Ce trebuie să știi înainte de a deveni trainer. Storytelling

După atâtea articole despre beauty, fashion și stil de viață sănătos, a sosit vremea pentru un nou storytelling. Mai exact, cum am devenit trainer și ce trebuie să știi înainte de a deveni trainer.

Să devin trainer a fost al doilea lucru pe care l-am bifat pe to do list-ul meu.

Cum am știut că vreau să devin trainer? 

Mereu mi-am dorit acest lucru, cel puțin de pe la 14 ani, atunci când am început să fac voluntariat în tabere pentru copii. Indiferent de activitatea pe care o aveam de îndeplinit la acel moment, eram fericită să pot contribui la buna dispoziție a participanților. În acea perioadă mi-am dat seama că asta vreau să fac în viitor: să ajut la formarea oamenilor într-un mod mai puțin formal. Nu știam atunci de noțiunea de trainer, însă anii au trecut iar eu am ajuns voluntar în Business Ladies Club. (app, băieți, fetele organizează pe 26 mai o conferință special gândită pentru voi. mai multe detalii, aici).

cum-devin-trainer

În 2015 mi s-a oferit ocazia să particip la un curs de formare, Training of Trainers. Am fost super-uber-mega fericită să urmez acest curs. Este atât de fain să poți să livrezi training-uri și, în același timp, să te distrezi, să socializezi, să legi prietenii, să înveți. De multe ori mi se spune următoarea chestie „Dacă ești trainer, învață-mă să nu mai am emoții”. Dragilor, nu așa funcționează. Gestionarea emoțiilor nu este o teoremă pe care o poți memora în 15 minute și apoi o știi toată viața. Eu pot veni cu sugestii, tips-uri despre cum poți îmbunătpți anumite aspecte din viața ta, dar ține strict de tine de felul în care vei implementa informația primită.

ce-trebuie-sa-stii-daca-esti-trainer

Să devin trainer a fost cel mai bun lucru care mi s-a întâmplat vreodată. Nu este chiar așa simplu să fii trainer, dar dacă îți place această meserie, restul sunt detalii. Mai jos vă las câteva lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a deveni trainer.

 1. Emoțiile nu dispar odată cu primirea diplomei de trainer. Este nevoie de exercițiu și de un nivel ridicat de autocunoaștere pentru a-ți putea gestiona emoțiile. Și aici trebuie specificat încă un lucru. A avea emoții este perfect normal. Asta ne face, practic, oameni. Emoțiile pot deveni o problemă în momentul în care nu poți vorbi în fața unui public (indiferent cât de mic/mare e acesta), în momentul în care ai momente de blank out, etc. Chiar și eu am mici emoții înainte de fiecare training. E firesc. E absolut normal.
 2. Nu te aștepta să fii super specialist imediat după ce devii trainer. Această meserie este o continuă învățare. Evident, trebuie să ai habar despre subiectul abordat în training, dar nu te aștepta să știi chiar toate lucrurile despre acel subiect.
 3. Trebuie să-ți placă să lucrezi cu oamenii. Dacă nu îți plac oamenii, atunci mai bine te faci profesor. Să te apuci de croșetat. Sau orice altceva. Este foarte puțin probabil să livrezi un training cu succes și să ai un feedback bun dacă nu îți plac oamenii. Lucrul acesta se simte.
 4. Trebuie să fii dispus să te adaptezi. Acest lucru de leagă de cel anterior. Dacă tu mergi de acasă cu un training de nota 10, super bine pregătit, cu multe informații și jocuri wow, dar nu asculți ce vor participanții, degeaba îl ai. De multe ori am fost nevoită să îmi adaptez training-urile. Uneori le schimbam total. Trebuie să te adaptezi nevoilor participanților, să îi înțelegi și să nu îi judeci. Nu e ușor, asta face parte din meserie.
 5. Ești trainer, nu Dumnezeu. Ai greșit? So what? Contează cum te raportezi la problemă și cu ce rămâi din acea experiență. Nu te aștepta ca din moment ce ești trainer să nu mai faci greșeli, să nu fi trist, să nu ai emoții, să rămâi blocat pe ceva anume.

Este drept că am cam neglijat partea de training în ultima vreme, dar va fi prima și marea mea iubire!

xoxo

 

5 Replies to “Ce trebuie să știi înainte de a deveni trainer. Storytelling”

 1. elly sophy says: mai 18, 2018 at 11:21 am

  Utile sfaturi… Trebuie sa ti placa, cel mai important.

 2. Anda Stanciu says: mai 18, 2018 at 11:26 am

  Utile aceste sfaturi pentru cine vrea sa urmeze

 3. ghelbere elena says: mai 18, 2018 at 12:11 pm

  Am lucrat toata viata cu oameni. Mai buni sau mai rai, mai pregatiti sau mai putin pregatiti. Am stiut sa-i ascult si sa ma dau dupa ei ca sa ma pot face inteleasa si ascultata. Am avut toata viata emotii. Emotii mai mari atunci cand eram langa o persoana despre care stiam ca este mai agresiva. Este o munca foarte grea aceea de a munci cu oameni si de a te face inteleasa, apreciata, respectata si poate iubita. Am facut si fac fata cu brio.

  1. madmoiselle says: mai 18, 2018 at 12:12 pm

   Atunci nu pot decat sa te felicit! 🙂

 4. Valeria Chertes says: mai 18, 2018 at 2:09 pm

  In mod sigur nu este usor dar daca o faci din placere este OK.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*