Provocarea de a reconstrui o casă bătrânească

Tocmai ce am ajuns în casă. Sunt epuizată după cele 8 ore de training. Îmi e poftă de struguri, așa că mi-am târât trupul până în bucătărie. Am deschis ușa frigiderului, am luat biluțele mov și dulci și…am început să râd singură. Sau a prost, cum se mai zice.

Un măr, 3 roșii cherry, un borcan de murături, un lapte de cocos expirat de vreo lună și 8 sticle de vin rose. Exact, asta țin eu în fridiger! Și deja mi-o imaginam pe mamaia, dacă ar mai fi trăit, Dumnezeu s-o odihnească, cum și-ar fi făcut 12 cruci și tot atâtea plecăciuni și tot nu i-ar veni să creadă ce vede ochilor.

-Mai, maică, dar cum să ții vinul în frigider? Îți trebuie o pivniță răcoroasă unde să păstrezi vinul. Auzi la ea, ține frigiderul ocupat cu 8 sticle de rose!

O și văd venind pe canapea lângă mine, mângâindu-mă pe creștetul capului și oftând greoi.

-Muuuulte lucruri aveți de învățat voi, tineretul! Dar nici că vă lăsați învățați! Aveți impresia că știți pe toate, că doar internetul și iubirea vă mai pot lumina mințile! Măcar de-ați asculta din când în când vorbele noastre, ale bătrânilor… Dar nu, voi tare încăpățânați și comozi mai sunteți!

Iau o boabă de strugure, iar gustul dulce acrișor îmi gâdilă limba.

Acum o văd pe bunica în bucătărie, făcând tocinei. Erau preferații noștri, iar mamaia întotdeauna îmi dădea câte un tocinei în plus. Și un zâmbet cald.

Încă o boabă se strugure, încă o amintire. De data aceasta erau povești spuse la gura sobei. Erau povești tulburătoare, tragice uneori, însă mereu se terminau cu o morală, o lecție de viață. Oh, ce dor îmi era de acele seri de poveste.

vindem-ieftin

Mai o boabă de strugure, și-ncă una și…trec de la struguri la vin. Iar am început să râd aducându-mi aminte de felul în care bunica o certa pe sora mea.

-Măi fată, îți spun că așa se face! Ia repede de plantează tot terenul din spatele casei cu salcâmi ca să aibă timp să crească.

-Pentru ce, bunică?

-Cum pentru ce? Ai născut un băiat! Din ce îi faci casă?

-Bunico, mai e mult până atunci. Nu îți fă griji, că rezolvăm imediat cu construirea casei.

-Păi cum așa?

-Acum sunt materiale de construcții online! Ce rost are să mă apuc să plantez eu acum copaci, când habar nu am dacă el va rămâne aici sau se va muta în altă parte.

-Încăpățânați mai sunteți!

Așa că, după trei pahare de vin rose, mi-am dat o provocare. Să încerc să construiesc o casă așa cum avea bunica. Mintal, evident, că doar nu mă pun acum de construit. Oare reușesc? Știu că avea nevoie de lemn, paie, lut, șindrilă sau tablă, geamuri și…și cam atât. Wow, ce simplu era să-ți construiești o casă pe vremuri! Practic, cumpărai doar tabla și sticla. Lemnul ți-l făceai singur, lutul îl luai de la gârlă, paiele de pe câmp.

Simplu pe atunci, greu acum. Unde aș găsi eu paie pe câmp? Și chiar de aș găsi, cum le-aș lua fără să fac vreo ilegalitate?

logo-vindem-ieftin

Încerc să pun pe hârtie lista de materiale. Oricât de mult îmi doresc să rămân la casa bunicii în stil minimalist, nu prea pot. Oricum, pe atunci nu aveai nici de unde și nici atât de mulți bani pentru a-ți construi o casă. Nu erau ca acum, specialiști la fiecare pas, ingineri structuriști, magazine online sau chiar offline ca să-ți pună la dispoziții tot felul de materiale.

Promisiunea e promisiune și încep să pun pe foaie strictul necesar. Nici un cui mai mult decât trebuie! Începem cu temelia. Noduri de copaci nu am, așadar notez cofraje și beton. Urmează pereții, ceea ce înseamnă că paiele și lutul vor fi înlocuite cu cărămidă, plăci OSB, OSB exterior. Notez și fereastră ADF pentru că îmi doresc calitate înainte de toate. Aleg tablă cutată pentru că nici un alt model de acoperișuri nu se aseamănă mai bine cu acoperișul bunicii și lista mea de cumpărături e cam gata.

Mă uit cu jind pe Vindem Ieftin pentru că pot vedea o mulțime de alte materiale care îmi pot fi de folos la căsuța mea. Asta în cazul în care îmi doresc izolație ultra-mega-sigură, pavaje, o tencuială mai modernă, un tapet, niște uși de interior mai deosebite și instalații termice moderne. Să nu mai zic de faianță baie și/sau faianță bucătărie. Un lucru absolut normal pentru noi, un obiect SF pentru cei de atunci.

Placa-polistiren-Caparol-Dalmatina-Casa-de-Comenzi-Vindem-Ieftin

Singura aroganță pe care o fac este pachetul termosistem vată bazaltică și termosistem polistiren. Bunica poate că nu și-o fi izolat casa că nu avea cu ce, dar eu nu stau să-mi intre vântu la șale.

Deschid deja a doua sticlă de vin și mă uit pe site-ul celor de la Vindem Ieftin. Stau și gândesc cât de norocoși suntem noi că avem la dispoziție un asemenea depozit de materiale de construcții. Putem să ne comandăm dintr-un singur loc tot ce avem nevoie pentru casa noastră. Nu colinzi sute de magazine și zeci de depozite. Unul, dar bun!

Iau un sticky note și scriu cu litere mari, VINDEM IEFTIN! Cine știe când chiar îmi voi construi o casă și am pierderi de memorie?

Articol scris pentru proba 8 din SuperBlog 2019!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*