Ghid pentru o vacanță fără peripeții

ghid-de-vacanță

În cazul în care plănuiți să mergeți într-o vacanță curând, ar fi ideal să citiți acest articol. Mai exact, este un ghid pentru o vacanță fără peripeții. Nu cred că este cineva care, înainte de a pleca într-o vacanță, își spune, „mvai, ce mi-aș dori să am parte de peripeții. Cu cât mai multe, cu atât mai bine!”

Orice om cât de cât normal la cap își dorește o vacanță perfectă. Sau, mă rog, cât mai aproape de ideal. Dar, cum uneori viața are chef de glume, ai parte de peripeții, indiferent că vrei ori ba.

Abia terminasem clasa a opta și mi se promisese o binemeritată vacanță. Asta așa, ca să mă destind după tot chinul acumulat înaintea examenului de capacitate. Cu câteva zile înainte de a pleca în vacanță, aflasem și destinația: Austria! Începusem să simt vreo 10 kilograme de fluturași în stomac de emoție și să am un zâmbet tâmp fixat pe moacă de atâta fericire. Urma să zbor cu avionul pentru prima dată! Așa că, prima întrebare pe care i-am adresat-o fratelui meu (căci cu el urma să plec în vacanță) a fost următoarea:

– Și? Câte kilograme pot să iau cu mine pe avion?

– 32. Ai noroc că nu mergem cu avionul în Austria, căci trebuie să călătorești fără bagaj, la câte kilograme ai!

În acel moment stolul de fluturi din stomac și-au luat zborul, iar nedumerirea s-a instalat într-o secundă pe fața mea.

– Cum adică nu mergem cu avionul? Doar nu mergem cu bicicleta!

– Nu, mergem cu mașina. Și nu mai fi bosumflată, că o să vezi cât o să te distrezi! Asta, tradus, înseamnă: o să vezi cât o să mă distrez pe seama ta!

Deși urma să plec peste patru zile, m-am apucat de făcut bagajul. În orice familie există o femeie care își ia cu ea vagoane întregi de lucruri.

 1. Un vagon de haine. Exident că pentru o vacanță în Austria de 5 zile nu aveam nevoie de atâtea haine. Dar, cum vremea de acolo e capricioasă și cum o femeie e indecisă, nu aveam cum altfel. Am luat tot șifonierul cu mine și am rezolvat, astfel, problema.
 2. Un vagon de încălțăminte. Păi, dacă ți-am luat un vagon de haine, cum să îmi iau doar 2-3 perechi de încălțăminte? Nu am avut de ales, astfel că am luat efectiv tot ce am găsit la îndemână.
 3. Două vagoane de cosmetice și accesorii. Nu exagerez, chiar am nevoie de toate. Șampon, șamponel, cremă, cremiță, deodorant (spray, roll-on, stick), vopsea (poate voi avea nevoie, cine știe?!), poșete cu nemiluita, porftofel, curele și curelușe, ondulator, placă, ochelari de soare, vreo șapte modele, etc. Pe principiul mai bine să le car degeaba după și să nu am nevoie de ele, decât să am nevoie de ele și să nu le am la mine.
 4. Un mini vagon cu hrană pentru suflet. Cărți de dezvoltare persoanlă, beletristică, un ipad, un ebook și două trupe preferate care să cânte live.
 5. Un vagon cu mâncare care nu îngrașă.
 6. Un vagon cu mâncare care slăbește. Pizza care mă face mai slabă, paste absolut delocioase care nu se depun, dar care îmi ard grăsimile, treizeci de feluri de tort cu zero calorii, bomboane m&ms, de asemenea, care nu îndrăznesc să mă îngrașe. Când mergi în vacanță trebuie să poți mânca orice, nu-i așa? Și, de preferat, să nu te îngrașe.
 7. Un alt vagon cu diverse chestii indispensabile. Bandă de alergat, stepper, bicicletă, solarul și antrenorul personal. Ba chiar doi, în cazul în care unul dintre ei obosește și are nevoie de odihnă.

În ziua plecării, cea mult așteptată, fratele meu era să fcă un mini infract.

– Tu sigur nu te muți undeva?

– Cum adică să mă mut?

– Păi noi mergem 5 zile în Austria, nu o veșnicie pe Marte! Unde pun eu atâtea bagaje?

Evident că în lista de mai sus am glumit puțin, nu mi-am luat chiar 7 vagoane cu lucruri, ci doar 5 trolere mari. Când a văzut că eu sunt hotărâtă să le iau pe toate cinci cu mine, și-a găsit o altă strategie.

