Femeia de la fereastră – un thriller deloc strălucit

femeia-de-la-fereastră-review

Ceea ce mi-a plăcut la thriller-ul Femeia de la fereastră este fix finalul. Dacă la alte cărți mă bucuram de cuprins și încercam să ghicesc deznodământul, la acest thriller nu am putut face asta.

Femeia de la fereastră mi s-a părut o glumă. O carte pe care A. J. Finn a scris-o într-un moment mai puțin inspirat. O carte pe care am vrut să o abandonez la fiecare capitol nou.

femeia-de-la-fereastră-recenzie

Un lucru pe care nu l-am înțeles deloc a fost împărțirea pe capitole. Aș fi preferat capitole mai egale și mai complexe în locul celor inegale și, din punctul meu de vedere, ușor haotice.

Femeia de la fereastră nu mi s-a părut deloc un thriller bine construit. Nu înțeleg de ce este atât de lăudat și apreciat. Pe tot parcursul lecturării mi s-a părut că Anna Fox e o nebună, o femeie care suferă de agorafobie și care dramatizează enorm. Devenea deja plictisitor pentru mine de câte ori Anna discuta cu detectivii susținând că ceea ce a văzut e adevărat. Nu era nimic palpitant, nici un strop de suspans sau adrenalină. Era ea, cu stocul ei inepuizabil de vin și veșnicele medicamente.

femeia-de-la-fereastră-recenzie

Povestea Annei este, într-adevăr, tragică și tristă. Nu pot să-mi imaginez cum e să treci printr-o asemenea experiență și, sincer, nici nu prea vreau să o fac. Cu toate acestea, consider că povestea Annei putea fi mai bine pusă în valoare, personajele puteau fi mai bine conturate.

Anna nu prezintă pic de credibilitate. Și pe bună dreptate. De ce ai crede o femeie care e veșnic beată? O femeie care vorbește la telefon cu soțul ei decedat? O femeie care își aude fiica moartă vorbind? O femeie care își trăiește viața în spatele ferestrelor închise și care are halucinații? O femeie care își urmărește vecinii prin obiectivul aparatului ei de fotografiat?

femeia-de-la-fereastră-libris

Tu ce ai face? Ai crede o astfel de femeie, chiar dacă insistă că are dovezi că ceva teribil s-a întâmplat? Ei bine, eu nu am crezut-o. Nu după ce, de fiecare dată, detectivii erau ferm convinși că tot ce zice și toate „dovezile” ei sunt rezultatul imaginației ei și a mixului de medicamente cu Merlot.

Citind finalul, însă, totul are sens. Citind finalul consider că acest thriller este interesant. Nu atât de senzațional precum văd prin alte recenzii, ci de bun simț. Totuși, finalul cărții e cam brusc. Și, parcă, nefiresc. Sau poate că sunt eu obișnuită cu prea multă acțiune și suspans. Nu știu ce să zic.

femeia-de-la-fereastră-a-j-finn

Dacă ar fi să dau o notă cărții Femeia de la fereastră, aceasta primește un 7. Povestea e bună, dar îi lipsește sarea și piperul. Oricum, sunt curioasă să mai citesc și alte cărți scrise de A. J. finn. Consider că acest autor are potențial și poate da naștere unor povești inedite.

Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*