Ce aș fi dorit să știu la 18 ani

lucruri-pe-care-as-fi-vrut-să-le-știu

Dacă ai dat click pe acest articol cu speranța de a citi rețeta fericirii sau alte bullshit-uri motivaționale, ei bine, vei rămâne puțin dezamăgit.

În mai puțin de 30 de zile voi împlini interesanta vârstă de 28 de ani. N-ai fi zis, așa-i? Well, dacă te încălzește cu ceva, află că nici eu încă nu realizez că imediat schimb prefixul.

Așa că, uitându-mă înapoi la ultimii zece ani din viață, mi-am dat seama că mi-aș fi dorit să știu câteva lucruri care să mă scutească de dezamăgiri mai târziu. Nu sunt cine știe ce filozofii de viață, însă iată ce aș fi dorit să fi știut la 18 ani.

Că nimeni nu îți e dator cu nimic în viața asta, iar ideea de reciprocitate este ceva relativ.

am-învățat-de-la-viață

Că nimeni nu e de neînlocuit. Nu te agăța de oameni, indiferent cât de faini, speciali și interesanți sunt.

Că nimic nu e gratis pe lumea asta. Orice primești, orice ți se oferă, orice ți se întâmplă are un preț. Mai mare sau mai mic, pe care îl plătești mai devreme sau mai târziu.

Că o relație eșuată nu înseamnă capăt de lume și oricât de frântă ți-ar fi inima după o despărțire, îți trece după câteva luni. Sau, mă rog, după o perioadă. Dar de trecut, tot trece.

Că nu corp bine lucrat la sală nu îți aduce fericirea și nici mai multe zerouri în contul bancar.

Că e absolut ok dacă nu îți dorești un copil sau dacă nu pici leșinată atunci când vezi un buchet de flori.

ce-am-învățat

Că cel mai important este să te simți bine în compania ta, și apoi în compania celor din jurul tău.

Că trebuie să-ți asumi atât succesul, cât și eșecul. Doar așa poți să evoluezi!

Că e ok să experimentezi lucruri pe care doar la 18 ani le poți face. Adică să te apuci pe la 30 să o arzi aiurea prin centrul orașului cu câțiva aiuriți pe care-i iubești nu mai înseamnă că ești hippie, ci ești doar penibilă.

Că dacă tu nu crezi în tine, nimeni nu o va face. Dacă te aștepți ca ceilalți să te vadă o minunată, capabilă să facă lucruri geniale în timp ce tu te subestimezi, te înșeli enorm. Crede în tine și o vor face și ceilalți, într-un final.

Că fiecare om are o cămăruță încuiată în inima sa unde intră rar spre deloc și nu am nici un drept să forțez intrarea.

Că nu trebuie să faci nici un compromis de dragul unei persoane. Faptul că tu alegi să faci un compromis nu îți garantează faptul că acea persoană te va plăcea mai mult sau te va considera mai specială.

ce-am-învățat

Că în relații e bine să mergi pe principiul take it or leave it. Deschis și direct de la început.

Că sunt lucruri care nu înseamnă nimic, oricât de mult ar vrea sufletul sau mintea să însemne ceva. Trebuie doar să accepți, fără să despici firul în patru!

Acestea sunt doar câteva lucruri pe care șă fi vrut să le știu la 18 ani. Dar tu? Care sunt lucrurile pe care îți doreai să le fi știut mai devreme?

Photo credit: Oxana

4 Replies to “Ce aș fi dorit să știu la 18 ani”

 1. Trandafir Mihaela Anabela says: iulie 7, 2019 at 7:38 pm

  ai deschis cutia pandorei sufletului meu…. cam asa cred si simt si eu, acum la 27jumate eu mai am pana in noiembrie la28….. deci acu 10ani nu aveam mintea si nici nu credeam in ce cred acum, si Doamne ce naiva eream(nu ca nu as mai fi) si catmi. as fi dorit sa am mintea de acum atunci, cs altfel erea viata mea si viitorul meu… am avutniste cumpene unde am ales gresit si acu platesc 🙁 trist…

 2. Valeria Chertes says: iulie 7, 2019 at 9:23 pm

  La 18 ani toate le vedem bune și frumoase.

  1. madmoiselle says: iulie 8, 2019 at 10:04 am

   Cam da 🙂

 3. Roman Nicoleta Ana Maria says: iulie 8, 2019 at 1:52 pm

  Felicitări draga mea pentru articol foarte frumos si emotionant! As fi dorit sa stiu mult mai multe despre oameni despre cum sa ma comport cu ei! Am fost prea buna si am fost luata de proasta mereu,au profitat de bunatatea mea,am fost buna si naivavsi am avut mult de seuferit!Acum incerc sa fiu mai atenta cu oameni din jurul meu!

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*