Cum e relația de cuplu în realitate?

relația-de-cuplu

Pentru mine cititul nu reprezintă doar niște cuvinte tipărite pe o foaie de hârtie. E mult mai mult decât atât. Trăiesc acțiunea, trec prin toate stările, de la extaz la angoasă, odată cu personajele conturate de autor. Mai ales atunci când e vorba de relația de cuplu.

Dacă în filme, relația de cuplu e o chestiune care rămâne doar în filme, în cărți situația e diferită. În filme, există un el și o ea care se iubesc foarte mult, într-un mod dramatic. El o iubește pe ea și ea îl iubește pe el, doar că ea crede că el este un pic nesimțit, arogant și cu multe figuri în cap, el crede că ea îl înșeală cu tipul ăla drăguț de la birou. După un timp, se cunosc mai bine și își aco!dă o șansă. El încearcă să-i facă o surpriză, doar că nu se pricepe deloc la asta. Ea nu apreciază gestul, se supără și îl ignoră o veșnicie. Mai târziu, se împacă și stoluri de inimoare roz plutesc deasupra lor. Inevitabil, se ceartă îngrozitor, eventual în mijlocul străzii și se despart. Fac ce fac, și se ciocnesc unul de altul într-un mod absolut întâmplător și decid că nu mai pot trăi unul fără celălalt. Filmul se sfârșește printr-o nuntă cum numai în filme în vezi și care nu are de-a face nimic cu realitatea.

Dacă ar fi să avem o relație de cuplu precum vedem în filme, ar însemna să avem toți joburi super mișto, s-o ardem high class prin delegații cât e ziua de lungă, să ne plimbăm zile întregi nespălați pe străzi fără nici o direcție, pentru ca seara să ne retragem romantic prin ceva cârciumă.

În cărți, relația de cuplu mi se pare mult mai aproape de realitate. Din punctul meu de vedere, cel puțin și mai ales citind cartea scrisă de Sidonia Drăgușanu, Doamna cu ochelari negri. Nu voi intra foarte mult în detalii, însă au fost foarte multe momente în care am rezonat cu situațiile descrise. Sau cu unele personaje.

doamna-cu-ochelari-negri

În Doamna cu ochelari negri, de exemplu, era o situație în care o tânără era iubita unui bărbat însurat. Moment în care beculețul moralitate s-a aprins. Cum să se vadă cu un bărbat însurat? Cum să intre așa, cu bocancii, în viața unei familii și să o distrugă? O altă situație a fost atunci când tot această tânără era de o naivitate absolută și și-a pus încrederea în același bărbat, tot însurat. Acolo m-am văzut pe mine, naivă și iubind din tot sufletul. Diferența e că nu există nici un bărbat însurat în viața mea.

Apoi, pe măsură ce citeam cartea Sidoniei, mintea a început să croșeteze idei. Începeam să găsesc soluții pentru dilemele personajelor și făceam paralele între viața de cuplu din realitatea modernă în care trăim și cele din carte. Mi se părea inadmisibil cum, una dintre persoanejele feminine din Doamna cu ochelari negri a dat dovadă de o ipocrizie maximă. Cum tu, femeie întreținută, ești revoltată în momentul în care un bărbat cu o situație materială precară s-a îndrăgostit de ea.Mintea mea urla „Pe bune? Se poate așa ceva?”

Și apoi, după un moment de introspecție, am realizat că nu-s chiar atât de departe de personajele Sidoniei. De câte ori nu am luat decizii egoiste în relația mea de cuplu? De câte ori nu am văzut anumite minusuri, doar pentru că eram îndrăgostită?

Vă spun tot eu. De multe ori. Dar cel mai greu a fost asumarea din relația de cuplu. Cel mai greu a fost atunci când am fost nevoită să îmi controlez reacțiile. Să îmi recunosc greșelile. Să fiu vulnerabilă. Să ofer libertate și încredere partenerului. Să îl las să fie fericit, chiar dacă eu nu sunt mereu motivul fericirii lui. Să nu fiu superioară și egoistă.

În realitate, relația e cuplu e mai complexă. Pentru că dragostea nu trece doar prin stomac. Trece prin facturile pe care le plătim lunar, prin mașina de spălat cu care ne spălăm hainele, prin proiectele comune sau individuale, prin mopul cu care spălăm parchetul și prin espresorul cu care ne preparăm cafeaua dimineața.

Articol scris pentru Sprin SuperBlog 2019!

4 Replies to “Cum e relația de cuplu în realitate?”

  1. Valeria Chertes says: martie 28, 2019 at 8:37 pm

    Frumos articol,îți doresc succes!

  2. Trandafir Mihaela Anabela says: martie 28, 2019 at 11:47 pm

    eheee…foarte foarte bine punctasi aceasta problema 😉😉 de.ar fi viata asa roz sau precum in carti si filme…. e fain ar fi si nu prea….ca ce e prea frumos e plictisitor..ce e prea greu de ce e greu…si tot asa…viata e complexa…si platim zilnic pentru ea 😔 mda…imi placu articolul…

  3. Roman Nicoleta Ana Maria says: martie 29, 2019 at 10:48 am

    Draga mea Alina felicitari pentru articol,ma regasesc in acest articol!si eu cand citesc traiesc odata cu acele personaje!si in viata de zi cu zi iubesc si dau totul,sunt naiva de multe ori,ma las pe mine si dau tot la alti sau partenerului de viata!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*