, cum să mâncăm, cum să vorbim, imediat vor fi specialiști care te vor învăța cum să-ți tai unghiile de la picioare sau cum să respiri corect.
Și atunci când ceva scârțâie în viața noastră, când eșuăm sau când pur și simplu adunăm frustrări, de cele mai multe ori dăm vina pe sistemul educațional. Proful X nu-și face treaba, proful Y e prea dur și îmi intimidează copilașul, proful Z e corupt și din cauza asta nu am învățat cum trebuie și astăzi am lacune. Scuze găsim. Ne este așa natural să găsim scuze. Și le găsim mai repede precum postăm o poză pe facebook pentru că, nu-i așa, suntem experți.
Sunt conștientă de faptul că există multe minusuri în sistemul educațional românesc. Sunt câteva aspecte care nu sunt tocmai strălucite și se pot îmbunătăți. Vreți schimbare? Ieșiți, dragilor, la vot! 🙂
Eu accept sistemul nostru așa cum este, în ciuda faptului că nu este perfect. Și știți de ce? Fiecare dintre noi face parte din acest sistem. Nu putem acuza un cadru didactic că este corupt dacă noi nu mergem în primă fază cu plicul minune. Nu are sens să dăm vina pe sistem că este incompetent, dacă noi nu suntem în stare/ interesați să asimilăm cunoștințe.Corect?!
Dar știți ce nu prea pot accepta? Ideea de homeschooling. Ai copil cu handicap încât nu se poate deplasa la școală? Este geniu? Se află într-o situație specială? Trăiești departe de civilizație? Nu? Hmm..și atunci de unde această idee? Tot mai mulți părinți adoptă această formă de învățământ, dar eu sunt total împotrivă. Atâta timp cât nu te încadrezi în situațiile precizate mai sus, mi se pare un simplu moft. O nouă tendință, un nou must-have, o modalitate de a evidenția stratificarea socială. Ți se pare că plodul tău nu merită să meargă la aceeași școală cu ceilalți muritori de rând? Tu, părinte, nu ai chef să-ți iei job și te ocupi de creșterea de acasă a copilului? Ideea în sine de homeschooling nu este rea, dar care este motivul pentru care optezi pentru ea? Îți e frică de faptul că al tău copil va învăța să înjure și devine violent? Da, e probabil. Se întâmplă astfel de lucruri destul de des. Dar dacă tu ca părinte faci homeschooling cu copilul tău și el nu are probleme de natură psihiatrică sau fizică, atunci țin să te anunț să-i răpești copilăria odraslei tale. Mi se pare că nu își dezvoltă aceleași skill-uri sau poate și le dezvoltă, dar într-un ritm mult mai lent. Dacă tu îl privezi de școala de stat, îl privezi de tot ce înseamnă interacțiune socială.Ajunge la o vârstă în care iese în societate și e un ciudat. Asta îți dorești?
Așa cum tu ca și părinte ai rezistat în școlile de stat, la fel de bine poate și copilul tău.
Ce părere aveți despre homeschooling? Credeți că trebuie adoptată această metodă de educație?
xoxo
Citi copii educati acasa ati intilnit care sa dovedeasca ca ceea ce spuneti este adevarat? Pe ce va bazati cind faceti afirmatiile respective?
Motivul pentru care eu am optat pentru acesta metoda este ca eu le sint parinte si am aceasta autoritate. Eu sint mai interesata de binele copiilor mei decit oricine din scoala sau din minister. Eu cunosc visele copiilor mei mult mai bine decit ministrul educatiei.
Doar pentru ca nu cunoasteti cu ce se maninca homeschoolingul nu inseamna ca ceea ce spuneti este edevarat. Poate ca ar trebui sa mai cercetati si sa mai cititi despre asa ceva inainte de a arunca cu noroi in parinti interesati de binele copiilor lor.
