Prietenii la board games se cunosc

jocuri-de-societate

Când eram mică, activitatea mea preferată era să mă joc. Cum, nu sunteți șocați să auziți asta? Ce, asta făceați și voi? Mvai, nu-pot-să-cred! Nu știu cum obișnuiați voi să vă jucați în copilărie, însă eu aveam o listă destul de lungă de jocuri. Evident, pentru multe dintre ele nu aveam nevoie de recuzită și nu veneau la pachet cu o listă plină de reguli și instrucțiuni.

Îmi plăcea să mă joc de-a savantul fashionist – asta se rezolva cu două, trei corturi formate din cearșafuri și multe bijuterii sau haine din dulapul mamei. Sau de-a profesoara, reușind astfel să măzgălesc întreg pavajul din curte. De-a gătitul cu noroi sau de-a Nadia Comăneci, doar că în loc de bară eu foloseam crengile copacilor. Dar atunci era super distractiv și aceste jocuri mă apropiau de prietenii mei.

Acum că am crescut și sunt un adult desăvârșit, activitatea mea preferată este tot joaca. Doar că acum nu mi se pare deloc palpitant să mă murdăresc de noroi făcând șapte feluri de mâncare sau să îmi julesc genunchii cățărându-mă pe cine știe unde. Și nici nu mi se mai pare interesant să inventez ținute pentru păpuși sau diverse plușuri. Nu mă atrag nici jocurile video sau orice implică manete, volane și pedale. No thanks!

Îmi place, în schimb, să-mi strâng prietenii – ăia puțini pe care îi am – în jurul mesei și să jucăm board games. Sau jocuri de societate, pentru cei care urăsc romengleza. Ador să ne luăm câte un cidru, o bere, un gin și să ne întrecem în strategii sau să negociem prețul unui imobil, teren sau orice e de negociat. Să ne plângem că ne-a luat banca vila noastră șmecheră, să ne milogim pentru o bucată de lemn sau o oaie și să ne stoarcem mințile să ghicim opera de artă de la Activity a coechipierului. „Frate, n-ai cum să desenzi un cerc și eu să ghicesc că e vapor!” ȘPGȘSOT! Șoc-Panică-Groază-Și-Stai-O-Tură! Cam așa se termină atunci când încerc să joc Activity cu prietenii mei. Am talent zero spre deloc pentru tot ce înseamnă desenat/mimat! Iar când trebuie să vorbesc, nu o fac pe un ton normal, relaxat. Trebuie să țip, de parcă așa coechipierul meu ar înțelege mai bine ceea ce zic! Hashtag viață de adult!

Partea bună e că am descoperit jocuri noi prin intermediul oxygame. Pe acest magazin online găsești o gamă variată de jocuri de societate, pentru toate gusturile și pentru toate categoriile de vârstă. Ligretto este primul care mi-a atras atenția. Trebuie să recunosc faptul că asemenea cutii colorate nu pot să treacă neobservate. Citind regulamentul, pentru că nu-i așa, acesta este primul lucru pe care noi, adulții, îl facem atunci când descoperim un joc nou, mi-am dat seama că aș pierde de fiecare dată. Ligretto, deși are un nume melodios și parcă un pic lent – nu dați cu roșii în mine, așa sună în capul meu, nu e deloc așa. Ligretto este un joc în care trebuie să te miști ca un tititez. Bine, nu trebuie să te învârți, ci trebuie să fii foarte rapid.

ligretto-joc-de-societate

Din câte am văzut, este foarte fain să se joace Ligretto folosind toate cele patru seturi de cărți. Deși este un joc simplu, provoacă mult haos. Ideea jocului este următoarea: iei 3,4 sau 5 cărți – în funcție de numărul de jucători și trebuie să scapi cât mai repede de ele pentru a câștiga. Regula e simplă: pui de 2 albastru peste 1 de albastru, apoi peste 2 de albastru pui 2 de albastru și tot așa. Știți voi să numărați! Și ideea nu este doar să ai un teanc de cărți în mână de care să scapi în doi timpi și trei mișcări! Se lasă cu punte, penalizări și, evident, clasament. Repet, este un joc amuzant și simplu, dar dacă aș juca acest joc cu prietenii mei ar fi ceva de genu:

– Ce faci? Pui 3 peste 2?

