Lumina-unui-nou-inceput

Lumina unui nou început este a șasea carte a lui Agnes Martin Lugand pe care am citit-o cu sufletul la gură. Mi-a plăcut mult, mult! Am citit-o în doar două seri, fiind prea prinsă în poveste. Este drept că Agnes este unul dintre autorii mei preferați, dar cartea aceasta a avut un impact uriaș asupra mea.

Poate că mulți consideră cărțile lui Agnes un clișeu modern, însă poveștile ei mereu au un sâmbure de adevăr. O fărâmă din realitate. O situație în care ne regăsim o parte dintre noi.

Lumina-unui-nou-inceput

Romanul descrie povestea unei femei de 40 de ani. Citind descrierea de pe spatele cărții, acolo am văzut că Hortense, personajul principal, este descrisă fiind o tânără de 40 de ani. Mie îmi e cumva incomod să mă exprim astfel. Hortense este o dansatoare profesionistă și predă într-o școală alături de doi prieteni. Pe plan profesional excelează, e o adevărată artistă. Pe plan personal, însă, o dă cu bâta în baltă. Tot ca o adevărată artistă.

Ea este îndrăgostită nebunește de un bărbat extraordinar, dar puțin cam însurat. Timp de trei ani Hortense trăiește o dramă romantică, căci e cam mult spus poveste de dragoste. Aparent, este o poveste de dragoste. Dar nu e. În această poveste de dragoste, doar Hortense este cu adevărat îndrăgostită. Aymeric, căci așa se intitulează domnul însurat, e doar atras de ea. Poate că îi e dragă, dar nu e îndrăgostit.

Lumina-unui-nou-inceput-agnes-martin-lugand

Partea interesantă e că, deși Hortense era îndrăgostită lulea, conștientizează faptul că ceea ce se întâmplă cu ei doi nu e o relație. Cel puțin nu una de cuplu, sănătoasă. Mai degrabă e o relație toxică, din care nu are putere să iasă. Momentul în care Hortense se accidentează reprezintă momentul în care lucrurile încep să se schimbe. Atât pentru ea, cât și pentru persoanele din jurul ei. Hortense ia noi decizii, dar oare sunt ele bune?

În timp ce citeam Lumina unui nou început, aveam impresia că îmi sunt descriși ultimii doi ani din viață. Pentru că, da, și eu am fost îndrăgostită de un bărbat nepotrivit. Nu însurat, doar nepotrivit. Iar simptomele erau aceleași. Temerile îmi erau aceleași. Cel mai trist, limitele îmi erau aceleași. Am râs și am plând citind cartea lui Agnes. Am fost furioasă și melancolică. Am simțit fluturi în stomac și mi se strângea inima pe alocuri. Am trăit cot la cot cu Hortense întreaga carte.

Lumina-unui-nou-inceput

Singura diferență dintre povestea mea și cea a lui Hortense a fost faptul că mie mi-a luat doi ani ca am puterea de a spune stop. Doi ani în care nu înțelegeam ce se întâmplă, eram la fel de buimacă, aeriană, tristă, abătută și fără a vedea lucrurile așa cum sunt ele, de fapt. Doi ani grei, dar, aparent, necesari.

Mi-a plăcut mult cartea, însă am avut impresia că autoarea s-a cam grăbit în ultimele capitole. De când a apărut Elias în peisaj parcă lucrurile s-au mișcat mult prea repede. Dar, poate, așa e și în viață. Nu-ți programezi tu ce se întâmplă și cum evoluează lucrurile. Mi-ar fi plăcut totuși să îl descopăr mai mult de Elias, că de Aymeric eram sătulă. Nu de alta, dar am avut și eu Aymeric-ul meu.

Lumina-unui-nou-inceput

Sper să vă placă și vouă cartea. Am citit în online câteva păreri și oamenii nu erau tocmai entuziasmați de ultima carte a lui Agnes. Lumina unui nou început e o lectură ușoară, așa cum autoarea ne-a obișnuit.

Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*