Tipuri de români și certificatele energetice

certificat-energetic-ieftin

Fun Fact: Conform cercetătorilor zeusieni, autoritățile din România sunt mereu surprinse de sosirea iernii. Nu fi și tu ca ei, izolează-ți casa din timp!

Cred că ne sunt cunoscute tuturor titlurile șocante prezentate la televizor care anunță sosirea iernii. „Iadul alb”, „Urgia albă”, „Iarna a băgat România în stare de alertă” sau „Gerul siberian mușcă din Români” sunt doar câteva dintre ele. Problema nu este iarna în sine pentru că e doar un anotimp care vine, aproximativ, în aceeași perioadă. Perioada este că noi avem impresia că avem timp să ne pregătim pentru iarnă și rămânem șocați în momentul în care iarna își intră în drepturi.

Toamna aceasta avem o primăvară tare drăguță. Postările despre acest subiect curg gârlă pe internet. Ba chiar strâng sute de like-uri și inimioare. Și totul e numai lapte și miere. Nimeni nu este deranjat de nimeni și nimic, ne bucurăm de cafele pe terasă și plimbări în parc. Dar câte inimioare vom primi în momentul în care anunțăm pe Sfântul Internet faptul că ne-am trezit cu frigu-n casă și-n oase?

Mai sunt și români cu minte creață care improvizează izolarea locuinței lor, însă cei mai mulți dintre ei ajung la știrile de la ora 5, cu casa în flăcări. Dar asta e deja o cu totul altă poveste.

certificat-performanta-energetica

Curioasă din fire, am făcut un mic research să văd cum românii se pregătesc de iarnă. Nu, nu mă refer la borcane de zacuscă și murături la borcan, ci la felul în care își izolează românii casa.

Moldovenii. Deviza lor este „Dacă tot n-o putem lunji, hai s-o faşim lată!”. Nici nu e de mirare că nu stau foarte bine la capitolul certificat energetic. Căliți din fire, nici gerul bobotezii nu este prea ger pentru ei! Mai o pătură în plus, mai o dușcă de pălincă și e gata iarna!

Ardelenii. No bine, ardelenii sunt oameni precauți, nu dubaș precum moldovenii. No bine, dară, nu se fac ei de mândra minune să nu obțină un certificat energetic pentru ograda lor. Doar că la ei procesul de obținere a unui certificat energetic Cluj este luuuung, căci deviza lor e „Nici Roma nu a fost construită într-o zi!”.

certificat-energetic-24-ore

La olteni, însă, lucrurile stau altfel. La ei, ce-i în gușă e și-n căpușă. Nu stau la discuții, nu negociază. Apelează la un auditor energetic, spun în două vorbe că vor o termografie și obțin certificatul energetic cât ai spune „fițăraie”.

Ungurii. Eh, ungurii sunt mai speciali. Nu au încredere în certificatul energetic românesc, ei merg în Ungaria să obțină unul. Nu vor să fie duși cu zăhărelul de românuri și să le înghețe inima de frig toată iarna.

Bucureștenii. Dacă se poate, ei doresc să primească o termoviziune inclusă în proiectul Prima Casă. Ei nu au timp să meargă pe drumuri, să dea telefoane, să dea un search pe Google să afle cât de simplu e să obții un certificat energetic. Ei vor mură-n gură. Și dacă se poate, să primească pe lângă un certificat energetic ieftin și un voucher la sală sau bilet la concert, ar fi excelent!

Ceea ce vreau să zic cu hiperbolele de mai sus e că unii se pregătesc mai bine pentru iarnă, alții mai puțin. E mai indicat să profiți de vară și perioada caldă pentru a-ți izola locuința, pentru a nu plânge cu lacrimi de crocodil când vezi facturile iarna.

Dacă ai un certificat energetic clasa A, care este nealcoș, atunci poți să stai liniștit. Cu cât ai un certificat energetic mai ridicat, clasa G este repetentul clasei, cu atât mai mult trebuie să stai cu urechea ciulită. Fii și tu un om deștept care își face iarna car și vara sanie. Izolează-ți casa vara și bucură-te de căldură iarna!

Articol scris pentru proba 13 din Superblog 2018!

xoxo

 

3 Replies to “Tipuri de români și certificatele energetice”

 1. Sery Andreea says: noiembrie 5, 2018 at 4:30 pm

  Imi place mult articolul 🤗

  1. madmoiselle says: noiembrie 6, 2018 at 1:38 pm

   Merci mult! pupici

 2. Costea says: iulie 4, 2019 at 10:22 am

  Orice act de vanzare sau inchiriere care are loc fara existenta acestui certificat energetic este nul.
  Atat un audit energetic cat si un certificat energetic pentru o constructie este realizat de catre auditori energetici atestati de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.
  Un certificat energetic se obtine pe baza documentelor puse la dispozitie de beneficiar si inspectiei locuintei, in urma careia se va stabili performanta energetica a cladirii.
  Pentru a obtine un astfel de document, trebuie sa contactati un auditor energetic autorizat si sa furnizati acestuia planuri ale imobilului, fisa de cadastru si informatii legate de imobil .
  Auditorul energetic va folosi si planul general de incadrare a imobilului si planurile de arhitectura si al instalatiilor.
  http://certificat-energetic.braila-ing.ro

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*