Dacă până acum toate cărțile pe care le-am citit aveau personaje principale tinere și foarte tinere, Dincolo de iarnă aduce în prim plan personaje trecute de prima tinerețe.

Când am citit pe Libris micro recenzia cărții nu am bănuit nici o secundă că personajele construite cu atâta migală și atenție de către Isabel Allende au vârste de peste 50 de ani. Cumva, în mintea mea, asociam dragostea cu perioada 30s, dar autoarea ne demonstrează că dragostea nu ține cont de vârstă.

dincolo-de-iarna

Chiar dacă acțiunea din roman se petrece iarna, titlul face referire la iarna pe care personajele o poartă în suflet. Dincolo de iarnă prezită povestea a trei oameni extem de diferiți, din țări diferite, provenind din medii diferite. Fiecare are un trecut dureros care a lăsat cicatrici în sufletele lor. Richard este un profesor universitar destul de anxios, Lucia este o jurnalistă cu o poveste de viață tulburătoare, iar Evelyn este o tânără imigrantă care locuiește ilegal în SUA.

Fiecare trăiește în coconul lui, reprimându-și sentimentele și trăirile interioare. Se închid în ei înșiși, lasă viața să treacă pe lângă ei, fiind convinși că în acest fel nu vor mai suferi. Doar că planurile lor nu se potrivesc cu cele ale destinului, astfel că un eveniment nefericit îi aduce pe toți trei împreună.

dincolo-de-iarna

Este foarte interesant cum viața unește oameni aparent întâmplător, în cele mai neașteptate momente. Doar că nimic nu este întâmplător, iar ei aveau cumva nevoie unul de altul mai mult decât își imaginau. Pe măsură ce încep să-și împărtășească poveștile, aceștia se dezbracă de secrete și dărâmă orice barieră între ei.

Astfel aflăm că tânăra guatemaleză Evelyn are un cadavru ascuns în portbagajul mașinii: cum a ajuns acolo, cine era acea persoană și cum a reușit să scape de ea aflați dacă citiți cartea. Richard ascunde și el secrete, iar faptul că este anxios, fixist și morocănos nu este deloc întâmplător. Nu este un bătrân senil, ci are legătură cu trecutul său. Iar Lucia, deși ai spune că Lucia ar fi cea mai normală dintre cei trei, nu e chiar așa. A trecut prin multe experiențe dureroase, însă ea a reușit să găsească o cale de a-și păstra optimismul și pofta de viață.

dincolo-de-iarna

Dincolo de iarnă este un roman cu și despre oameni frumoși, imperfecți, curajoși. Un roman de actualitate despre puterea de a ierta, despre dragoste, empatie și speranță. Un roman care îți reamintește faptul că mereu există o soluție pentru problemele tale, indiferent de natura acestora.

Totuși, este ceva ce nu mi-a plăcut: prea multă descriere. Stilul lui Isabel este foarte fain și îmi place mult, însă e prea multă descriere. Acest lucru m-a făcut să fac pauze destul de lungi, chiar dacă subiectul cărții interesa și eram super curioasă să aflu deznodământul cărții.

Sper că am reușit să vă stârnesc interesul cu acest review!

xoxo

3 Replies to “Dincolo de iarnă”

 1. Valeria Chertes says: septembrie 7, 2018 at 12:43 pm

  Multumim pentru recenzie.

 2. Sery Andreea says: septembrie 9, 2018 at 8:51 pm

  O carte interesantă! Multumim pentru recomandare ❤

  1. madmoiselle says: septembrie 9, 2018 at 10:59 pm

   cu mare drag! :* sper că ți-a plăcut!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*