– Alina, știi, noi vom trece de cel puțin o vamă. Tu cum nu ai mai ieșit niciodată din țară, nu știi cum e. De asta e fratele tău mai mare aici, să te învețe. Știi cum e la granița din Chișinău, că te lasă să treci cu un singur cartuș de țigări de persoană? Ei bine, așa e și aici. Te lasă să treci cu un singur bagaj de persoană. De la două bagaje în sus, ți le confiscă. Cred că faci ceva contrabandă.

autogedal

Eu, puțin prostuță… naivă din fire, l-am crezut. Am început să dezpachetez cu lacrimi de crocodil, luându-mi parcă adio de la 90% din lucrurile deja pregătite. Era, efectiv, nedrept ce se întâmpla! Inadmisibil.

O jumătate de zi mai târziu, reușisem să îndes tot într-un singur troler. Fiind grăbită, nu am fost atentă ce și cum am ales în bagajul cu care urma să pornesc în mult așteptata vacanță. Ajunși la prima vamă, intrăm în linie. Și, dintr-o dată, văd că în mașina de lângă sunt aproximativ 10 bagaje, mai mici și mai mari, și doar doi oameni. Atunci, cei câțiva neuroni ai mei au început să lucreze intens.

cârlige-auto

– Hmm..deci cum era regula aceea cu un bagaj per persoană? Ei de ce pot, de exemplu, să care după ei un infinit de bagaje?

Cum fratele meu are o imaginație extrem de bogată, mi-a și răspuns pe un ton foarte serios.

– Tu nu vezi că-s pensionari? Doar pensionarii pot călători cu câte bagaje vor. Plătesc bagajele extra prin cupoane de pensie. Un bagaj extra, un cupon. Și tot așa.

Și atunci, cu nervii întinși la maxim de această regulă absolut nedreaptă, mi-am scos carnetul de cecuri. L-am băgat înapoi în geantă, aducându-mi aminte că am doar un singur bagaj la mine.

Ani întregi am crezut această minciună gogonată legat de bagaje. Iar acum, vin în ajutorul vostru, în cazul în care doriți să mergeți în vacanță.

1. Lăsați femeile să-și dea toate bagejele din lume cu ele. Nu are sens să le limitați la un singur bagaj, din moment ce există cârlige de remorcareExistă o gamă variată de cârlige auto, așa că, indiferent ce model de mașină ai, poți folosi un astfel de cârlig de remorcare. Trebuie doar să vrei.

2. Dacă nu vrei să folosești un cârlig de remorcare, află că sunt și cutii portbagaj. Alegi cutia de portbagaj în funcție de greutatea, volumul și modelul de mașină dorit, și ești gata de plecare.

3. Dacă porniți la un drum lung, optați pentru o rulotă. Asta pentru confortul femeii cu care alegeți să vă petreceți vacanța. În plus, dacă sunteți mai sportivi, puteți atașa de rulotă și un suport pentru biciclete. Sună bine, nu-i așa?

4. Cârligele auto sunt atât de rezistente, încât femeile chiar și-ar putea lua vagoanele de lucruri în voie. Ba chiar să mai adauge și vreo trei auto camioane și două remorci!

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019!

Sursă foto: Facebook Autogedal.ro

5 Replies to “Ghid pentru o vacanță fără peripeții”

 1. Roman Nicoleta Ana Maria says: martie 25, 2019 at 9:53 am

  Felicitări pentru articol foarte frumos! Am ras de fratele tau cu batrini iesiti la pensie care isi platesc bagajele cu ,cupoane de pensi,super haios a fost😀😀😀😀Bafta draga mea😘

  1. madmoiselle says: martie 25, 2019 at 10:10 am

   Să știi că se făcea mult mișto de mine când eram mică. Acesta e doar un exemplu light :))

 2. Trandafir Mihaela Anabela says: martie 25, 2019 at 3:25 pm

  Noroc ca nu.s eu sora mai mica ,ci cea mai mare 🙂 dar asa se intampla stiu cu glumitrle,ca am destui verisori care ma tachinau mai mereu . Deci ce sa zic,misto cu remorcile astea,si vorba aceea „lasa.ti femeile sa faca ce vor..” 😍😙😙

 3. Valeria Chertes says: martie 27, 2019 at 3:28 pm

  Un articol foarte frumos,mult succes!

 4. Proba 8. Peripeții (cool) pe 4 roți says: martie 29, 2019 at 12:58 am

  […] GHID PENTRU O VACANȚĂ FĂRĂ PERIPEȚII […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*