Splendida cetate a celor o mie de sori

splendida-cetate-a-celor-o-mie-de-sori

Splendida cetate a celor o mie de sori este roman trist și tulburător. Pe măsură ce îl citești te cutremuri de răutatea oamenilor din cultura arabă, de regulile lor absurde și principiile lor.

În momentul în care am început să citesc această carte am fost avertizată de faptul că e o poveste apăsătoare și extrem de tristă. Inițial am crezut că se referă doar la faptul că Mariam este un copil din flori, nedorit de familie și privat de multe bucurii. Dar nu, acesta e doar un început trist al unei povești de viață cutremurătore.

Voi încerca să nu dau multe spoilere, deși îmi e greu. Îmi vine să critic influența negativă pe care mama lui Mariam a avut-o asupra ei, deciziile proaste pe care tatăl lui Mariam le-a luat, răutatea gratuită, ura și violența nemărginită de care poate da dovadă acest popor și multe altele.

M-a șocat romanul Splendida cetate a celor o mie de sori. Chiar dacă acțiunea se întâmpla undeva în anii 60, m-a șocat faptul că femeile erau reduse la tăcere și erau privite doar ca pe o metodă de reproducere. Apoi, pe măsură ce se instalase războiul, m-au șocat regulile impuse femeilor. Nu aveau voie să iasă singure pe stradă, nu aveau voie să cânte, să danseze, să râdă în public sau să-și ridice privirea din pământ.

Cu toate acestea, Mariam a fost o femeie puternică. Îmi pare rău că nu s-a putut bucura mai mult de viață și că a trebuit să îndure atât de multe nedreptăți. Nu am putut înțelege sub nici o formă tortura fizică și psihică la care a fost supusă de către soțul ei, un nenorocit de om care e să mă întrebați pe mine.

Pe Rasheed, soțul lui Mariam, nu l-am suportat o clipă. Încă din momentul în care a acceptat să se însoare cu o copilă mai tânără cu vreo 30 de ani am simțit repulsie față de el. Și nu asta ar fi tragedia cea mai mare, însă să-ți obligi soția să mănânce pietre doar pentru că a pierdut o sarcină, mi se pare de neiertat. Sau să ai impresia că îți poți bate soția până o omori doar pentru că o femeie și nu are dreptul să se apere. Inuman!

Splendida cetate a celor o mie de sori e un roman greu de digerat. Nu e un roman prost, dar poveștile descrise în aceste pagini te pot tulbura. Dacă ești o persoană mai sensibilă, atunci nu îți recomand această carte. Dacă ești curios să cunoști o frântură din cultura arabă, atunci această carte e pentru tine.

Inițial eram curioasă să citesc și alte cărți scrise de către Khaled Hosseini, dar terminând Spledida cetate a celor o mie de sori cred că voi spune pas la cărțilelui pentru o perioadă.

Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit!

2 Replies to “Splendida cetate a celor o mie de sori”

  1. Valeria Chertes says: ianuarie 18, 2020 at 11:52 pm

    Eu sunt cam sensibilă așa că….

  2. Loredana Maria says: ianuarie 19, 2020 at 8:20 am

    O carte care merită citita

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*