Diferența dintre hate și critică

critica-hate-diferenta

Diferența dintre hate și critică e uriașă, de la cer la pământ, dar cu toate acestea încă se mai face confuzie între cele două noțiuni.

Pentru că sunt om al online-ului și de multe ori primesc atât comentarii de hate, cât și de critică, am decis să scriu acest articol și să clarific ce înseamnă hate și ce înseamnă critică.

Am observat oameni din diferite comunități spunând „Oh, dar ce sensibilă ești la critică”. Și ghiciți ce: comentariul lor era hate toată ziua.

Așadar, conform DEX-ului, critica înseamnă și citez „a dezvălui greșelile, lipsurile unei persoane, ale unei opere etc., arătând cauzele și indicând mijloacele de îndreptare. 2. a arăta cu răutate sau cu exagerare lipsurile sau greșelile cuiva. ◊ (peior.) a vorbi de rău, a bârfi. (< fr. critiquer)”.

Critica, în principiu, ar trebui să fie un lucru constructiv. Critica are rolul de a repara/îndrepta greșelile, de a te ajuta să îmbunătățești anumite lucruri la tine, la ceea ce faci, la produsul/serviciul pe care îl oferi. Critica, de cele mai multe ori, vine din partea unor persoane mai experimentate ca noi sau care au trecut prin aceeași situație ca și noi. Repet, critica venit din partea lor are rolul de a ne ajuta să evoluăm.

critica-hate

Ca să înțelegeți și mai bine la ce mă refer, vin cu un exemplu. Un prieten mi-a spus că articolele mele sunt praf. Tot el a venit cu câteva tips-uri care să mă ajute să scriu articole mai bune și care se citesc mai ușor. Este asta hate? Sub nici o formă! E critică? Absolut! A identificat greșelile pe care le făceam, le-a criticat, dar tot el a venit și cu câteva soluții. Și acum, să vă întreb eu pe voi, cum te poți supăra pe un asemenea om?

Critica nu înseamnă să spui doar ce nu îți convine, nu îți place, nu ești de acord. Nu e suficient să spui „nu ai folosit un fond de ten potrivit”, trebuie să spui și de ce pentru ca persoana care primește critica să înțeleagă.

Critica judecă acțiunile, hate-ul judecă persoana

Hate-ul, în schimb, e gratuit și inutil. Nu aduce nici un plus de valoare și nu face bine nimănui. E doar o formă urâtă a unor persoane de a-și vărsa frustrarea pe cine-i iese în cale.

Odată cu online-ul a luat naștere și ideea de hate. Mă rog, poate că exista și înainte, dar în ultima perioadă noțiunea de hate e pe buzele tuturor. Bineînțeles, nu am găsit în DEX definiția acestui termen, însă încerc să vă ofer eu una.

Hate-ul este a spune ceva rău despre tot ceea ce faci sau zici, fără a avea un argument solid în spate și fără a avea intenția de a îndrepta o greșeală. Practic, hate-ul înseamnă a veni și a da cu parul sau a intra cu bocancii murdari în viața unui om, adesea neinvitat, doar ca să te simți tu mai bine. E doar un pretext pentru unii oameni ca să se ia de tine. Cum arată un comentariu de hate, vă întrebați? Ceva de genul: ești proastă, urâtă, mai degrabă aș muri decât să mă uit la pozele tale. Bam! Nimic constructiv aici!

diferenta-critica-hate

Online-ul e plin de hate pentru că e mult mai ușor să scrii comentarii răutăcioase din spatele unui tastaturi. Hate-ul este oferit de oameni slabi, plini de insecurități, frustrări și, care, nu au ce face cu timpul lor.

Un om echilibrat, cu suflet frumos, nu s-ar înjosi să ofere hate. El se focusează pe rezultate, așadar oferă critică.

9 Replies to “Diferența dintre hate și critică”

 1. Emil Calinescu says: decembrie 9, 2019 at 3:05 am

  Tu ai dat doar exemple extreme, clare, unde stim sigur ce e hate si ce e critica. Ma rog, nu-s chiar de acord cu definitia criticii, critica de film (de carte ori de teatru) nu inseamna doar ceva negativ. Critica poate insemna si ceva pozitiv, dupa mine, dar fie.

  Revenind. Exista multe comentarii aflate la limita. Ca sa ma folosesc de exemplele date de tine, zi-mi in ce categorie ar intra urmatorul comentariu:

  Ai gresit, nu asa se scrie un articol de beauty. Daca ai fi scris ASTA, ASTA si ASTA, ar fi fost un articol bun.
  Dar uitandu-ma la tine, imi dau seama de ce nu poti scrie astfel de articole.

  Pe bune acum, un astfel de comentariu unde ar intra?

  1. Trandafir Mihaela Anabela says: decembrie 9, 2019 at 10:59 am

   e stiut faptul ca oltenii (Craiovenii) barbati sunt mai aprigi la vorba si mânie., dar zau acum, tu mereu ai cate ceva de zis la toata munca ei si tot ce face ea🤔 Ai doua explicatii, ori iti place fata si alt mod nu gasiși de abordare, ori pur si simplu te distreaza ceea ce faci si .As vrea sa te contrazic, ea e complet capabila sa scrie orice gen de articol vrea, chiar si de beauty… dar barbatii nu ar intelege😉 sti ce zis?! voi cu beauty paralel. Deci tu ce explicatie ai?!

   1. madmoiselle says: decembrie 9, 2019 at 12:52 pm

    Mihaela, Emil nu e rău intenționat. Ăsta e stilul lui, comentează tot ce prinde. Toată blogosfera e învățată cu el. Lui îi place foarte mult să fie diferit. Dacă te uiți puțin peste pagina lui de FB vei înțelege.

    1. Trandafir Mihaela Anabela says: decembrie 9, 2019 at 1:46 pm

     🤔 am sa ma uit pe pagina lui, poate e un „critic excentric neinteles” 😂

   2. Valeria Chertes says: decembrie 9, 2019 at 5:45 pm

    Felicitări pentru articol.

    1. madmoiselle says: decembrie 11, 2019 at 6:59 pm

     Mulțumesc 🙂

  2. madmoiselle says: decembrie 9, 2019 at 12:49 pm

   Și criticul de film comentează greșelile sau lipsurile în realizarea producției. Critica, așa după cum am zis, e un lucru constructiv. IAr ca să-ți răspund la dilema ta, Emile, părerea mea e următoarea: prima parteacomentariului e critică, iar a doua e soft hate pentru nu explici de ce, nu aduci un argument. Oare acum înțelegi? Și nu, exemplul de hate pe care l-am dat nu e extrem, sunt altele și mai grave. E drept că eu nu prea am primit hate de-a lungul timpului, dar am văzut în alte comunități.

 2. Loredana Maria says: decembrie 9, 2019 at 9:22 am

  Asa este draga mea ai perfectă dreptate 😘

 3. Trandafir Mihaela Anabela says: decembrie 9, 2019 at 11:02 am

  Buun, ai pus punctul pe I și totuși societatea tot asta face mereu si mereu bagand scuse la inaintare, gen „scuze nu vreau sa jignesc, dar…” deci o fac constient si politicos 🙄 vorba vine, cand te jigesc, sa fie oare faptul ca toti sunt priceputi la toate, sau ca pur si simplu vorbesc sa se afle in treaba.. asta eun mister, cred ca tine de cei 7 ani de acasa, parerea mea

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*