Despre haz de necaz cu Madmoiselle Sarcastique

domaz

Fun Fact: Conform cercetătorilor zeusieni, hazul de necaz și știrile se găsesc online. De ce nu amândouă pe același blog?

Azi, blogul nu reprezintă doar un spațiu unde îmi aștern gândurile, ci face parte din mine. Blogging-ul a devenit o activitate extrem de firească în viața mea, la fel de firească precum spălatul pe dinți dimineața sau mersul zilnic la job. Da, știu că pentru unii aceste activități nu sunt tocmai firești, dar asta este cu totul o altă poveste.

Când necunoscuții aud că sunt blogger, prima întrebare a lor e „Și? faci ceva bani?”, urmată de a doua întrebare „Mă înveți și pe mine să-mi deschid un blog ca să fac bani?”. Ei bine, dragul meu, fă-te comod, ia-ți o cană de cafea sau ceai, un bol cu popcorn, căci urmează să îți povestesc cum m-am apucat eu de blogging. Dacă ești nou pe aici sau nu mă cunoști suficient de mult, sper să îți fie de folos acest articol. Dacă mă urmărești de mai mult timp și știi inside-uri, aia e, le mai auzi o dată!

Mai întâi, vreau să elimin un mit. Un domeniu, indiferent ce extensie are, nu îți garantează faptul că blogul tău va fi de succes și că vei avea trafic mai ceva ca pe DN2! Dar voi reveni la asta puțin mai târziu!

Dar haideți să începem cu începutul! A fost odată ca niciodată, dar nu voi începe așa clișeic și plicticos, ci voi începe cu începutul. Căci ceea ce vă povestesc eu este pura realitate a trecutului meu.

Acum fix 10 ani scriam pentru prima dată pe blog. Nu pe acesta, pe altul. Mi-am deschis blogul fără să știu ce înseamnă, de fapt, un blog. Fără să înțeleg ce presupune acesta. Îmi plăcea mult să scriu și mi se părea cool să o fac online. În momentul în care am primit primul comentariu pe blog, am țipat de fericire minute în șir, chiar dacă în acel comentariu am fost făcută cu ou și cu oțet. Concluzia lui a fost „ești prostă, închide-ți mizeria aia ce numești tu blog!”. Dar mie nu mi-a păsat, eu eram fericită că cineva m-a citit.

Treptat, am înțeles cum funcționează blogging-ul. Mă rog, așa aveam impresia. Mă obișnuisem deja cu feedback-ul, comentariile și aprecierile din partea oamenilor care mă citeau. Am continuat să scriu pe acel blog câțiva ani când, la nervi, am decis să îmi șterg blogul. Cea mai proastă decizie pe care am putut-o lua vreodată! Dacă și tu ești blogger sau, mă rog, om cu blog, să nu îți ștergi blogul indiferent ce s-ar întâmpla! Nervii trec, blogul rămâne. L-am redeschis după un timp, chestiune ce am numit-o, eu, rebranding.

WordPress nou, logo nou, același stil de scris. Am continuat vreo 3 ani pe noul blog, după care l-am șters. Evident, o blondă nu învață din prima greșeală! După alt an fără blog, am decis să încerc să fac blogging pe o altă platformă gratuită, Blogpost. Această platformă mi s-a părut dubioasă la nivel tehnic, așa că am cedat.

Am revenit la prima mea iubire, în 2015 cu numele de Madmoiselle Sarcastique. Da, da, știu că se scrie mademoiselle și nu madmoiselle. Am trecut și eu prin școală și am frecventat orele de franceză. Dar, domeniul mademoiselle era luat, sau cel puțin așa îmi spunea platforma.

În toți acești ani în care mi-am deschis și închis bloguri, nu m-am putut numi blogger. Eram dor o tipă care scria în online. Dacă mă întrebi de când sunt blogger, îți voi răspunde din Februarie 2015, adică atunci când mi-am deschis Madmoiselle Sarcastique. Nu regret faptul că mi-am deschis bloguri precum Starbucks francize pentru că am învățat câte ceva din acest lucru. M-a făcut să înțeleg ce vreau să fac, să-mi definesc stilul, să-mi pun întrebări. Dacă tu ești mai inteligentă decât subsemnata evident că nu e cazul să-ți deschizi o sută de bloguri ca să-ți înțelegi vocația, dar asta-s eu și alta mama nu are!

