Portocalele Verzi de Vitali Cipileaga

A trecut ceva timp de când v-am povestit că am participat la lansarea cărții Portocalele Verzi de Vitali Cipileaga și am revenit cu o recenzie. Vă spun din start că e destul de greu să nu dau spoilere, dar I”ll do my best!

Înainte să merg la lansare, am văzut cartea pe Libris. M-a atras imediat coperta și titlul acestei cărți și am adăugat-o imediat pe wishlist. Portocalele verzi e, din punctul meu de vedere, cea mai bună carte a lui Vitali. Mi-a plăcut și primul lui roman, În umbra pașilor tăi, căreia i-am făcut și o recenzie. Și De vorba cu Emma e o carte bună, dar romanul Portocalele Verzi e de departe cel mai bun.

portocalele-verzi-recenzie

Are o poveste savuroară, însă e o carte pe care trebuie să o citești în liniște. E drept că la început nu prea înțelegeam metaforele și simbolurile din carte, însă le-am descifrat pe parcurs. Dacă nu aș fi participat la lansare, era o șansă destul de mare să abandonez cartea din cauza începutului său destul de greoi. Însă, pe măsură ce citeam, totul începea să prindă contur și sens.

Portocalele Verzi are la bază situații actuale, pe care mulți dintre noi le ignorăm. Din comoditate sau din indiferență. Mi-a plăcut mult de Adriana, personajul principal feminin al romanului. E o ființă puternică, vulnerabilă și destul de rațională, dacă ținem cont de starea ei. Adriana e o tânără de 26 de ani care suferă de o boală rară, la care medicii încă nu au găsit un leac. Tot ce ei pot face pentru ea este să-i dea medicamente pentru a-i atenua simptomele, însă pentru Adriana acest lucru e insuficient. Pe zi ce trece devine tot mai frustrată de boala sa, iar acest lucru se reflectă și în relațiile pe care le are cu cei din jurul ei.

portocalele-verzi-vitali-cipileaga-recenzie

Singurul lucru pe care Adriana și-l dorea era adevărul. Despre boala ei, despre mama ei, despre trecutul ei. Răspunsurile la întrebările ei întârzie să apară, tatăl ei neavând suficient curaj să-i ofere pe tavă tot adevărul deodată. Desir, are motivele lui și este bine intenționat, dar Adriana nu știe acest lucru.

Pe parcursul cărții, o vedem pe Adriana în diferite etape și diferite stări. Pe unele dintre ele le înțeleg, pe altele nu. Dar, hei!, eu nu sunt aici să judec. Am admirat-o pe Adriana pentru curajul de a pleca de acasă, ținând cont că boala se agrava tot mai mult, iar ea devenea tot mai slăbită. Cred că mulți dintre noi ne-am fi resemnat și am fi ales să ne plângem de milă, așteptând momentul morții în liniște. Dar nu și Adriana. Ea s-a luptat cu viciile ei, cu fricile ei, cu întrebările fără răspuns și, nu în ultimul rând, cu boala ei.

Am admirat-o că și-a permis să se îndrăgostească și să lupte pentru acea iubire pură dintre ea și Eldar. Am admirat-o pentru că nu s-a pus ea pe primul loc în nici o clipă, indiferent cât de greu îi era să facă față situației. Am admirat-o pentru voința ei și pentru puterea de a nu ceda în fața viciilor ei.

portocalele-verzi-libris

Și, poate că ați ajuns până aici, și vă întrebați de care e legătura dintre tot ce v-am spus despre Adriana și portocale. Ei bine, portocalele verzi nu sunt niște simple fructe. E mult mai mult decât atât. Ele semnifică portița de salvare a Adrianei, vindecarea ei. Și nu mă refer aici neapărat la boala ei misterioasă, ci mai mult la vindecarea ei spirituală.

Portocalele verzi e despre natură, relația om – natură și iubire. E un fel de wake up call care ne (re)aduce aminte să nu luăm lucrurile ca atare și că natura nu ne este datoare cu absolut nimic. Deși ne place să credem că-i suntem stăpâni, ei bine, nu e așa. Dacă o să citiți, o să înțelegeți!

Vă recomand cu mare căldură să cițiți acest roman, căci e fucking awesome! Mai jos vă las și un scurt interviu cu autorul cărții Portocalele Verzi, în cazul în care sunteți curioși să aflați mai multe despre Vitali Cipileaga!

6 Replies to “Portocalele Verzi de Vitali Cipileaga”

 1. Lidia H. says: mai 7, 2019 at 9:40 am

  Super! O voi citi si eeu. 😘😘

  1. madmoiselle says: mai 7, 2019 at 10:35 am

   Mă bucur. O să-ți placă :*

 2. Roman Nicoleta Ana Maria says: mai 7, 2019 at 1:11 pm

  Multumim pentru recomandare si pentru recenzie!o carte interesantă!

  1. madmoiselle says: mai 7, 2019 at 1:26 pm

   Cu mare drag! E o lectură foarte plăcută!

 3. Valeria Chertes says: mai 7, 2019 at 1:52 pm

  Mulțumim pentru recomandare.

 4. Trandafir Mihaela Anabela says: mai 7, 2019 at 10:57 pm

  hmm..asa ma intrigi tu pe mine ca mai ai putin de ma faci sa.mi cumpar carti sa citesc…pa destul de interesanta cartea,si clar nu e pt toata lumea gen…dupa.cum ai spus si tu e putin greioaie la inceput si.n metafore….bun…multumim 😙😗

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*