clatite-americane-reteta

Fun Fact: Conform cercetătorilor zeusieni, pentru un exterior frumos, trebuie să ne îngrijim de interior. Alimentația este cheia spre o viață sănătoasă!

Ieri, în timp ce serveam prânzul într-un mall din centrul Bucureștiului, am fost martoră la o discuție destul de interesantă. Fără voia mea, desigur. Erau doi viitori părinți care dezbăteau stilul alimentar al copiilor din ziua de azi.

– Nu-mi vine să cred în ce direcție ne îndreptăm în ceea ce privește aliemntația, se lamentează bărbatul. Văd copii mici, maxim 5-6 ani, cu stive de cartofi prăjiți în fața lor scăldați în lacuri de maioneză. Serios? Așa ceva la 5-6 ani?

Puteam observa satisfacția de pe chipul soției lui. Era numai un zâmbet și-i sorbea cuvintele soțului ei iubit.

– Cum să mănânci atâția cartofi prăjiți? continuă bărbatul. Atâtea tone de ulei neschimbat și atâtea grăsimi oribile. Și ne mai mirăm de ce un mare procent din copiii din ziua de azi sunt obezi. Poftim, le dai cartofi prăjiți cu maioneză. Bravo, bate teatral din mâini bărbatul. Cartofii prăjiți cu maioneză sunt oribili  dacă nu pui lângă ei un pic de cărniță de shaorma, din aceea codimentată, cu..

Deja puteam observa cum se schimbă la față femeia și presimt că acela a fost un începutul primului lor conflict în ceea ce privește viața de cuplu. Acest exemplu mi s-a părut foarte potrivit pentru discursul meu de astăzi. Numele meu este Alina Lercă și mă bucur să fiu astăzi alături de voi în calitate de sociolog la această conferință.

V-ați pus vreodată întrebarea de ce mâncăm? Dacă ar fi să analizăm piramida nevoilor a lui Maslow, hrana sau nevoia de a mânca se află la baza piramidei. Este o nevoie fundamentală, fără de care nu am putea trăi, nu ne-am putea dezvolta și nu am putea nivelul de autorealizare, spre care tindem cu toții. Alimentația a devenit un subiect destul de controversat și dintr-o nevoie am reușit să o transformăm într-un moft, fiță sau cum vreți voi să o numiți.

Am ajuns să concurăm în diete, stiluri și asocieri de alimente, încât pierdem esența. Ne placem să avem o etichetă, să ne încadrăm într-un stil alimenteră anume. E cool să spui că ești vegetarian, vegan, raw vegan și stil se va mai inventa, fără să înțelegem ce presupune acel stil alimentar și ce consecințe are asupra corpului nostru. Și motivul pentru care multe persoane fac asta este acela că au nevoie de acceptare și de integrare în grupuri sociale. Și această nevoie de validare nu am inventat-o noi acum, ci ea a existat dintotdeauna, fiind transmisă din generație în generație.

Paste-Integrale-din-Ovaz

Felul în care am fost obișnuiți să ne hrănim când eram mici determină într-o mare proporție stilul nostru alimentar din viața de adult. Și nu mă refer aici la clase sociale, că unii consumă brânză de calitate superioară și alții nu. Poți mânca paste sănătoase, într-o asociere potrivită de ingrediente și poți, de asemenea, mânca paste extrem de nesănătoase. Poți consuma desert sănătos și, bineînțeles, poți consuma același tip de desert preparat nesănătos. Contează foarte mult dacă ți s-au implementat sau nu principii alimentare și reguli de la care să nu te abați.

Poate vei spune că e absolut normal ca un copil să nu fie conștient de alimentele nesănătoase pe care le consumă, însă odată devenit adult, să iei deciziile corecte. Studiile arată că această schimbare nu prea se produce sau are loc cu foarte mare dificultate. Din moment ce un copil este obișnuit să primească ca și desert numai ciocolată și diverse bomboane, este foarte greu să accepte să mănânce curmale sau smochine. Sau dacă tu toată copilăria ai mâncat cartofi prăjiți cu maioneză, chiar crezi că te vei trezi deodată cu o dorință arzătoare de a consuma iaurt cu musli și semințe de chia?

Nu trebuie să-mi răspunzi mie, ci ție. Sincer și personal. Ești ceea ce mănânci, indiferent dacă ești conștient sau nu de asta. Obiceiurile din copilărie, indiferent că sunt alimentare sau de alt tip, ne urmăresc toată viața. Și apoi, mai e vorba doctorului: de ce să vindeci, când poți să previi?

Eu mă pot considera un caz fericit. Am consumat coca cola și mâncare de tip fast food ani la rând, după care am renunțat la ele. Nu mi-a fost deloc ușor. Aveam momente în care mă comportam de parcă eram în sevraj pentru că mi-am luat „doza” de cola în acea zi. Aveam un stil alimentar nu nesănătos, ci groaznic de nesănătos. De la o scală de la unu la 100, unde unu reprezintă cel mai nesănătos și 100 cel mai sănătos, eu eram undeva de la minus infinit.

clatite-americane

Asta până când am văzut o rețetă interesantă și am decis să o încerc. Astfel că am mâncat primele clătite vegane din viața mea. A fost o experiență interesantă, pe care am repetat-o ori de câte ori am avut ocazia. Și acesta poate fi un exercițiu pe care îl puteți încerca acasă. Eliminați un fel de mâncare mai puțin sănătos și înlocuiți-l cu varianta lui sănătoasă. Cum vă simțiți?

Acest sentiment sau stare pe care o simțiți în acel moment este lucru pe care mi-l doresc să nu-l uitați niciodată.

Mulțumesc pentru atenția acordată și nu uitați, suntem ceea ce mâncăm!

Articol scris pentru proba 14 din SuperBlog 2018!

xoxo

3 Replies to “Suntem ceea ce mâncăm”

  1. Sery Andreea says: noiembrie 6, 2018 at 8:37 pm

    Imi place articolul ❤

  2. madmoiselle says: noiembrie 7, 2018 at 10:43 am

    Îți mulțumesc mult, draga mea! :*

  3. Trandafir Mihaela Anabela says: martie 25, 2019 at 3:32 pm

    daaa,ai dreptate in tot ce zici tu…tine de educatia primita sin frageda pruncie…si da trebuie sa lucram mult cu noi insine…

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*