Madmoiselle Sarcastique este un nume destul de evident: iubesc să fiu sarcastică! E felul meu de a mă distra și de a face față societății. E locul unde fac haz de necaz și unde aberez câte-n lună și-n stele. De ce în franceză? Pentru că mi-a plăcut cum sună. De ce nu scriu în franceză? Pentru că nu știu.

domaz

Distracția maximă pentru mine a fost când am trecut de pe platforma gratuită, WordPress, pe domeniu. A fost o decizie de moment, de genul „vrei să treci pe un domeniu? Vreau” – fără să înțeleg prea bine ce presupune asta. Știam doar că va dispărea wordpress din link și va apărea .ro. Și, sincer, am decis să cumpăr un domeniu web.ro pentru că mi se părea cool.

Ca să înțelegeți de ce a fost amuzant-penibil-tragic să trec pe domeniu, ei bine, pentru că echipa care s-a ocupat de chestia asta era din București, iar eu eram la Cluj. Nu știam cum să explic cum să arate logo-ul, la desen nici nu m-am deranjat să apelez. Nu știam să explic cum vreau să fie design-ul site-ului. Aveam o singură cerință: să fie aerisit. După multe desene ca în exemplul de mai jos, am avut un blog de mai mare frumusețea.

domaz

Până în momentul în care m-a mâncat palmele să apăs update, fără să am un back-up la blog. Erau vreo opt update-uri în total, și am dat click pe toate, pe rând. Eram așa mulțumită că am făcut asta de ziceai că sunt al doilea Einstein și am descoperit nu-știu-ce. În mintea mea, un update = schimbare = îmbunătățire = trebuie să fac. Nu mă întrebați de ce, lăsați în baza logicii feminine neînțelese. Asta a fost o a doua cea mai mare proastă decizie pe care am putut-o lua!

În aproape patru ani de blogging, am învățat multe! Și am putea scrie o carte cu toate prostiile tehnice pe care le-am făcut sau ce am învățat. Pentru că am evoluat enorm de mult. Și asta nu se datorează faptului că am un domeniu.ro.

Am evoluat pentru că am admis când am greșit și mi-am asumat greșelile. Pentru că am avut oameni de la care să învăț, însă fără să primesc pe tavă informații. Pentru că am dorit să evoluez și am muncit pentru asta. Pentru că am făcut-o și o fac din pasiune.

Și acum vine o altă mare întrebare din partea oamenilor care mă urmăresc. Să încep un blog direct pe un domeniu sau pe o platformă gratuită?

domaz

Depinde. Depinde ce standarde ai, depinde ce cunoștințe ai, depinde ce obiective ai. Dacă vrei să faci blogging la modul profesionist, dar din pasiune, cumpără un domeniu ro. Nu costă mult, însă ai mai multe avantaje decât pe o platformă gratuită. Dacă vrei să scrii când și când, o poți face lejer pe WordPress. Dar atunci nu prea te poți numi blogger! Și oricum, dacă îți înregistrezi un domeniu și din varii motive dorești să renunță, o poți face super rapid, fără bătări de cap. Dar eu nu văd sensul!

Și dacă nu am vrut să-mi încep povestea clișeic, o voi încheia astfel! Nu îți fă blog pentru că se face bani din blogging! Oricât de clișeic ar suna, banii vin doar atunci când există pasiune, dedicare și perseverență.

Articol scris pentru proba 11 din SuperBlog 2018!

xoxo

 

 

 

 

 

2 Replies to “Despre haz de necaz cu Madmoiselle Sarcastique”

  1. Sery Andreea says: octombrie 31, 2018 at 8:17 am

    Imi place mult articolul 🤗❤

    1. madmoiselle says: noiembrie 2, 2018 at 9:48 am

      mulțumesc mult :*

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*