Joker – un film pe care trebuie să-l vezi

joker-film

În cazul în care nu ai făcut-o deja, Joker e un film pe care trebuie să-l vezi. E controversat, e trist, e tulburător, dar trebuie să-l vezi!

Nu-s fan filme cu supereroi. Nu m-am uitat la Batman, Spiderman, Iron Man sau alte filme din această serie. Nu știam cine e Joker, care e povestea din spatele acestui film și nu aveam așteptări în momentul în care am decis să merg la cinema. Ceea ce m-a determinat să-l văd a fost isteria creată în jurul acestui film, chiar înainte de a fi lansat și petiția prin care se dorea interzicerea difuzării lui.

Filmul Joker nu încurajează violența

Am fost surprinsă să văd că oamenii consideră Joker un film extrem de violent și, mai mult decât atât, că încurajează violența. De acord, există câteva scene de violență în film, mie mi-au rămas două în minte: scena din metrou și cea din emisiunea televizată. Oh, of course, și finalul filmului!

Dacă e să ne luăm după acest criteriu, multe filme ar trebui interzise. Maleficent, Hannibal, Saw sunt doar câteva titluri care îmi vin acum în minte. Am înțeles, totuși, că violența din acest film a fost doar un pretext de care oamenii s-au legat pentru a-și vărsa frustrarea și a ignora realitatea în care trăim.

joker

De ce supără Joker așa multă lume?

Din punctul meu de vedere, pentru că tratează un subiect sensibil pe care mulți îl ignoră sau refuză să-l accepte: tulburările psihice. E drept că nu sunt foarte multe filme care abordează acest subiect, cel puțin nu cele virale.

Nu ne place să recunoaștem că avem momente de vulnerabilitate, slăbiciune, anxietate sau depresie. Nu ne place să vorbim despre probleme reale cu care ne confruntăm. Ne deranjează asta. E mult mai ușor să arătăm cu degetul înspre un personaj, un regizor, un scenarist decât să vedem imaginea de ansamblu. Mult mai ușor să găsim un țap ispășitor decât să ne schimbăm.

joker-film

Preferăm să credem că bolile psihice nu există, e mai ușor așa. Bine că dramatizăm probleme inexistente decât să prevenim sau să tratăm probleme reale. Dacă eu, tu sau cineva apropiat nu a suferit de boli psihice nu înseamnă că nu există oameni care sunt greu încercați de ele.

Cred că ar trebui să nu mai punem așa mult accent pe violența din filmul Joker, ci să vedem ce putem învăța din el. De exemplu, cum să-i tratăm pe cei din jurul nostru, în special pe cei care au boli psihice. Să oferim mai multă înțelegere și suport, în loc să aruncăm priviri indiferente sau pline de ură și dispreț. Să fim mai atenți și mai buni. Să înțelegem consecințele faptelor și cuvintelor noastre.

Și, pentru că știu că mai există persoane care încă nu l-au văzut, recomandarea mea e să-l vedeți. Cu inima deschisă.

2 Replies to “Joker – un film pe care trebuie să-l vezi”

  1. Dana says: decembrie 8, 2019 at 2:24 pm

    Un subiect sensibil și, da, neglijat. Multumesc pentru recomandare, vreau să îl văd cât mai repede!

    1. Loredana Maria says: decembrie 17, 2019 at 1:38 pm

      Nu l-am văzut mersi ptr recomandare draga mea 🤗

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*