perfecti-cecelia-ahern

Am terminat de citit Perfecți de Cecelia Ahern și încă am un gust ușor amărui după această poveste tulburătoare!

Singurul spoiler pe care îl dau din această carte este faptul că Celestine reușește să scape de judecătorul Crevan. De fapt, nu mi se prea pare a fi spoiler din moment ce titlul cărții cumva sugerează acest lucru. Nu e ca și cum al doilea volum se numește „E posibil ca Celestine să fie declarată Perfectă” sau „Credeți că o persoană Defectă se poate transforma într-una Perfectă?”. Nu! Al doilea volum poartă titlul Perfecți și mi se pare destul de sugestiv!

Am spus acest detaliu încă de la început pentru că nu este chiar atât de relevant dacă Celestine ajunge să fie văzută Perfectă, ci mi se pare super impresionant drumul pe care l-a parcurs și, mai exact, cum l-a parcurs. Mi se pare de-a dreptul fascinant cum o tânără de aproape 18 ani ajunge să fie un model pentru o întreagă societate. E de apreciat curajul de care dă dovadă, ambiția, tăria de caracter, onestitatea și, nu în ultimul rând, dragostea față de semenii ei. Pentru că, Celestine, deși este considerată cea mai defectă persoană, ea nu este deloc egoistă.

perfecti-cecelia-ahern-recenzie

Pe parcursul întregii cărți am stat și am meditat asupra încercărilor prin care a trecut Celestine. Am încercat să mă pun în locul ei și să văd acțiunea din punctul ei de vedere. Nu cred că aș fi rezistat. Nu cred că atât de mult curaj și voință să înfrunt insultele, nedreptățile și ura din partea oamenilor. Să privesc mereu peste umăr, să pun orice adevăr sub semnul întrebării, să risc, să lupt. Cred că aș fi abandonat de mult bătălia și m-aș fi resemnat. Dar nu și Celestine.

Și ceea ce este de apreciat este că nu a luptat numai pentru condiția ei, ci pentru toți oamenii care se aflau în aceeași situație ca ea. Adică pentru toți Defecții.

Perfecți este continuarea romanului Defecți. Ca să înțelegeți această carte e musai că citiți mai întâi primul volum, altfel nu are sens. Despre Defecți am scris aici, dacă sunteți curioși să aruncați o privire.

perfecti-cecelia-ahern

Perfecți este o carte excepțională, cu o poveste traumatizantă, tulburător de tristă, dar cu un mesaj puternic. Perfecți descrie o societate cu reguli neînțelese, condusă de un om cu defecte și traume din trecut. Perfecțiunea nu a existat și nici nu va exista. Un om nu poate fi perfect prin natura lui, și atunci, cum Dumnezeu poți avea pretenția ca nimeni să nu greșească nici măcar o dată? Nu are sens să ne prefacem că suntem perfecți pentru că, mai devreme sau mai târziu, vom claca. Așa cum a făcut-o judecătorul Crevan, conducătorul Ghildei.

Deși știam cumva că Celestine va scăpa de Crevan, modul prin care a făcut-o este impresionant. Celestine este micul erou care provoacă o mică revoluție în țara ei, dând naștere democrației. Adevăratei democrații , căci perioada în care Crevan se afla la conducerea Ghildei – o organizație care avea rolul de a găsi Defecții și de a-i ține sub observație – nu se putea numi democrație. Ceea ce se întâmpla era inadmisibil și inacceptabil, însă nimeni nu avea curajul să spună ce gândește de teama de a nu fi declarat Defect.

Chiar dacă în societatea noastră nu se întâmplă asemenea lucruri și nu suntem înfierați pentru greșelile pe care le facem, putem învăța multe din povestea lui Celestine. Lecții despre încredere, motivație, respect, curaj, corectitudine și multe altele.

perfecti-cecelia-ahern

Voi cum ați fi procedat dacă ați fi fost în locul lui Celestine? Ați fi luptat? Ați fi încercat să schimbați ceva, chiar dacă inițial nu era nimeni de partea voastră? V-ați fi plâns de milă? V-ați fi resemnat?

Atunci când ești în cumpănă și nu știi ce să faci, ține minte asta. #FiiCaCelestine! O eroină!

Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit!

Abia aștept să mai citesc cărți scrise de Cecelia Ahern căci ador stilul ei. Se numără printre autorii mei favoriți!

xoxo

 

2 Replies to “Perfecți”

  1. elly sophy says: iunie 27, 2018 at 11:51 am

    Foarte frumos! imi place celestine, e foarte curajoasa. ❤ cred ca as fi încercat, „si cu o floare se poate face primavara”.

  2. Valeria Chertes says: iunie 27, 2018 at 3:44 pm

    Tare draguta cartea, sa stii ca eu ma simt o eroina.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*