– Da, asta-i regula.

– Nu, regula e să pui cifră mai mare peste cea mai mică.

– Și trei nu e mai mare decât doi?

– Ah, ba da! Mă gândeam la altceva.

Sau:

– Bă, vezi că ai un 4 acolo. Nu vrei să-l folosești?

– Unde vezi că am 4?

– Fix a treia carte.

– Ha ha. Mersi!

– Și eu, că am pus 5, 6, 7 și 8. Te-am pupat!

– Băăăăăă! Pentru asta dai tu următoarea bere!

Qwirkle

Qwirkle este un alt joc simplu, dar care poate provoca haos printre prietenii mei. E o versiune mai drăguță și mai interesantă a celebrului joc remi. Doar că, în loc de cifre, ai simboluri. Mai exact, sunt 6 simboluri diferite, ca formă și culoare. Fiecare jucător primește câte 6 piese, pe care nu trebuie să le arate celorlalți. Începe cel care care cele mai multe simboluri de aceeași culoare. Și aici e cu puncte, căci fiecare piesă pusă în joc valorează un punct. E un joc simplu și amuzant. Dar noi l-am face praf imediat.

– Cine începe?

– Ăăăă, eu nu.

– Nici eu.

– Ți-am văzut piesele. Ai 3 la fel. Hai, începe odată.

– Păi nu ai voie să te uiți.

– Voi doi, nu vă mai certați și haideți odată să jucăm că ne prinde dimineața fără să punem o piesă jos!

Și uite așa începe un mini haos, în care am începe să vorbim unii peste alții. Și, pe la jumătatea jocului, unul dintre noi ar spune „Stai că nu am înțeles regulile. Cine mi le mai explică o dată?” Dar asta e fain la jocurile de societate. Contează mai mult distracția și atmosfera relaxată care se crează în jurul lor și mai puțin punctele în sine. Așa îți cunoști mai bine prietenii, altfel se leagă și consolidează relațiile de prietenie. Orice joc de societate poate fi amuzant, distractiv și o modalitate excelentă de a te deconecta de nebunia de peste săptămână. Iar dacă iei parte la un joc de societate și nu te distrezi, lasă-mă să-ți spun un secret. Nu ești amuzant și nu știi să te bucuri de el!

Iar ca să vă demonstrez că acest articol este adevărul pur, în weekend merg la cabană cu colegii de birou. Vom fi maxim opt persoane. Și voi cumpăra special pentru această ieșire câteva jocuri de societate de la oxygame. Distracția va fi garantată. Vă promit!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019!

 

 

 

5 Replies to “Prietenii la board games se cunosc”

 1. Trandafir Mihaela Anabela says: aprilie 2, 2019 at 10:38 pm

  ce fain 😍😙 daa am fost experta in decathlonul propriu de sarit coarda 😂 sii mai eream si mare cantareato coregrafo prezentatoarea aceasi emisiunii data pentru 2papusi chele si un urs fara ochi umpkit cu rumegus ca daxa ii dadeam cu el in csp cuiva il spargeam.😂 super articolul,mi.a trezit amintiri si curiozitati noi…o aa arunc si eu un ochi pe site

 2. Roman Nicoleta Ana Maria says: aprilie 3, 2019 at 6:44 am

  Felicitari draga mea, un articol foarte bun,multumim pentru recomandare! Eu nu am jucat acest joc dar acum sigur il voi cumpara si juca cu prieteni,interesant!

 3. Marinescu Constantina Cristina says: aprilie 4, 2019 at 12:46 am

  Felicitări pentru articol! În copilărie și eu jucam tot felul de jocuri care mai de care mai trăsnite și mă bucur că m-am putut juca și copilări în voie, din păcate copiii din ziua de azi nu mai știu ce e aia copilărie, stau toată ziua cu ochii în telefoane sau tablete! Felicitări pentru articol!

  1. madmoiselle says: aprilie 4, 2019 at 2:49 pm

   Mulțumesc frumos! S-au schimbat generațiile, ce să facem? 🙂

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*