divorturile-amantilor-corina-ozon

Am terminat de citit de curând cartea Divorțurile amanților de Corina Ozon, o comedie absolut delicioasă pe care v-o recomand cu mare drag.

Încă de la primele rânduri, acest volum mi-a adus aminte de romanul Cimitirul scrisă de Adrian Teleșpan, despre care am scris aici. Evident, personajele construite de cei doi sunt complet diferite, cu povești diferite, însă amândoi au farmec aparte din punct de vedere al vocabularului. Deși întâlnești pe ici, pe colo înjurături, nu sunt deloc deranjante, ba mai mult, acestea oferă o notă umoristică textului.

divorturile-amantilor-corina-ozon

Divorțurile amanților este al patrulea volum din seria Amanții. Bineînțeles că atunci când mi-am ales cărțile pentru această lună de pe Libris, nu m-am deranjat să citesc toată descrierea, astfel că m-am trezit că am început să citesc seria Amanții direct cu volumul al patrulea. Din câte am înțeles din partea autoarei, nu este recomandat să sari peste primele trei volume pentru că e greu să înțelegi despre ce e vorba. Deci voi să nu faceți ca mine! Oricum, la cât de mult mi-a plăcut această carte, sigur voi căuta și primele volume, „Zilele amanților”, „Nopțile amanților” și „Amanții 3.0”.

Divorțurile amanților este genul acela de carte care te cucerește de la prima pagină și, odată ce începi să o citești, nu îi mai dai drumul din mână. Cel puțin la mine așa a fost. Citeam din carte pe autobuz, când stăteam la coadă la poștă sau câng ajungeam mai repede la o întâlnire. O coincidență amuzantă – din nou, pentru mine – a fost să termin de citit cartea în cadrul Festivalului Internațional de Comedie, Comedy Cluj.

divorturile-amantilor-corina-ozon

Corina reușește să te cucerească iremediabil cu aventurile personajelor principale, iar în momentul în care ajungi la final, rămâi cu un gust amar. Și asta nu din cauză că nu ți-a plăcut sau finalul cărții te-a dezamăgit, ci pentru că mai vrei.

Personajul principal preferat este Mircea, un bărbat care se află în proces de divorț cu soția lui și care este îndrăgostit de Cati. Cati tocmai a ieșit dintr-un mariaj eșuat și speră să-și refacă viața alături de Mircea, fără să fie deranjați de fosta lui soție. Teo, fosta soție a lui Mircea, nu își poate imagina viața fără Mircea și nu pare că nu-l poate ierta pentru faptul că a înșelat-o și intenționează să-i facă viața un calvar. Pe de altă parte, Teo textuiește cu un tip – ciudățel după părerea mea, dar, hei! nu eu am scris scenariul – care pare chiar să țină la ea.

Mi se pare foarte fain și complex felul în care a fost scrisă cartea. Fiecare capitol este povestit din punctul de vedere al fiecărui personaj. Mi se pare destul de greu, dar Corina a făcut o treabă excelentă la acest capitol. Vă spuneam eu pe Instagram că o să urăsc să citesc această carte pentru că are foarte multă descriere. Ei bine, cred că acum a fost prima dată când m-am înșelat în această privință. Nu a fost o lipsă totală de dialog, doar că nu erau prezente liniile de dialog.

divorturile-amantilor-corina-ozon

Acțiunea din Divorțurile Amanților este atât de reală și de actualitate, încât aproape te regăsești în ea. Bine, mai mult sau mai puțin. Gelozia și certurile din viața de cuplu din cauza unui like pe Facebook, evenimentele politice și stilul de viață al personajelor sunt doar frânturi din realitatea pe care noi o trăim. Și modul lor de a petrece – tipic românesc! 🙂

Dincolo de amuzament, cred că putem trage și câteva concluzii serioase: să fim mai atenți la omul de lângă noi și la nevoile lui. Și să comunicăm mai eficient. Și multe altele, dar vă las pe voi să le descoperiți!

Mulțumesc, Libris, pentru exemplarul oferit!

xoxo

2 Replies to “Divorțurile amanților”

  1. Zilele amanților - Madmoiselle Sarcastique says: decembrie 1, 2018 at 8:43 pm

    […] Amanții. Probabil că știți deja că eu am început să citesc această serie direct cu a patra carte (yeah, sunt zăpăcită) și atunci mi-am dorit să am toată seria. Ideea e că, dacă apuci să […]

  2. Soția tăcută - Madmoiselle Sarcastique says: martie 6, 2019 at 9:50 am

    […] m-a deranjat faptul că romanul a fost scris din două perspective diferite, ci m-a deranjat mai mult faptul că a fost scris la […]

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*