Triunghiul preferat: îmi pare rău-scuze-sunt asumat

triunghi-preferat-expresii

Mulți dintre noi urâm matematica. În mod special, geometria. Triunghi isoscel, dreptunghic, echilateral – de ce mama măsii trebuie să reținem atâtea feluri de triunghiuri? Cu toate acestea, avem un triunghi preferat. Îmi pare rău – scuze – sunt asumat.

Să analizăm prima latură a triunghiului. Îmi pare rău. Îl folosim ori de câte ori dorim să scăpăm de o conversație de care nu avem chef, când vrem să refuzăm o invitație, dar vrem să păstrăm aparențele de om deschis și prietenos, când vrem să scăpăm de predica șefilor/părinților/iubitului, când vrem să aruncăm cu săgeți de cuvinte veninoase în prietenii noștri, când vrem să scăpăm de consecințe.

îmi-pare-rău-expresie

Efectul lui este la fel de eficient ca un deodorant aplicat peste transpirație. Poți să o faci, dar nu ajută pe nimeni. Și, deși suntem conștienți de asta, alegem să spunem „îmi pare rău” cu aceeași lejeritate cu care salutăm.

Trecem la a doua latură. Scuze. Acest cuvânt este extrem de folosit de generația tânără. Nu are un scop anume, e mai mult un tic verbal. Oh, scuze, te-am călcat pe picior. Scuze, nu te-am auzit. Scuze. (în timp ce individul continuă să-și butoneze telefonul, fără să ridice privirea nici măcar o secundă din ecran). Și pot continua cu exemplele până vă plictisesc, după care trântesc un scuze din obișnuință.

sunt-asumat-expresie

Ultima latură, și preferata mea de altfel, este sunt asumat. Ah, ce cuvinte drăguțe! Vai, dar câtă profunzime! În 2019, „sunt asumat” e în trending. E cool să zbieri cât te țin plămânii că ești asumat. În momentul în care ai dat-o în bară rău și e destul de evident că nu mai ai nici un colac de salrvare, nu mai rămâne decât să spui „asta e, sunt asumat.”. Nu contează că habar nu ai ce înseamnă asta, nu contează nici faptul că nu ai nici cea mai mică intenție de a-ți asuma faptele. O spun toți? O spun. Își asumă toți vorbele și acțiunile? Nu! Dar ce, sunt eu mai prost să nu folosesc expresia asta?!

Știu că sunt și oameni faini, asumați și educați. Știu că, printre voi, sunt persoane care spun „îmi pare rău” și „scuze” and they mean it. Dar, de cele mai multe ori spunem aceste cuvinte din reflex. Sau, mă rog, alte motive necunoscute mie.

7 Replies to “Triunghiul preferat: îmi pare rău-scuze-sunt asumat”

 1. Valeria Chertes says: iulie 25, 2019 at 5:38 pm

  Ai perfectă dreptate.

 2. Trandafir Mihaela Anabela says: iulie 25, 2019 at 6:24 pm

  recunosc, am facut si eu fix aceleasi lucruri si uneori le mai fac…. daa, nu. i frumoos, dar consider eu ca e necesar innumite circumstante😅 cred, sper… sunt consienta cand le fac, si nu abuzez de ele

  1. madmoiselle says: iulie 26, 2019 at 9:42 am

   Atâta timp cât nu faci abuz de ele e foarte ok :*

 3. Roman Nicoleta Ana Maria says: iulie 25, 2019 at 11:21 pm

  Ai pus punctul pe i!👏👏👏 sunt multi cu acest caracter asumat😡din pacate!

  1. madmoiselle says: iulie 26, 2019 at 9:42 am

   Da, din păcate! 🙁

 4. Caietul Cristinei says: iulie 26, 2019 at 10:33 am

  Urasc cand oamenii fac asta, cand spun lucruri pe care nu le simt, nu le gandesc. Un ‘scuze’ din asta rostit in graba ma umple de nervi. Politețea, eu am mai spus-o, nu este cand folosesti cuvinte care sa o exprime, ci cand tonul vocii si privirea o emana. Priveste-ma in ochi cand imi ceri scuze!

  1. madmoiselle says: iulie 26, 2019 at 11:41 am

   Exact, degeaba spui anumite cuvinte dacă tonul și privirea spun cu totul altceva 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*