Vara în care mama a avut ochii verzi

vara-in-care-mama-a-avut-ochii-verzi

Vă întrebam pe social media ce vă sugerează titlul „Vara în care mama a avut ochii verzi” și cele mai multe raspunsuri au fost „ciudat titlu, nu știu!”.

La prima vedere poate fi o carte cu un titlu ciudat. Însă doar la prima vedere, căci Vara în care mama a avut ochii verzi scrisă de Tatiana Țibuleac este de departe o carte emoționantă.

Când am comandat cartea de pe Libris, nu m-am gândit foarte mult la titlu. Am comandat-o doar pentru că mi-a plăcut coperta și știam că această carte îmi va plăcea. Nu știam la ce să mă aștept, nu bănuiam ce tipologii de personaje voi întâlni, nu puteam să ghicesc deznodământul cărții. Când am început să citesc cartea, lucrurile s-au schimbat. Chiar de la primele pagini mi-am dat seama la ce se referă titlul, iar câteva capitole mai târziu am avut dreptate.

vara-in-care-mama-a-avut-ochii-verzi

Dacă veți citi această carte vă încurajez să nu vă grăbiți cu concluziile. Să nu vă opriți la fiecare clișeu întâlnit să despicați firul în patru. Să nu vă împotmoliți în stereotipuri și etichete sociale pentru că altfel veți pierde esența cărții.

Încă de la primele pagini ale romanului ni se prezintă un copil al naibii de rezolvat împotriva mamei sale. Cred că în nici o carte nu am mai întâlnit un copil atât de rebel care să-și urască atât de mult părinții, în special mama sa. Nu am fost deloc surprinsă să observ că acest copil provine dintr-o familie disfuncțională, cu o mamă indiferentă, neimplicată în viața copiilor săi și un tată dispărut din peisaj.

Romanul Vara în care mama a avut ochii verzi devine mai interesant din momentul în care Aleksy decide să petreacă întreaga vară alături de mama lui (mamă pe care o ura din tot sufletul) în Franța. Bineînțeles că acesta nu acceptă această vacanță decât după ce i se promite că va primi o mașină și o va conduce chiar el, actele lui urmând să fie falsificate pentru a putea conduce.

vara-in-care-mama-a-avut-ochii-verzi

Atitudinea lui Aleksy față de mama sa se schimbă abia după ce aceasta îi face o mărturisire: este bolnavă de cancer. Acesta este momentul în care ura lui Aleksy față de mama lui scade considerabil, iar între ei începe să se lege o conexiune așa cum ar fi normal să existe între o mamă și fiu.

Vara pe care cei au au petrecut-o împreună a fost una specială, o vară care l-a schimbat pe micuțul nostru răzvrătit. Pe măsură ce mama lui Aleksy devenea tot mai fragilă și slăbită, conversațiile lor deveneau din ce în ce mai lungi. Astfel că mama lui îi povestea tot felul de amintiri din trecut, amintiri inexistente.

Cât de trist este să nu existe amintiri într-o familie? Să nu ai ce povesti după 17 de ani viață alături de copilul tău? Să fie nevoie să apelezi la imaginația ta mai mult sau mai puțin bogată pentru a descrie trecutul vostru? Această parte mi s-a părut cea mai tristă din toată cartea. Nu faptul că mama lui Aleksy s-a îmbolnăvit de cancer m-a întristat (deși e un lucru trist, toți murim la un moment dat), nu m-a întristat nici faptul că Aleksy avea probleme psihice severe. M-a întristat să văd cum doi oameni care ar fi trebuit să fie apropiați, sunt efectiv doi străini, fără a avea ce să-și povestească.

Cred că Vara în care mama a avut ochii verzi este primul roman care nu m-a plictisit din cauza lipsei dialogului. Este o carte extrem de expresivă. Tristă, dar expresivă. Este o carte care înmoaie până și cea mai insensibilă inimă. Este o carte despre speranță, curaj, iertare și iubire.

Sper să citiți cartea și să vă placă și vouă atât de mult precum mi-a plăcut și mie!

xoxo

 

8 Replies to “Vara în care mama a avut ochii verzi”

 1. Valeria Chertes says: septembrie 20, 2018 at 3:41 pm

  Mi se pare o carte super faina.

  1. madmoiselle says: septembrie 21, 2018 at 1:31 am

   Da, este faină și emoționantă! 🙂

 2. Stanciu Mihaela says: septembrie 20, 2018 at 4:00 pm

  Interesantă carte! ❤

  1. madmoiselle says: septembrie 21, 2018 at 1:31 am

   Chiar este 🙂 :*

 3. Sery Andreea says: septembrie 20, 2018 at 4:54 pm

  O carte interesantă

  1. madmoiselle says: septembrie 21, 2018 at 1:31 am

   Yass! 😀

 4. Oana M says: septembrie 29, 2018 at 1:02 am

  Am tot auzit de această carte. Chiar îmi doresc să o citesc si eu. 😊

  1. madmoiselle says: septembrie 29, 2018 at 3:29 pm

   Ți-o recomand cu drag! Sper să îți placă 🙂 :*

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*