Cunosc suficiente cazuri in care părinții ai ales această metodă, deşi nu erau cadra didactice, ci a fost pur moft. Si, de asemenea, am cunoscut cadre didactice care, desi puteau sa faca home school cu copiii lor, nu au facut-o. Stiu ce înseamnă homeschooling, dar nu prea sunt de acord cu aceasta metoda.
Nu va cunosc si nu doresc sa va simţiţi jignită, insa mai cred ca va puteti ocupa de visurile si dorintele copiilor dvs si in afara programului scolar. Na, numai zic!
De ce trebuie ca parintii sa fie cadre didactice ca sa direcționeze educatia copiilor lor?
De ce nu ești de acord cu aceasta metoda? Vreun motiv valid sau e vreun moft?
Pai nu inteleg logica. Vad, insa, ca sunteti adepta homeschooling-ului, deci nu cred ca are sens sa intram in detalii. Ceea ce am scris eu e strict parerea mea, nu am pretentia sa mi se dea dreptate. 🙂
Logica homeschoolingului? Dar care este logica unui părinte ca vrea sa-si hrănească copiii? Dar ca vrea sa-i îmbrace?
Inteleg ca este părerea ta, eu sint interesata ce te-a determinat sa ajungi la aceasta părere. Poate sint lucruri pe care eu nu le-am luat in considerare.
Sa nu exageram totusi. Parintele va fi întotdeauna cea mai apta si potrivită persoana sa isi ghideze/ invete/ educe copilul, dar se poate face si gara homeschooling. Asta e ideea mea.
Ma deranjeaza atitudinea unor parinti si motivul pentru care alege asta. De ex, o persoana cunoscută declara sus si tare ca el nu isi va lasa copiii la scoala, ci va face homeschool pentru ca la scoala invata sa înjure si sa se bata. Wtf? No sense.
Cum poate un părinte sa-si educe copilul atunci cind este plecat ore întregi de acasa si invata lucruri cu care nu este de acord?
Ce părinte normal vrea ca copilul lui sa învețe sa înjure si sa se bată? Asta makes no sense.
Stii ce este interesant? Spui ca te deranjeaza motivul pentru care unii parinti vor sa faca homeschool, de parca nu parintii ar avea acest drept si autoritate. Pentru orice motiv. SAu sa nu existe nici un motiv, doar asa ca vor ei. Nu-s copiii lor? Nu ei ar trebui sa decida? Pe mine ma deranjeaza motivul pentru care statul se baga in educatie, pentru ca nu are nici o autoritate.
E ok, iti inteleg frustrarea. Iti respect parerea, deşi nu pot fi de acord cum ceea ce spui.
Nu ești de acord ca parintii sint cei care au primul si ultimul cuvint in ceea ce privește creșterea propriilor copii? Dar cine o are, statul?
Discutia asta merge înspre penibil, asadar cred ca ar trebui sa o încheiem. O zi frumoasa!
Merge inspre penibil pentru ca nu are sens ce spui. Sper sa intelegi ca parintii au tot dreptul sa hotărască cum sa-si crească copiii.
Nici eu nu sunt de acord. Baiatul meu era foarte timid si nu reusea sa-mi faca prieteni pentru nu vorbea cu ei. La scoala intr-un fel sau altul a invatat sa socializeze. Frica de a invata sa injure, sa vorbeasca urat? Depinde de copil si de educatia pe care a primit-o acasa. Daca acasa nu se vorbeste urat, nici copilul nu va vorbi. Nu intelege suficient ce i se preda? Abia aici poate intra parintele si sa-l ajute, sa-i explice. Prin aceasta metoda eu consider ca i se rapeste copilului copilaria.
Eu nu sunt de acord, copilul trebuie sa mearga la scoala, sa comunice si cu altii copiii. Cel putin copii mei s-au schimbat foarte mult dupa ce au mers la scoala, acasa erau prea cocolositi trebuiau sa invete sa fie independendenti.
Eu învățat intr-o scoăla normala,cu alți copii și copilul meu tot intr-o școală normala va învăța